Meer bezwaarschriften dan boeren in Turnhouts Vennengebied

De stuurgroep het Turnhouts Vennengebied heeft meer bezwaarschriften ingezameld dan er boeren zijn in het Kempense gebied. De organisatie heeft boeren en omwonenden de voorbije weken begeleid bij het indienen van bezwaarschriften die onderdeel vormen van het openbare onderzoek van de Vlaamse PAS en het bijhorende plan-MER. Terwijl de deadline in zicht is, zijn er al 872 bezwaarschriften verzameld. Dit terwijl er maar 509 landbouwers actief zijn in het gebied. Boeren kunnen nog tot en met 17 juni een bezwaarschrift indienen, gemeenten hebben zelfs tot 1 augustus de tijd.

14 juni 2022  – Laatst bijgewerkt om 14 juni 2022 15:14
Lees meer over:
Gunter Klaassen assisteert boeren en burgers bij invullen bezwaarschrift tegen stikstofakkoord

"Tijdens het openbaar onderzoek, hebben wij vele gesprekken gehad met meer dan terecht bezorgde mensen", klinkt het bij de stuurgroep Turnhouts Vennengebied. "Niet enkel landbouwers zijn bezorgd over het platteland. Ook mensen die er wonen en in werken, vrezen dat alle beslissingen vanuit een ivoren toren de natuur en platteland meer gaan schaden", verklaart de organisatie waarom er meer bezwaarschriften tegen het stikstofakkoord zijn binnengekomen dan er ondernemers boeren in het gebied.

De landbouwers in het Turnhouts Vennengebied zijn als enige in Vlaanderen gehouden aan extra strenge, gebiedsgerichte maatregelen. Veel landbouwers zien hierdoor hun toekomst in rook opgaan en er wordt gevreesd voor een sociaal-economisch bloedbad. 10.000 jobs in de landbouw en aanverwante sectoren zouden er in hun regio op het spel staan. De ongerustheid over de toekomst was in februari al aanleiding voor de boeren om naar de woning van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in Brasschaat te trekken om te protesteren tegen de verwachte impact van het stikstofakkoord.

Te laat? Kempense boeren bezorgen hartenkreet bij Jambon thuis
Uitgelicht
Een groep Kempense boeren heeft woensdagochtend een persoonlijke brief overhandigd op het thuisadres van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Het betrof een persoonlij...
23 februari 2022 Lees meer

Impact stikstofakkoord reikt verder dan alleen landbouw

Volgens de landbouwers gaan landbouwactiviteiten al eeuwenlang samen met natuur. Een woordvoerder van de stuurgroep, vertolkt de gevoelens als volgt: "Telkens veranderen ze de spelregels en is de sector, die voor groen zorgt, de dupe. Maar deze keer stopt het hier niet, ook de bevolking zal met het volledige stikstofdossier de dupe zijn. Uitbatingsvergunningen hebben geen waarde meer en democratie zeker niet, gezien de sector niet betrokken is bij overleg."

De stuurgroep verzamelde de bezwaarschriften op de Agridagen in Ravels en daarnaast hield ze ook nog verschillende zitdagen in de gemeentes van het door stikstofbeleid getroffen gebied: Turnhout, Oud-Turnhout, Merksplas, Baarle-Hertog en Ravels. In deze laatste gemeente zal de lokale boerenvertegenwoordiging de meeste bezwaarschriften woensdag formeel overhandigen op het gemeentehuis. “Bezwaarschriften kunnen ook online ingediend worden, maar op deze manier ontvangen wij een ontvangstbewijs en hebben we meer zekerheid”, vertelt Jos Bols, één van actieve vrijwilligers van de stuurgroep.

Deadline voor indienen bezwaarschrift

Boeren en dus ook burgers kunnen nog tot en met 17 juni 2022 hun ‘inspraakreactie indienen bij gemeente of grensoverschrijdende instantie. Na het openbaar onderzoek bezorgt de gemeente binnen een maand alle inspraakreacties aan het Departement Omgeving. Dat betekent dat er vermoedelijk pas na 17 juli duidelijkheid bestaat over het aantal ingediende bezwaarschriften. Ook deze gegevens zullen dan niet sluitend zijn, want gemeenten hebben zelf nog tot 1 augustus om hun bezwaarschrift in te dienen.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek