header.home link

Maakte diergezondheidsbedrijf Zoetis zich schuldig aan machtsmisbruik?

26 oktober 2021

De Europese Commissie heeft huiszoekingen uitgevoerd in vestigingen van het diergezondheidsbedrijf Zoetis in Zaventem en Louvain-la-Neuve. Dat heeft het bedrijf bevestigd. De huiszoekingen kaderen in een onderzoek naar mogelijk misbruik van een dominante positie. “Dit is een eerste stap in het onderzoek. Dat betekent niet dat het bedrijf schuldig is aan machtsmisbruik”, aldus de EU-commissie.

Lees meer over:
zoetis_FB zoetis

Maandag kondigde de Commissie aan dat ze "onaangekondigde inspecties" uitvoerde op Belgische sites van een "farmabedrijf dat actief is in diergezondheid", zonder een naam te noemen. "De Europese Commissie is bezorgd dat het bedrijf de Europese concurrentieregels heeft overtreden die misbruik van een dominante positie verbieden", klonk het in een mededeling.

Zoetis bevestigde dat het het geviseerde bedrijf is. "Ik kan huiszoekingen bevestigen in onze vestigingen in Zaventem en Louvain-la-Neuve", aldus een woordvoerder in Frankrijk. "We werken mee met het onderzoek van de Europese Commissie", zo voegde ze nog toe, zonder meer details te geven. Bij de huiszoekingen was ook de Belgische mededingingsautoriteit aanwezig.

In Zaventem is het Belgische hoofdkantoor van Zoetis gevestigd, in Louvain-la-Neuve wordt een resem diergezondheidsproducten (zoals farmaproducten en vaccins) geproduceerd voor verschillende landen, zei de woordvoerder nog. Er zijn op beide sites ook onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten.

Zoetis is een internationaal diergezondheidsbedrijf dat geneesmiddelen en vaccins ontwikkelt voor rundvee, varkens, pluimvee, schapen, vissen, honden, katten en paarden. “We willen dierenartsen en veehouders overal ter wereld ondersteunen die landbouwhuisdieren en gezelschapsdieren houden en verzorgen waar we allemaal afhankelijk van zijn”, zo staat te lezen op de website van het bedrijf. Jaarlijks genereert het bedrijf een omzet van 6,3 miljard euro (2019), ongeveer de helft daarvan is afkomstig van landbouwhuisdieren.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Facebook_Zoetis

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek