Boerenprotest op gang getrokken

De laatste dagen van januari 2024 worden getekend door de verschillende lokale protestacties van de landbouwers. Maandag was de eerste dag dat ontevreden en teleurgestelde Vlaamse boeren in grote getallen op straat kwamen om de verschillende problematieken in hun sector aan te kaarten. Lees op onze liveblog hoe de eerste actiedag verlopen is.

29 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 29 januari 2024 23:46 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
FDF_Antwerpen_tractorprotest

09u30 - Distributiecentrum Colruyt in Halle tijd geblokkeerd

Landbouwers en tractoren verzamelden zondagavond aan de rotonde bij het distributiecentrum van supermarktketen Colruyt in Halle, en blokkeerden op die manier de toegang. Maandagochtend was de toegang tot de locatie teug vrij. Vanuit het distributiecentrum worden onder andere groenten en fruit naar de winkels vervoerd. Colruyt had zich voorbereid op de acties en ervoor gezorgd dat de leveringen naar de winkels op tijd vertrokken waren. De blokkade zal zich dus niet laten voelen in de winkelrekken.

"Het blokkeren van volledige regio's en het hinderen van onze activiteiten, lost naar ons gevoel niets structureels op", reageert Colruyt op de blokkades. "We denken graag op een constructieve manier mee aan een beleid dat duurzaam is voor alle stakeholders. We juichen toe dat het nodige overleg op Europees niveau met betrokkenheid van alle actoren, bezig is", klinkt het.

09u33- Blokkades tijdens ochtendspits

Zondag bereikten veel Waalse landbouwers de Brusselse Ring, samen met Vlaamse landbouwers zorgden hun blokkades maandagochtend rond Halle voor heel wat hinder tijdens de ochtendspits. Zo werd de buitenring van de Brusselse Ring vanaf Huizingen afgesloten, en de binnenring vanaf Itter tot Ruisbroek. Hoe lang de blokkades zullen duren is niet geweten.

De federale politie is in grote getale op het terrein aanwezig, maar grijpt voorlopig niet in. Vanuit de lucht houdt een helikopter van de federale politie de situatie ook in het oog.

Wat betreft het Vlaamse snelwegennet is Halle de enige locatie met zware hinder door de protesten. De overige hinder van de boerenprotesten lijkt zich maandagochtend vooral in het zuiden van het land te situeren. Nabij het knooppunt Daussoulx in Namen, waar E411 en  E42 kruisen, staan sinds zondagmiddag zowat 400 tractoren. De actie zou aanvankelijk maandag na de ochtendspits eindigen, maar zal nu eerder tot maandagavond laat duren. Dat vertelt Guillaume Van Binst, secretaris-generaal van de Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA): "De duur van de actie hangt af van de politieke beslissingen en er is nog niets aangekondigd. De boeren gaan daarom door met hun acties zolang er geen concrete maatregelen zijn voorgesteld."

Verder vormen er zich nog onder meer blokkades in de provincie Luxemburg aan de grens met Frankrijk en in Henegouwen, nabij La Louvière.

11u - Distributiecentrum van Aldi geblokkeerd in Turnhout

Enkele honderden landbouwers gelinkt aan Farmers Defence Force zakten zondagavond met tractoren naar de Turnhoutse binnenstad af en staken onder meer een galg in brand die symbool stond voor de Vlaamse regeringspartijen. Na de protestactie op de Grote Markt zondagavond, blokkeerden de boze landbouwers maandagochtend in dezelfde stad een distributiecentrum van warenhuisketen Aldi. De landbouwers protesteren er niet alleen tegen het stikstofakkoord, maar ook tegen de bredere problematiek van hun sector. Daar horen onder meer de lage prijzen bij die de landbouwers krijgen voor hun producten. "De blokkade werd vroeg in de morgen opgeheven", aldus de keten. " Er zal geen impact op de lokale bevoorrading van de winkels."

11u30 - Boeren in discussie met Brouns

Maandagmorgen werd het Landbouwrapport 2024 voorgesteld in het Agropolis-park in Kinrooi. In zijn thuisstad deed Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) de belangrijkste agrarische trends van de afgelopen twee jaar uit de doeken. Ook een klein honderdtal boeren daagden op. In een uitgebreid gesprek met Brouns haalden sommige landbouwers aan dat ze liever geen stikstofdecreet zouden hebben dan het volgens hen slecht goedgekeurd decreet van afgelopen week. “Met dit beleid drijf je ons naar de rechterflank voor de volgende verkiezingen”, merkte een teleurgestelde landbouwer op.

Minister Brouns liet weten dat hij alles gedaan heeft wat in zijn macht lag. Hij ziet het anders dan de landbouwers en benadrukte dat dit stikstofdecreet beter is dan geen stikstofdecreet. “Er is nog meer rechtsonzekerheid bijgekomen nu, dat is de enige conclusie die het Algemeen Boerensyndicaat uit het stikstofakkoord kan halen”, aldus ABS-medewerker Mark Wulfrancke in Kinrooi. Enkele landbouwers wezen Brouns er ook op dat veel afhangt van de nieuwe stikstofreducerende technieken maar dat er nog niet veel nieuwe technieken gekend zijn, waardoor de beperkte rechtzekerheid snel kan omslaan naar rechtsonzekerheid. Brouns begreep de zorgen van de boeren en greep zijn kans om ter plekke nog enkele zaken uit het stikstofdecreet kort uit te leggen. Na het gesprek volgden enkele landbouwers de voorstelling van het landbouwrapport nog mee.

WhatsApp Image 2024-01-29 at 11.14.11
WhatsApp Image 2024-01-29 at 11.14.10

12u00 - Blokkade in Halle tot einde van dag

De blokkade op de E19 ter hoogte van Halle zal waarschijnlijk nog tot het einde van maandag aanhouden. Dat heeft de Franstalige federatie voor jonge boeren (FJA) gemeld. Eerder werd gemeld dat de blokkade tot na de ochtendspits zou duren, maar naar verwachting zal de blokkade nog tot het einde van de dag duren. De actievoerders beoordelen de situatie van uur tot uur. "Het hangt af van de reacties die we krijgen", klinkt het. "Inmiddels beginnen de betogers elkaar af te wisselen."

12u05 - Vertragingen bij De Lijn in Halle

Protesterende boeren veroorzaken niet alleen zware hinder voor het verkeer op de Brusselse ring in en rond Halle, ook het busverkeer van De Lijn heeft te kampen met grote vertragingen. Dat heeft de openbaarvervoersmaatschappij gemeld. Buiten Halle verloopt de dienstverlening normaal. Hoe groot de vertragingen zijn, is moeilijk in te schatten volgens De Lijn, maar reizigers houden best rekening met vertragingen. Er werden nog geen afschaffingen gemeld. Op het moment dat het protest afgelopen zou zijn, zal het wellicht nog een uur à anderhalf duren alvorens de dienstverlening weer zoals gewoonlijk zal verlopen. 

We starten dinsdag met verschillende acties en hebben hierbij een duidelijke boodschap aan alle beleidsniveaus en aan heel Vlaanderen: “Zet de boer niet botweg aan de kant!". We roepen onze boeren op om ook bij hun lokale besturen actie te voeren

Boerenbond

12u50 - Boerenbond maakt acties bekend

Boerenbond heeft maandagmiddag zijn eerste acties bekend gemaakt. De grootste landbouworganisatie van Vlaanderen zal de aftrap geven in de provincie Antwerpen op dinsdag 30 januari. “Vanaf 11.30 uur trekken we met tractoren in colonne vanuit Ravels, Hoogstraten en Kasterlee naar de Markt in Merksplas, waar we rond 12 uur zullen aankomen. Merksplas ligt midden in het Turnhouts Vennengebied, een regio die bijzonder hard getroffen wordt door het stikstofdecreet, waarmee Vlaanderen uitvoering geeft aan de Europese Habitatrichtlijn. Daar aangekomen zullen we de lokale burgemeester van Merksplas vragen of hij zijn landbouwers steunt?”, klinkt het bij Boerenbond. “We doen een oproep aan onze boeren om die actie te herhalen bij hun lokale besturen overal in Vlaanderen. We steunen in de komende weken alle spontane acties van boeren en boerenorganisaties die op een respectvolle en geweldloze manier de stem van de boeren duidelijk laten klinken.”

Donderdag zullen boeren van Boerenbond en ABS hun stem ook laten horen in Gent bij het symposium over ‘De toekomst van de landbouw’, in kader van het Europees Voorzitterschap. Hetzelfde plan geldt voor de informele Europese Raad van de ministers bevoegd voor Industrie en Competitiviteit die op 8 en 9 februari in Genk doorgaat. "Al hopen we nog altijd dat die acties niet nodig zullen zijn, als de overheid op onze eisen ingaat", klink het.

De acties van Boerenbond zullen onder de boodschap ‘Zet de boer niet botweg aan de kant” gevoerd worden. “Een duidelijke boodschap aan alle beleidsniveaus en aan heel Vlaanderen”, klinkt het. “Vanuit Europa komt een tsunami aan regelgeving richting de land- en tuinbouwsector: de habitatrichtlijn, natuurherstelwet, nitraatrichtlijn … een batterij aan regelgeving die de boer opzadelt met papierwerk en hem verplicht bijkomend te investeren. Daar staan geen correcte vergoedingen tegenover en tegelijk moeten de boeren blijven concurreren tegen de import van goedkopere producten die aan veel lagere normen geproduceerd zijn in derde landen. Daarnaast krijgen boeren steeds minder vrijheid, minder zekerheid en minder plaats om te boeren. Jaar na jaar daalt het aantal boeren. “Is er nog plaats voor landbouw in Europa?”, vragen de boeren zich af.”

13u45 - Steeds meer spontane acties duiken op

Bij het boerenprotest in Vlaanderen duiken steeds meer spontane acties op, die niet georganiseerd zijn door officiële instanties als Boerenbond of het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Zo zou maandagavond om 18 uur de A12 in Meise worden geblokkeerd en wordt ook een blokkade van Zeebrugge voorbereid. "De actiebereidheid is dusdanig groot, dat boeren zelf acties gaan organiseren. Ze zien wat er in Wallonië en in Frankrijk gebeurt en worden ongeduldig", aldus Mark Wulfrancke van ABS.

15u20 - Boerenprotest Frankrijk blijft doorgaan

Waar de Belgische landbouwers maar nog net gestart zijn, zijn de Franse boeren al meer dan een week bezig en denken ze nog niet onmiddellijk aan stoppen. "Geen enkele regio in Frankrijk zal gespaard blijven van wegblokkades," waarschuwde Arnaud Rousseau, voorzitter van de Franse landbouworganisatie FNSEA vandaag, "maar er zullen 'verschuivingen' zijn om demonstranten rust te gunnen, in afwachting van verdere aankondigingen van de premier." Landbouwers blokkeerden er sinds 14 uur opnieuw verschillende snelwegen rond Parijs tijdens een nieuwe actiedag. De gendarmerie waarschuwde dat er dertig departementen en zestien snelwegen zullen getroffen worden met de actie. Rond de middag waren er al een achthonderdtal tractoren in de buurt van Parijs. De landbouworganisaties hebben op dit moment geen plannen om tot Parijs zelf te gaan.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft aan de verantwoordelijken van de ordediensten gevraagd om "een belangrijk verdedigingssysteem" op te zetten om te verhinderen dat de boeren de groothandelsmarkt van Rungis of de Parijse luchthavens zouden blokkeren, en hen elke toegang tot Parijs te verbieden. Er zijn zo'n 15.000 leden van de ordediensten ingezet, maar Darmanin vroeg hen wel om zich terughoudend op te stellen.

16u50 - Premier ontvangt dinsdag de landbouwers

Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) zal de belangenverenigingen van landbouwers dinsdagnamiddag om 17 uur ontvangen. Ook minister van Landbouw David Clarinval (MR) zal bij het overleg aanwezig zijn. Dat laat het kabinet van de premier maandag weten.

17u15 - Verlinden doet oproep om protesten veilig te laten verlopen

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) heeft begrip voor de verzuchtingen van de landbouwers, maar doet tegelijkertijd een oproep om de protesten veilig te laten verlopen. "De politie grijpt niet manu militari in, maar zet in op dialoog en overleg met de overkoepelende organisaties en de protesterende landbouwers", zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. "Ik moet niemand vertellen dat je niet zomaar een tractor of ander zwaar materiaal verplaatst of verhindert om ergens te geraken, het is om die reden dat we zo veel als mogelijk inzetten op dialoog en het maken van goede afspraken."

De minister wijst de protesterende landbouwer er ook op dat politie- en hulpdiensten altijd vlot door moeten kunnen en dat de bevoorrading van tankstations en supermarkten niet in het gedrang mag komen. Ook laat ze weten dat automobilisten opgeschrikt zouden kunnen worden door een kolonne traag rijdende landbouwvoertuigen op de snelweg. "Landbouwers moeten en zullen hun stem laten horen, ook op plaatsen die voor hen symbolisch belangrijk zijn. We hebben in ons land een cultuur van manifesteren, maar dit moeten we steeds doen met respect voor elkaar en voor andermans eigendom", aldus Verlinden.

18u25 - Gent gedeblokkeerd

In de Gentse deelgemeente Wondelgem hadden landbouwers maandagavond het kruispunt van de ring R4 met de Zeeschipstaat geblokkeerd. "Tijdens een normale avondspits is het vaak aanschuiven aan het kruispunt, maar nu is er in alle richtingen hinder", zei het Verkeerscentrum. "Er is wel een doorgang mogelijk, maar slechts over één rijstrook." Ondertussen hebben de landbouwers de blokkade terug opgeheven en zijn ze vertrokken

19u - Vlaams-Brabant en route

Ondertussen zijn ook vele Vlaams-Branbantse boeren op weg naar de Brusselse Ring. Zo zijn er tractoren onderweg van Londerzeel, Eizeringen, Puurs, Meise om de A12 en N8 richting Brussel te blokkeren. "Vermijd de omgeving van de Brusselse Ring", klinkt het bij het Vlaams Verkeerscentrum. "De manifestatie breidt zich uit met nu ook hinder op de A12 tussen Londerzeel en Meise. Ook op de buitenring ter hoogte van Wemmel is de weg versperd en vanuit Ternat is een colonne onderweg richting de Brusselse ring. Ook op de binnenring ter hoogte van Zellik is er nu hinder."

Protest januari 3
protest januari 2
protest januari

19u50 - Bevestigd: West-Vlaamse boeren voeren dinsdag actie aan haven van Zeebrugge

West-Vlaamse land- en tuinbouwers trekken dinsdag naar de haven van Zeebrugge. Ze zullen er toegangswegen naar de haven voor zwaar verkeer blokkeren. "De maat is vol voor jonge boeren. De aanleiding voor het protest is de steeds toenemende regelgeving die geen rekening houdt met landbouwers en die weegt op hun inkomen vanuit Vlaanderen, België en Europa", klinkt het. Concreet kiezen de landbouwers de haven van Zeebrugge als locatie voor hun protest "omdat de industrie 40 keer meer mag uitstoten dan wij als landbouwer". De landbouwers onderstrepen dat ze niet oproepen tot vandalisme of het hinderen van de burger, maar dat ze enkel een hard signaal willen geven. Concreet zullen ze vanaf 13.30 uur de invalswegen van Zeebrugge afsluiten voor vrachtverkeer. "De bedoeling is om de actie vol te houden tot woensdagavond of -nacht", klinkt het nog.

21u30 - Waals minister van Leefmilieu uitgejouwd en door politie begeleid

De Waalse minister van Leefmilieu Céline Tellier (Ecolo) sprak maandag met de landbouwvertegenwoordigers van jonge boeren (JFA) in Daussoulx, waar landbouwers de verkeerswisselaar bezetten. Het gesprek met vertegenwoordigers duurde bijna een halfuur. Er werden verschillende onderwerpen besproken, zoals dierenwelzijnsnormen en het probleem van de prijzen die onvoldoende rendabel zijn voor landbouwers. Maar de vriendelijke ambiance sloeg om wanneer de minister te maken kreeg met enkele tientallen steeds vijandiger wordende personen. "Tellier, neem ontslag", scandeerden actievoerders terwijl vlakbij haar vuurwerk ontplofte.

"Ik kwam hier om naar hen te luisteren", legde de minister uit aan de RTBF. "Ze hebben een woede over Europese kwesties, vrijhandel, en een oneerlijke concurrentie van buitenlandse landbouwproducten die minder milieuvriendleijk is. Het is belangrijk dat we naar deze woede kunnen luisteren." Geconfronteerd met de toenemende vijandigheid moest minister Tellier de plaats verlaten. Demonstranten wilden echter voorkomen dat de minister zou vertrekken omdat ze niet tevreden waren met haar antwoorden. De politie kwam tussenbeide om haar te begeleiden.

22u05 - Tractoren uit Mechelen op weg naar Brussel

Een grote groep landbouwers in tractoren is maandagavond in Mechelen de E19 richting Brussel opgereden. Dat bevestigt de federale wegpolitie. De tractoren bewegen zich traag in colonne voort over de breedte van de snelweg, wat tot vertragingen leidt. Ze hebben aangegeven tot aan de Brusselse ring te willen rijden, waar eerder op de avond al blokkades werden opgezet, en vervolgens rechtsomkeer te zullen maken en de E19 richting Antwerpen te nemen tot aan de carpoolparking Rumst.

Startschot van het boerenprotest in België is gegeven
Uitgelicht
Na de goedkeuring van het stikstofdecreet lijkt de teleurstelling bij boeren overgegaan te zijn in actiebereidheid. “Boeren willen hun stem laten horen. En willen daarbij steu...
27 januari 2024 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek