header.home link

Melkprijs steeg gemiddeld melkprijs 0,8 procent sinds 2010

11 januari 2022

Sinds 2010 is de melkprijs gemiddeld 0,8 procent gestegen per jaar. Dat blijkt uit de melkveeboekhouding van adviesbureau Liba. Op de langere termijn wordt een soortgelijke groei verwacht van de melkprijs. Op korte termijn voorspelt Liba dat de hoge melkprijs van het moment nog wel even zal aanhouden.

Lees meer over:

Milcobel sloot het jaar af met een reële melkprijs van 45,82 euro per 100 liter. Deze historisch hoge melkprijzen, die vorig jaar vanaf de tweede helft van het jaar tot stand kwamen, zullen nog wel even voortduren, stelt adviesbureau Liba. “De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2022 de melkmarkt op een goed niveau blijft.”

Experts voorspellen dat het aanbod en de vraag ooit een keer terug in balans komen waarna de melkprijs zal dalen. Liba, dat melkveehouders adviseert om nu in goede tijden een financiële buffer op te bouwen, ziet daarvoor mogelijk zelfs al de eerste signalen. “De laatste GTD-veiling in Nieuw-Zeeland gaf voor het eerst in lange tijd een daling aan van de melkprijs.”

Ontwikkeling lange termijnmelkprijs volgens EU

Op lange termijn ziet het er ook goed uit met de prijsontwikkeling. Europa verwacht dat in 2030 de vraag naar melkeiwitten en de valorisatie van melkvet leiden tot een stijgende Europese melkprijs voor rauwe melk tot 39 euro per 100 kg. Dit komt volgens Liba neer op een jaarlijkse stijging van 0,8 procent. “Dit is een tendens die we ook zien in de Liba-boekhouding vanaf 2010.”

melkprijzen

Het agrarisch adviesbureau plaatst meteen ook een kanttekening: de melkprijsstijging loopt vandaag achter op de inflatie. Met andere woorden: de kosten op een melkveebedrijf stijgen meer dan de opbrengsten de afgelopen tien jaar. “Het verbeteren van de efficiëntie gaat dan ook de komende jaren nodig zijn om het rendement op peil te houden”, klinkt het.

Bron: Eigen berichtgeving

In samenwerking met: Liba

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek