Meeste kmo's verwachten pas in 2010 economisch herstel

De Vlaamse kmo's zien de toekomst somber in. Bijna de helft verwacht pas een economisch herstel vanaf 2010. Verrassend genoeg verwacht bijna een derde de komende maanden nog te zullen aanwerven. Dat blijkt uit een enquête van Unizo. De enquête - die vorige week werd afgenomen - toont aan dat bijna driekwart van de kmo's verwacht dat het ergste van de crisis nog moet komen.
20 januari 2009  – Laatste update 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

De Vlaamse kmo's zien de toekomst somber in. Bijna de helft verwacht pas een economisch herstel vanaf 2010. Verrassend genoeg verwacht bijna een derde de komende maanden nog te zullen aanwerven. Dat blijkt uit een enquête van Unizo. Bijna driekwart van de kmo's verwacht dat het ergste van de crisis nog moet komen.

Vier kmo's op tien verwachten afvloeiingen het komend halfjaar. Verrassend: drie op tien ziet aanwervingen. "Er zijn toch bedrijven die de crisis als opportuniteit zien, om te investeren en nieuwe zaken te starten. Dat is bemoedigend. Het is ook de boodschap die wij geven aan de leden: blijf investeren", aldus gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van Unizo. Bedrijven die bijvoorbeeld een sterk eigen vermogen hebben, kunnen de plaats innemen van concurrenten die wegvallen.

Voorts blijkt dat 65 pct problemen ondervindt met slechte betalers, vooral van andere bedrijven. Dat is opvallend, want in normale omstandigheden is de overheid de slechtste betaler. De uitleg is evenwel logisch: vier op tien van de ondervraagden zegt zelf facturen uit te stellen. Bijna de helft van de kmo's krijgt moeilijker krediet. Van een 'creditcrunch' is er evenwel geen sprake. Banken stellen wel scherpere voorwaarden aan kredieten.

Voor Unizo-topman Van Eetvelt wordt 2009 dan ook een "bijzonder moeilijk en uitdagend jaar". Vooral bedrijven afhankelijk van de industrie en de export zijn aan het 'zweten', luidt het bij de ondernemersorganisatie. Er is ook nog zoiets als verkiezingen. Met het oog op de nakende regionale verkiezingen stelde de werkgeversorganisatie een Vlaams memorandum op. Daarvoor ging Unizo eerst te rade bij haar leden.

Waar liggen die wakker van? Belastingen, energieprijzen, lagere successierechten, zo blijkt. Ook evergreens als administratieve verplichtingen en een slankere en efficiëntere overheid houden de Vlaamse ondernemer uit zijn of haar slaap. Opvallend: voor die Vlaamse ondernemer, zo blijkt, is de crisis geen reden om de staatshervorming naar het achterplan te schuiven. "De verdere staatshervorming blijft belangrijk, crisis of geen crisis", verwoordt Van Eetvelt het.  

Het zijn die thema's die dan ook terug te vinden zijn in het Unizo-memorandum. De organisatie bepleit een nieuw fiscaal pact waarbij de vele kleinere belastingen van gemeenten op ondernemers worden afgeschaft, een uitbreiding van de Winwin-lening, betere schenkings- en successierechten en een volwaardig Vlaams arbeidsmarktbeleid. "De krapte op de arbeidsmarkt blijft. Er is de vergrijzing, maar ook de vergroening. Jongeren gaan steeds langer naar school", legt Van Eetvelt uit.

Analoog met de loonnorm wil Unizo een 'energienorm' waarbij vergeleken wordt met de omringende landen. Veel kan Vlaanderen niet doen aan die energieprijzen. Bij een regionalisering zou bijvoorbeeld wel een halt aan de stijgende distributienettarieven kunnen worden geroepen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek