Lode Ceyssens geeft officiële startschot voor het aspergeseizoen

In aanwezigheid van een aantal landbouworganisaties is bij aspergeteler Leo Henckens uit Kinrooi het aspergeseizoen officieel voor geopend verklaard. De traditionele ‘eerste steek’ werd uitgevoerd door Jo Brouns, de burgemeester van het Limburgse plaatsje, en door Lode Ceyssens, de toekomstige voorzitter van Boerenbond. Bij de opening van het aspergeseizoen gaat het om de openluchtteelt. Onder geconditioneerde omstandigheden is het witte goud al sinds februari aanwezig. De vroege telers hebben dit jaar een goed paasfeest gekend omdat de vraag traditioneel hoog ligt. 

21 april 2022  – Laatst bijgewerkt om 21 april 2022 23:00
Lees meer over:
Lode_Boerenbond

Het bedrijf van aspergeteler Leo Henckens in het Limburgse Kinrooi was dit jaar het toneel voor de traditionele opening van het aspergeseizoen. Flandria, BelOrta en Boerenbond hadden gezamenlijk hun schouders onder het marketingevent gezet. Het was ook één van de eerste optredens van Lode Ceyssens als (toekomstige) voorzitter van Boerenbond. Ceyssens, die per 1 mei het stokje overneemt van Sonja De Becker, stak samen met de burgemeester van Kinrooi, Jo Brouns, de eerste asperges op bedrijf van Leo Henckens.

Benny Cuypers was namens groente- en fruitveiling BelOrta aanwezig bij het ceremoniële event. “Dit is eigenlijk het opening van het buitenseizoen”, verduidelijkt de BelOrta-verantwoordelijke. “Dat betekent dat de asperges vanaf nu in grote volumes aanwezig zijn op de markt.”

Leo Henckens
Lode_Boerenbond
Pasen bij aspergebedrijf van Bert Vercammen

Aanvoer op de veiling stijgt gevoelig

Bert Vercammen behoort tot de vroegere telers en is in zijn serre vanaf begin maart in productie. Enkele weken voor Pasen voert hij de binnentemperatuur op om tegen de feestdagen, die sterk met asperges verbonden zijn, te pieken. Met veilingprijzen van 14-15 euro per kilo had Vercammen dit jaar niet te klagen. Een gedeelte van zijn productie verkoopt hij in de boerderijhoeve (Lierse asperges, red.), en een gedeelte vindt via veiling BelOrta zijn weg naar de markt.

Prijs neemt duik na Pasen

Kort na Pasen is de prijs teruggevallen naar 5 euro. “Dat gebeurt meestal na Pasen als de vraag terugloopt en het aanbod sterk toeneemt”, vertelt Vercammen. “Door het mooie weer is er momenteel behoorlijk wat vollegrondsteelt op de markt en ligt het aanbod hoger. Zelf is Vercammen, die ook buiten op 1,5 hectare asperges teelt, nog niet begonnen met de vollegrondsteelt. Die staat gepland voor begin mei.

Natalie Vochten, aspergeteler in Brecht, zegt minder last te hebben van de vraag en prijsdaling na Pasen. Vochten teelt op 3,5 hectare en verkoopt alles in de korte keten op de hoevewinkel en via lokale markten. “Na Pasen hebben wij geen grote daling in de vraag gezien. De zon schijn en het is echt lente. Kortom, echt aspergeweer.” Vochten is het seizoen gestart in de laatste week van maart in minitunneltjes waar de temperatuur hoger ligt. De vollegrondsproductie is twee weken geleden begonnen, maar de productiepiek is nog lang niet bereikt.

Aspergetelers maken zich op voor periode na Pasen
Uitgelicht
Het aspergeseizoen wordt traditioneel met Pasen op gang getrokken. Door de lage temperaturen in februari en maart komen de feestdagen nu iets te vroeg. Het aanbod is lager dan...
31 maart 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek