McDonald's en FrieslandCampina willen samen uitstoot in zuivelketen verminderen

McDonald's en FrieslandCampina zijn een samenwerking gestart om de uitstoot van broeikasgassen in de zuivelketen terug te dringen. Melkleveranciers van FrieslandCampina zullen door beloningen gestimuleerd worden om duurzaamheidsinspanningen te doen. Doel is tot een reductie van de uitstoot van broeikasgassen te komen van 14 procent in 2025 ten opzichte van 2019.

18 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 18 oktober 2023 16:44
Lees meer over:
McDonald’s2

McDonald's en FrieslandCampina werken al ruim 30 jaar samen. De Nederlands zuivelcoöperatie, met ook Vlaamse leden in ons land, levert ingrediënten voor onder andere de McFlurry, Sundae en Milkshakes in Nederlandse en Belgische filialen van McDonald's. Beide bedrijven zijn nu een samenwerking aangegaan om de uitstoot van broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van de zuivel terug te schroeven.

“Klimaatverandering is een milieuvraagstuk van onze tijd. McDonald’s wil daarom met al zijn partners en leveranciers in de gehele keten werken aan oplossingen die het negatieve effect op het klimaat beperken”, vertelt Joost Elshof, Director Supply Chain bij McDonald’s Nederland en België. McDonald’s en FrieslandCampina streven naar een reductie van de broeikasgassen met 14 procent in 2025 ten opzichte van 2019. Uiteindelijk wil de fastfoodketen tegen 2050 tot netto nul emissies komen.

McDonald’s

Duurzaamheidsinspanningen beloond

De verminderde CO2-voetafdruk in de zuivelproductie voor McDonald’s moet tot stand komen door melkveehouders extra te belonen voor duurzaamheidsinspanningen. Voorbeelden van maatregelen die melkveehouders nemen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, zijn het langer weiden van de koeien, veevoeder met een lagere voetafdruk, het gebruik van voederadditieven om de methaanuitstoot te verlagen en het scheiden van mest en urine. Veel leden-melkveehouders wekken bovendien duurzame energie op, die vervolgens wordt gebruikt op de productielocaties van FrieslandCampina.

De resultaten op het gebied van uitstoot en duurzaamheid worden gemonitord met de tool KringloopWijzer die wordt gebruikt door de melkveebedrijven van FrieslandCampina. Deze tool geeft bedrijfsspecifieke inzichten op het gebied van klimaat en biodiversiteit. Naast klimaat en biodiversiteit worden de leden-melkveehouders ook beloond voor hun resultaat op weidegang en diergezondheid en -welzijn, via het programma Foqus planet Duurzame ontwikkeling.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek