Maatregelen tegen vogelgriep versoepeld in Deurne

Geen van de bedrijven rond het pluimveebedrijf in het Nederlandse Deurne, waar vorige week vogelgriep werd vastgesteld, is besmet. Dat is voor Nederlands minister van Landbouw Gerda Verburg een reden om de maatregelen te versoepelen, meldt haar ministerie. Voor de meeste bedrijven zijn alle voorzorgsmaatregelen van de baan.
25 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11

Geen van de bedrijven rond het pluimveebedrijf in het Nederlandse Deurne, waar vorige week vogelgriep werd vastgesteld, is besmet.  Dat is voor Nederlands minister van Landbouw Gerda Verburg een reden om de maatregelen te versoepelen, meldt haar ministerie. Voor de meeste bedrijven zijn alle voorzorgsmaatregelen van de baan.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) screende in totaal 21 bedrijven in een straal van drie kilometer rond het besmette bedrijf, waarvan de 28.000 kippen vorige week maandag werden geruimd. Voor de meeste bedrijven zijn alle maatregelen van de baan. Voor zeven bedrijven in een zone van één kilometer rond het besmette bedrijf in Deurne worden de maatregelen versoepeld.

De voorzorgsmaatregelen die genomen werden, golden voor een zone van drie kilometer rond het besmette bedrijf. De Europese regels schrijven een veiligheidszone van minimaal één kilometer voor. Vandaar dat nu besloten is om de zone waar veiligheidsmaatregelen getroffen worden, te verkleinen van drie naar één kilometer rond het besmette bedrijf. 

Voor de zeven bedrijven in een straal van één kilometer rond het besmette bedrijf in Deurne worden versoepelde maatregelen van toepassing. Zo wordt de verplichting afgeschaft om het pluimvee in de hokken te houden. Er komt een einde aan het vervoersverbod dat van toepassing was ten aanzien van gebruikt strooisel en zoogdieren, zoals runderen en varkens. Ook de bezoekersregeling is niet langer van kracht.

Bij het bedrijf in Deurne werd een milde variant van vogelgriep vastgesteld, die in tegenstelling tot de vooral in Azië heersende vogelgriepvariant H5N1 niet gevaarlijk is voor mensen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek