"Meerwaarde wit-blauwvlees moet naar veehouder gaan"
nieuwsHet magazine VeeteeltVlees interviewde voor het julinummer Guy Vandepoel, rundveespecialist bij Boerenbond. VeeteeltVlees polste bij de secretaris van de vakgroep vleesvee naar de directe bonus voor producenten onder het Meritus-label en naar de objectieven die worden nagestreefd met een Europese erkenning van Belgisch wit-blauw vleesvee als streekproduct.
Meritus is een kwaliteit- en veiligheidslabel voor rundvlees dat in het leven werd geroepen door de verschillende schakels van de rundvleesproductie. In totaal participeren ongeveer 3.800 rundveehouders, 21 slachthuizen en 41 groothandels. De controle op het vlees gebeurt volkomen onafhankelijk door de inspectie-instellingen Procerviq SA, Quality Partner en SGS Agri Food Services. Meritus-vlees is bijna uitsluitend afkomstig van het Belgisch wit-blauw rundveeras.
"Het Meritus-verhaal is een verhaal van vallen en opstaan", vertelt Guy Vandepoel. Door een herschrijving van het lastenboek kwamen de kosten van de auditcontroles voor het Meritus-label bij de veehouder te liggen, terwijl die voorheen door de hele keten werden gedragen. Vanuit de landbouworganisaties werd daarom aangedrongen op een directe kwaliteitsbonus voor de producenten. Het toekennen van die bonus lijkt wat voeten in de aarde te hebben.
"Met de grootste afnemer van Meritus-vlees (Delhaize, nvdr) werd reeds een akkoord bereikt voor het betalen van een bonus van 60 euro per dier. Met de andere afnemers zijn de gesprekken nog aan de gang", schetst Vandepoel de situatie. "Er is pas een akkoord na overeenstemming met alle afnemers want een bonus mag niet marktverstorend werken". Vandepoel geeft aan dat er ook nog werk is aan digitale gegevensondersteuning om in de gaten te houden dat de bonus wordt doorgerekend aan de laatste schakel in de keten en niet in de prijs van levende dieren.
Vandepoel hoopt de bonus op korte termijn te realiseren en noemt uitstel zeker geen afstel. Om de meerwaarde van een Meritus-rund te garanderen, acht hij het belangrijk dat Belbeef, de vereniging die het kwaliteitslabel beheert, een goed sluitend systeem uitwerkt zodat de bonus niet terugverrekend wordt in een lagere prijs aan de boer.
Naast de Meritus-bonus voor veehouders, ijvert Boerenbond ook voor een Europese erkenning van het Belgisch wit-blauwvlees als streekproduct. Vandepoel wijst drie redenen aan waarom een erkenning de Belgische vleesveehouderij ten goede zou komen. In de eerste plaats acht Vandepoel het belangrijk om het Belgisch vlees goed te positioneren naar de consument toe om de import van rundvlees af te remmen. Wanneer consumenten lokaal geproduceerde kwaliteitsproducten kopen vanwege de lagere ecologische voetafdruk, dan zouden ze volgens Vandepoel andermaal bij het Belgisch wit-blauwvlees moeten uitkomen.
Een derde reden bestaat in het creëren van een financieel vangnet als een deel van de directe inkomenssteun zou verdwijnen. De toekomst van de zoogkoeienpremie na 2013 staat immers ter discussie. Bij de hervorming van het Europees landbouwbeleid is het mogelijk dat middelen uit de pijler directe inkomenssteun, waartoe de zoogkoeienpremie behoort, worden overgeheveld naar de tweede pijler van plattelandsontwikkeling. Vergoedingen uitgekeerd in het kader van streekproducten zijn mogelijk onder de noemer plattelandsontwikkeling, wat volgens Vandepoel de mogelijkheid schept om met een Europese erkenning van het Belgisch wit-blauwvlees de financiële steun ook na 2013 bij de veehouder terecht te doen komen.
Bron: VeeteeltVlees