header.home link

LIVEBLOG: Dit was het Nederlandse (en Vlaamse) boerenprotest tegen het stikstofbeleid

Tienduizenden Nederlandse landbouwers protesteerden woensdag tegen het stikstofbeleid van de regering-Rutte. Met ruim 40.000 boeren die afzakten naar het dorpje Stroe, gaat het om het grootste boerenprotest ooit bij onze noorderburen. Ook enkele Vlamingen verklaarden zich solidair en sloten zich erbij aan. VILT volgde hen van start tot finish. (Her)beleef de hoogtepunten van de manifestatie via onze liveblog.

22 juni 2022  – Laatste update 23 juni 2022 9:36
Lees meer over:
stikstofprotestNederlandVlaamseboeren23

16u16

Onze reporter stuurt nog enkele sfeerbeelden door en begint, samen met duizenden anderen, aan de tocht terug naar huis.

stikstofprotestnederlandvlaamseboeren19
stikstofprotestnederlandvlaamseboeren17
stikstofprotestnederlandvlaamseboeren16
stikstofprotestnederlandvlaamseboeren18
stikstofprotestnederlandvlaamseboeren20
stikstofprotestNederlandVlaamseboeren21uittocht

15u45

Kort video-interview met Gunter Klaasen: “Hier beseft men al wat er ons te wachten staat. Dat moet ook dringend in Vlaanderen doordringen.”Waarom Stroe, of all places?

Stroe is een deelgemeente van Barneveld, dat in de provincie Gelderland ligt. Het dorpje ligt in de Gelderse Vallei, waar het bekende natuurgebied de Veluwe zich bevindt, één van de Natura2000-gebieden. In de regio is er veel landbouwactiviteit, onder meer pluimveehouderij, die een zware impact zal ondervinden van de stikstofplannen van de Nederlandse regering.

stikstofprotestNederlandVlaamseboeren14carolinevanderplasBBBboerburgerbeweging

15u12

Caroline van der Plas, voorzitter van de Nederlandse landbouwpartij BoerBurgerBeweging (BBB) sluit haar toespraak af met: "Ik zal mij inzetten tot de stikstofplannen weggevaagd zijn, totdat ze één ons weegt: en met mijn kilo's, is dat heel lang!". BBB lanceerde eerder al een alternatief tienpuntenplan om uit de stikstofcrisis te geraken. (Lees meer).

Rond 13u waren al zo'n 40.000 landbouwers aangekomen op het terrein in Stroe, schatten de organisatoren. De ordediensten vinden het nog te vroeg om uitspraken te doen over de opkomst.

Door hitte heeft gemeente Barneveld gevraagd het programma in te korten.


stikstofprotestNederlandVlaamseboeren12
stikstofprotestNederlandVlaamseboeren13

13u54

stikstofprotestNederlandVlaamseboeren11

13u15

Tractoren blijven het veld in Stroe oprijden. Daar zijn ook de toespraken van verschillende landbouworganisaties begonnen. Opmerkelijk misschien: LTO, de grootste landbouworganisatie van Nederland, heeft zich ondertussen ook achter het protest geschaard. Dat was bij de boerenbetogingen van 2019 niet het geval.


stikstofprotestNederlandVlaamseboerenmathiassergeantdepinte

12u40

Na enkele files, sluiproutes en omwegen, is onze man ondertussen ter plaatse aangekomen. "Het is koppen lopen onderweg", merkt hij.

stikstofprotestNederlandVlaamseboeren10
stikstofprotestNederlandVlaamseboeren9

stikstofprotestNederlandVlaamseboeren8

11u32

Steun uit onverwachte hoek

11u:

Korte vlog van Gunter Klaasen, pluimveehouder uit de Kempen, bij het Turnhouts Vennengebied. Hij is onderweg met enkele collega's naar Stroe. Tip: zet het geluid aan.


10u48

Nederlandse Stikstofminister heeft begrip voor boerenprotesten

De Nederlandse minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft begrip voor het massaal protest van de boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ze benadrukt opnieuw dat niet wordt getornd aan het doel - 50 procent stikstofreductie in 2030 - maar dat provincies echt voor maatwerk kunnen zorgen.

De minister is niet uitgenodigd om bij het protest in Stroe (Barneveld) aanwezig te zijn. "Dat mag en dat snap ik ook." De boeren willen vooral hun zorgen en de onzekerheid waarin ze verkeren uiten. "Het is alleen maar fijn dat we in een land leven waarin je mag protesteren", zei de minister.

Ze veroordeelt de boeren die met de tractor de snelweg op zijn gegaan niet direct. Maar het mag niet en er is niet voor niets opgeroepen om dat niet te doen, voegt ze eraan toe. "Ook vanwege de overlast en files voor andere weggebruikers."

Dat blijkt ook uit het feit dat er bij het knooppunt Grijsoord bij Arnhem een kop-staartaanrijding is gebeurd tussen een tractor en een personenwagen. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Of er mensen gewond zijn geraakt, is niet bekend.

Rijkswaterstaat maakt verder melding van gevaarlijke situaties op de weg door de tractoren. Die rijden woensdagochtend op verschillende plekken op snelwegen naar Stroe, waar een landelijk boerenprotest plaatsvindt. De gevaarlijke situaties ontstaan volgens de zegsman door het grote snelheidsverschil en "door de afleiding die de tractoren veroorzaken. Het veroorzaakt veel hinder."

Omdat het eigenlijk verboden is voor tractoren om op de snelweg te rijden, roepen boeren elkaar in onderlinge communicatie ook op om de kentekens te verwijderen. Een kenteken is sowieso nog niet verplicht. De regelgeving ging in op 1 januari, maar er is een overgangsperiode tot 1 juli.

De politie kondigde dinsdag aan te gaan handhaven als tractoren op de snelweg zouden rijden.

(Bron: Belga)


stikstofprotestNederlandVlaamseboeren7

10u12

Traag maar zeker...

Onze reporter is onderweg naar Stroe in Nederland, waar het op de middag verzamelen geblazen is voor alle protesterende boeren.


stikstofprotestNederlandVlaamseboeren6

10u10

Boeren uit Weelde en Ravels zetten hun tractoren langs de kant van de weg. Met deze kleinschalige actie betuigen ze hun steun aan het Nederlandse protest tegen de stikstofplannen van de overheid.Onderzoek Trouw: Begrip voor boeren neemt toe

Bijna de helft van de Nederlanders staat achter de boerenprotesten, dat is een toename ten opzichte van oktober. Tegelijk maakt ruim de helft van de Nederlanders zich wel zorgen over de uitstoot van stikstof. Dat aantal is iets gedaald. Dat blijkt uit onderzoek door I&O research in opdracht van het Nederlandse dagblad Trouw.

De steun voor boerenprotesten is toegenomen van 38 procent naar 45 procent. Iets minder dan een kwart van de ondervraagden vindt dat het kabinet minder actie moet ondernemen tegen de stikstofuitstoot. Een veel grotere groep, bijna de helft (44%), vindt dat er meer actie vanuit het kabinet tegen de stikstofuitstoot moet komen. Maar dat aantal neemt af, in oktober was dat nog 60 procent. Maar een kwart van de ondervraagden vindt dat het huidige stikstofplan zonder aanpassingen doorgevoerd moet worden.

Uit de peiling blijkt een duidelijke afkeer van demonstreren bij de woning van een minister. Tweederde noemt zo’n protest onacceptabel, 17 procent vindt dat niet.

Steun voor de boeren hangt nauw samen met politieke voorkeur, concludeert I&O Research. Kiezers van rechts-conservatieve partijen staan achter de boeren, die van links-progressieve partijen juist niet. Kiezers van CDA, SP, VVD en CU nemen een middenpositie in, hier is sterke verdeeldheid. Verder is in steden en onder hoog opgeleide Nederlanders de steun minder.

Aan het onderzoek, gehouden van 17-20 juni, deden 2.188 mensen mee.

Meer info: https://www.ioresearch.nl/actueel/zorgen-over-stikstof-maar-ook-begrip-voor-boer/


8u41:

De Vlaamse boeren krijgen versterking onderweg:stikstofprotestNederlandVlaamseboeren5

Ook elders in Nederland worden ludieke acties op poten gezet om de precaire situatie van de landbouwers onder de aandacht te brengen


stikstofprotestNederlandVlaamseboeren4

8u40

Om 3u30 is de Vlaamse boer Gunter Klaasen met zijn collega’s vertrokken vanuit Weelde in België. Verspreid over een achttal tractoren rijden ze naar Nederland. Ook uit andere hoeken van Vlaanderen zijn Vlaamse boeren vertrokken met tractoren en auto’s, weet hij.

“Mensen zijn heel enthousiast, staan buiten de zwaaien en steken hun duimen op. Kinderen zijn onderweg naar school met hun klompen aan. We merken dat het hier echt leeft en dat de mensen achter ons staan”, vertelt hij vanop de tractor op weg naar het Nederlandse Stroe.

Klaasen is pluimveehouder en één van de getroffen Kempense boeren in het Turnhouts Vennengebied, waar zeer zware stikstofeisen zullen gelden.Waarom dit boerenprotest?

Ook in Nederland is heel wat te doen rond het stikstofdossier. Om kwetsbare natuur te beschermen, wil de Nederlandse regering de uitstoot van stikstof met 70 procent verlagen, in sommige regio's lopen de doelstellingen op tot zelfs 90 procent. Om die reductie te realiseren, wordt ook bij onze noorderburen vooral naar de landbouwsector gekeken, waarbij verschillende bedrijven met sluiting bedreigd worden.


stikstofprotestNederlandVlaamseboeren3

8u15

Nog 50 kilometer te gaan


Drukte en langzaam rijden op Nederlandse snelwegen door boerenprotest

Steeds meer tractoren komen aan op de snelwegen in Nederland, wat files en vertragingen veroorzaakt. Boeren zijn uit het hele land al vroeg op weg naar de gemeente Stroe, in het centrum van het land, voor hun manifestatie tegen de stikstofplannen van de regering.

Vooral in het zuiden van het land is het erg druk, zegt de mobiliteitsorganisatie ANWB. "Op heel veel plekken is het langzaam rijden doordat er tractoren op de weg rijden", zegt een woordvoerder. Op de A2 naar Utrecht en op de A50 naar Arnhem is het langzaam rijden door het boerenprotest. Ook op de A16 van Breda naar Rotterdam is het druk, net als op de A27 van Breda naar Utrecht.

De organisatie van het protest had juist opgeroepen om niet over de rijkswegen te komen. De politie kondigde dinsdag aan te zullen optreden tegen tractoren op de snelweg. Uit voorzorg voor verkeersdrukte heeft de politie de A12 bij knooppunt Prins Clausplein naar Den Haag afgesloten.

Op de A2 bij knooppunt Ekkersweijer (bij Eindhoven) rijden volgens Rijkswaterstaat ook een paar honderd tractoren. Uit Vlagtwedde is rond 5 uur een stoet van 90 tractoren vertrokken. Vanuit de Achterhoek zijn een paar honderd trekkers onderweg, zo meldt De Stentor.

Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan hun reis uit te stellen. Dat geldt zeker voor mensen in het midden van het land. "We verwachten nu dat het zeker in het midden van het land nu snel gaat vollopen."

(Bron: Belga)
stikstofprotestNederlandVlaamseboerenRavels2

6u

Samensmelting met de Nederlandse boeren in Alphen.


stikstofprotestNederlandVlaamseboerenRavels

22 juni 2022 - 3u30

De Vlaamse boeren verzamelen aan het gemeentehuis van Weelde, om in colonne te vertrekken richting Nederland.Handvol Vlaamse boeren met tractor op weg naar stikstofprotest in Nederland
Uitgelicht
Enkele Vlaamse boeren hebben zich solidair verklaard met hun Nederlandse collega's en sluiten zich aan bij het boerenprotest dat vandaag gepland staat tegen het stikstofakkoor...
22 juni 2022 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek