nieuws

Rundvlees niet de oorzaak van dodelijke E.-coli-uitbraak McDonald's

nieuws

De Verenigde Staten kampen met een dodelijke uitbraak van E.-coli. Het Amerikaanse gezondheidscentrum CDC telde afgelopen vrijdag 75 besmettingen, al ligt het werkelijke aantal vermoedelijk hoger. 22 mensen zijn gehospitaliseerd en één oudere persoon is overleden. Alle betrokkenen hebben de zogeheten Quarter Pounder hamburgers gegeten van McDonald’s. De bron van de infectie zou zich niet bevinden in het rundvlees, maar wel bij de uien van deze burgers. Na de uitbraak heeft McDonald’s de verkoop van deze burgers tijdelijk opgeschort op diverse locaties, al zullen ze komende week weer overal beschikbaar zijn.

28 oktober 2024 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
quarter-pounder-1200x675-1

De uitbraak verspreidt zich over dertien staten. Het gaat dus niet om één filiaal. McDonald’s zelf vermoedt dat de oorzaak ligt bij de uien die voor de hamburgers worden gebruikt, en dus niet bij het rundvlees zelf. Het ministerie van Landbouw van Colorado bevestigt dat alle onderzochte monsters uit verse en bevroren rundvleesburgers negatief testten op E. coli.

Om de besmettingen in te dijken, heeft de fastfoodgigant aan alle restaurants binnen de getroffen regio’s gevraagd om de uien uit hun voorraad te verwijderen. McDonald’s heeft ook de verkoop van deze hamburger opgeschort in zowat 900 restaurants in Colorado en elf andere Amerikaanse staten, al zullen ze komende week weer beschikbaar zijn.

Volgens de Amerikaanse nieuwssite CNBC wijst McDonald’s Taylor Farms aan als de leverancier van de gesneden uien die aan de bron liggen van de infectie. Onderzoek van de Amerikaanse gezondheidsautoriteit FDA zou mede staven dat het probleem zich bij de uien bevindt en niet bij het vlees. McDonald’s schort de uienleveringen van deze leverancier voor onbepaalde tijd op.

'Hamburger disease'

E. coli is een bacterie die van nature aanwezig is in menselijke darmen, maar als deze bacteriën op de verkeerde plaats in het lichaam komen, kunnen ze gevaren opleveren. Omdat e.coli-uitbraken door voeding voornamelijk gebeuren via niet doorbakken vlees, wordt de ziekte in de States ook wel de ‘hamburger disease’ genoemd. Jaarlijks zijn er volgens schattingen in de Verenigde Staten gemiddeld zo'n 73.000 gevallen, waarvan 61 met dodelijke afloop.

In dit geval leidde de uitbraak tot 22 hospitalisaties en één dode. Bovendien hebben twee personen een hemolytisch-uremisch syndroom (HUS) ontwikkeld. Dat is een ernstige gezondheidsaandoening die kan leiden tot nierfalen. Vele andere patiënten zijn zonder enige behandeling hersteld van het virus. Ook dat is een reden waarom het aantal besmettingen wellicht wordt onderschat.

E.coli-uitbraak in VS door hamburgers van McDonald's
Uitgelicht
In de Verenigde Staten is één persoon overleden en zijn tientallen mensen ziek geworden nadat ze bij de fastfoodketen McDonald's besmet waren geraakt met de E.coli-bacterie. D...
23 oktober 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / CDC / CNBC / Belga

Beeld: CDC

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek