header.home link

Lutosa investeert 45 miljoen euro in nieuwe aardappelvlokkenfabriek

7 november 2022

Nadat eerder Aviko een nieuwe aardappelverwerkende fabriek opende in Poperinge, is er nu ook een nieuwe fabriek bijgekomen van Lutosa in Leuze-en-Hainaut. Het bedrijf, dat onderdeel is van de Canadese groep McCain, investeerde 45 miljoen euro in een nieuwe aardappelvlokkenfabriek om zo een antwoord te bieden op de wereldwijd stijgende vraag naar gedehydrateerde producten.

Lees meer over:
aardappelverwerking opening vlokkenfabriek_Lutosa

Terwijl in Vlaanderen de aardappelverwerkende sector aan het bekomen was van de mokerslag die het kreeg toen de voorstellen voor het nieuwe mestactieplan van Vlaams omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) duidelijk werden, opende in Wallonië een nieuwe aardappelverwerkende fabriek. Lutosa opende op zijn site in Leuze-en-Hainaut een tweede ultramoderne fabriek, gespecialiseerd in het verwerken en drogen van aardappelen tot vlokken die nadien gebruikt kunnen worden om puree van te maken.

Het gaat om een investering van 45 miljoen euro waarbij er veel aandacht was voor duurzaamheid. “Tien procent van de investering ging naar het verbeteren van de milieu-impact”, klinkt het bij Lutosa. “Dankzij onze nieuwe fabriek verbeteren we onze energie-efficiëntie met 15 procent en we kunnen ons waterverbruik met 40 procent doen dalen. Ook het transport loopt terug door deze nieuwe fabriek.” Hiermee wil Lutosa tegemoet komen aan haar strategie over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ‘Pledge tot he World’.

De vlokkenfabriek heeft een capaciteit van 96 ton vlokken per dag. Vlokken zijn een strategisch segment voor de groep McCain. “Al meer dan 30 jaar zijn we gespecialiseerd in gedehydrateerde producten. We zien bovendien dat de wereldwijde vraag ernaar toeneemt. Met deze investering willen we daar een antwoord op bieden”, luidt het. Daarnaast laat ze de aardappelverwerker ook toe de werkomstandigheden van zijn werknemers te verbeteren en het productaanbod te verruimen.

aardappelverwerking vlokken puree_Lutosa

Lutosa is van oorsprong een Belgische familieonderneming die in 1978 opgericht werd door de broers Guy en Luc Van den Broeke. Naast de productievestiging in Leuze-en-Hainaut heeft het bedrijf ook een vestiging in het West-Vlaamse Sint-Eloois-Vijve. Lutosa is actief in meer dan 146 landen en haalt 70 procent van de aardappelen die het verwerkt uit België. Het produceert en verkoopt een uitgebreid gamma aan diepgevroren frieten en aardappelspecialiteiten en een biogamma. Voor de professionele sector produceert Lutosa ook voorgebakken verse frieten en aardappelvlokken.

In 2013 werd het familiebedrijf voor een bedrag van 100 miljoen euro verkocht aan McCain uit Canada. Van 2013 tot nu heeft McCain al 300 miljoen euro geïnjecteerd in de fabrieken van Lutosa. Vandaag is McCain de grootste producent van diepgevroren aardappelproducten wereldwijd. McCain stelt 22.000 werknemers tewerk, heeft 49 productiesites op zes continenten en heeft een partnership met 3.500 landbouwers. De omzet van het bedrijf bedraagt meer dan 11 miljard Canadese dollar.

Bron: Eigen berichtgeving / La Dernière Heure

Beeld: Lutosa

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek