Melkprijs blijft stijgen, maar toekomst is onzeker

Milcobel heeft de melkprijs voor leveringen in januari vastgesteld op 40 cent per liter, 2 cent meer dan vorige maand. Ook ander zuivelverwerkers plussen, maar het herstel is broos. “Er zijn een aantal onzekere factoren”, vertelt Tom Schiettecat, directeur Milk & Farms van Milcobel. “Het is onzeker hoe de vraag uit China zich ontwikkelt, wat steeds een grote impact heeft op de zuivelmarkten. Ook brengen de diverse oorlogen veel onzekerheid met zich mee. En wie weet wat de mogelijke impact van de verkiezingen zal zijn?”

19 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 22 januari 2024 10:50
Lees meer over:
melk zuivel_VLAM

Met een standaard melkprijs van 40 euro per 100 liter ontvangen de coöperant-melkveehouders van Milcobel vijf euro meer voor hun melk ten opzichte van november. “In november kwam er een euro bij, in december twee euro en in januari andermaal 2 euro”, vertelt Schiettecat. Met de nodige toeslagen voor vet en eiwit en andere premies kan de reëel uitbetaalde melkprijs oplopen tot 44,23 EUR/100 liter

“Milcobel zette het jaar goed in, mede dankzij een zuivelmarkt die lichtpuntjes blijft vertonen na een bijzonder volatiel 2023”, verklaart het bedrijf in een persbericht. Vooral het feit dat de zuivelverwerker dit najaar goede contracten heeft kunnen bedingen voor haar ingrediënten verklaart de verhoging van de melkprijs. “Deze contracten werden dit najaar afgesloten in een tijd dat de zuivelnoteringen stegen”, klinkt het.

Het stijgen van de zuivelnoteringen is vaak een indicatie dat de melkprijs enkele maanden later volgt. Volgens dezelfde redenering zouden de slabakkende zuivelnoteringen van dit moment een verlaging van de melkprijzen tot gevolg kunnen hebben over twee maanden. “Het herstel is broos. Niemand heeft een glazen bol en dus blijft het momenteel moeilijk om voorspellingen te doen voor de langere termijn.”, beaamt Schiettecat. “De Chinese markt, een belangrijke katalysator, is nog steeds onzeker.”

Het stikstofdossier kan leiden tot een kleinere melkplas. Dit verlaagd aanbod levert theoretisch een hogere prijs op, maar anderzijds moeten de operationele kosten over minder melk verspreid worden

Tom Schiettecat - Directeur Milk & Farms Milcobel

China, oorlogen en verkiezingen

Ook de oorlogen en geopolitieke spanningen in de wereld doen de handel geen goed. “De oorlog in Oekraïne kan veel impact hebben op de energieprijzen en andere kosten, terwijl conflicten in Afrika de vraag naar zuivelproducten, in dat geval poeder, rechtstreeks treffen, vervolgt Schiettecat die ook de Belgische verkiezingen als onzekere factor aanwijst.

“Bij deze verkiezingen – zowel Vlaams, federaal als Europees – zou landbouw en stikstof wel eens een belangrijk thema kunnen zijn. Welke regering wordt er gevormd en hoe staan deze in het stikstofdossier?” De kans bestaat dat de druk op de veehouderij verder toeneemt en daarmee de Vlaamse melkplas kan dalen. “Dat zou enerzijds een verlaagd aanbod en theoretisch dus een hogere prijs moeten opleveren. Anderzijds moeten de operationele kosten over minder melk verspreid worden”, zegt de Milcobel-man.

Meerwaarde creëren voor betere prijs

Toch zijn het zeker niet alleen zorgen waarmee Milcobel, met 1.700 leden-melkveehouders het grootste zuivelbedrijf van ons land, het nieuwe jaar ingaat. Zo zijn vorige week de eerste vrachtwagens met weiproteïneconcentraat (WPC80) vertrokken richting Arla Foods Ingredients. Dit past in een vorig jaar aangekondigd partnership tussen de zuivelverwerkers om de wei van de mozzarellafabriek in Langemark voortaan beter te valoriseren.

Door extra toegevoegde waarde te creëren voor de zuivelproducten kan Milcobel de melkprijs opvoeren. In dat kader is men ook van plan om de capaciteit van de rasplijn in Halen, Limburg, te verhogen. “Want geraspte mozzarella brengt uiteraard meer op dan de blokken”, zegt Schiettecat.

FrieslandCampina

Ook andere zuivelbedrijven lijken uit het dal te zijn geklommen, al stijgt niet iedereen even snel. Bij FrieslandCampina deed zich de grootste stijging voor in december. Toen maakte de melkprijs een sprong van 4,06 euro. De Nederlandse zuivelaar, die ook actief is op de Vlaamse markt, verklaarde deze correctie door de afgenomen melkaanvoer en de groeiende vraag naar kaas binnen de Europese Unie.

Melkveehouders investeren massaal in duurzaamheid en dierenwelzijn
Uitgelicht
Melkveebedrijven doen meer dan het minimum voor een betere planeet. Dat blijkt uit het duurzaamheidsrapport van brancheorganisatie MilkBE, waar 98 procent van alle Belgische m...
14 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek