header.home link

Meststoffensector formuleert ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen

14 oktober 2021

Op de Global Fertilizer Day vierde BELFertil zijn 50ste verjaardag. Met drie ambitieuze doelstellingen, maakt de federatie zich op voor de toekomst. “We willen klimaatneutraal zijn tegen 2050, gaan het gebruik van emissiearme minerale meststoffen actief bevorderen en willen de nutriëntengebruiksefficiëntie door gewassen verhogen naar 70 procent tegen 2030”, zei voorzitter Jean-Paul Beens.

Lees meer over:
50 jaar BELFertil groepsfoto

Tijdens een academische zitting op de site van EuroChem Antwerpen, de grootste meststoffenproductiesite van België, nodigde de Belgisch-Luxemburgse vereniging van producenten van minerale meststoffen en biostimulantia zijn leden en partners uit om de 50ste verjaardag van de sectorfederatie te vieren. Klimaat was het centrale thema tijdens het BELFertil-event waar Jean-Pascal van Ypersele, klimaatwetenschapper en lid van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), was uitgenodigd als gastspreker.

Al lange weg afgelegd

Hoewel BELFertil nog maar 50 jaar bestaat, is de minerale meststoffensector al veel langer actief in België. Sinds het midden van de jaren 1800 heeft de sector heel wat transities ondergaan. Sommige van de uitdagingen die nu nog brandend actueel zijn, stonden 100 jaar geleden al op de agenda van de meststoffenbedrijven, zoals circulaire economie en het valoriseren van nevenstromen. “Door het recupereren van nutriënten uit industriële processen voor biomassaproductie en voeding, koppelt de sector de industriële cyclus met de biologische”, klinkt het. “Maar ook investeringen in efficiënt grondstoffen- en energiegebruik is al sinds 50 jaar niet meer weg te denken uit de sector.”

Recenter kwamen daar andere uitdagingen bij. Peter Jaeken, secretaris-generaal van BELFertil, wijst erop dat tussen 2005 en nu de emissies naar de lucht stevig werden gereduceerd door de sector. “De uitstoot van CO2-equivalenten werd zowat gehalveerd, de NOx-emissies daalden met 60 procent en die van lachgas met 90 procent. Ook bij de productie werden de verliesstromen van stikstof en fosfor naar water grondig aangepakt. Op die manier hebben we een daling van 80 procent gerealiseerd sinds 2000.”

Wij willen blijven investeren in hoogwaardige en efficiënte producten om gewassen te voeden die ons voeden

Jean-Paul Beens - Voorzitter BELFertil

En daar stopt het niet voor de sector. De laatste tien jaar werden allerlei studies en pilootprojecten opgestart door de meststoffenbedrijven om koolstofvrije grondstoffen en energie in te schakelen in het productieproces. “En terwijl de gekende fosfaatreserves het huidig gebruik nog een paar 100 jaar garanderen, wordt ook gekeken naar ‘urban mining’ om de fosfaatcyclus beter te sluiten”, legt Jaeken uit. Dit concept houdt in dat fosfor, dat cruciaal is voor de teelt van voedingsgewassen, gerecupereerd wordt uit biomassareststromen.

Ambities blijven groot

De ambities van de BELFertil-leden blijven echter groot. “We willen blijven investeren in hoogwaardige en efficiënte producten om gewassen te voeden die ons voeden”, benadrukt de voorzitter. “Ook wij dragen bij aan een koolstofneutrale landbouw met minimale verliezen naar de omgeving, niet alleen met efficiënte producten, maar ook met ondersteunende diensten zoals advies, digitale toepassingen en precisielandbouw.”

50 jaar BELFertil

Om die doelstelling te realiseren heeft de sectorfederatie drie ambities geformuleerd: klimaatneutrale productie tegen 2050, het actief bevorderen van het gebruik van emissiearme minerale meststoffen en de nutriënten-gebruiksefficiënte door gewassen verhogen naar 70 procent tegen 2030. “De realisatie van deze ambities zal veel inzet, actieve samenwerking en constructief beleid vergen om de technische, technologische en financiële obstakels te overwinnen op weg naar 2050”, weet BELFertil. “Tegen dan zullen we als sector ongeveer 200 jaar actief zijn in België en ongetwijfeld zullen er dan weeral nieuwe uitdagingen en opportuniteiten op ons pad komen.”

Wat is BELFertil?

BELFertil is de Belgisch-Luxemburgse vereniging van de minerale meststoffen en biostimulantia producenten. BELFertil telt 15 leden die naast technisch commerciële en ondersteunende diensten ook 11 grotere productiefaciliteiten in België uitbaten. De sectorfederatie vertegenwoordigt de producenten van de macro-elementen stikstok, fosfor, kalium, zwavel en kalk, de vele specialiteiten en micronutriënten, en de biostimulantia. Met een gecombineerde omzet van rond de 2,5 miljard euro en een positieve handelsbalans van 800 miljoen euro noemt BELFertil zich “een robuuste sector in het Belgisch economisch weefsel”. De sector is nauw verbonden met de havens en sterk geïntegreerd met de chemische industrie in het algemeen.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek