header.home link

Handvol Vlaamse boeren met tractor op weg naar stikstofprotest in Nederland

Enkele Vlaamse boeren hebben zich solidair verklaard met hun Nederlandse collega's en sluiten zich aan bij het boerenprotest dat vandaag gepland staat tegen het stikstofakkoord. “We zitten in hetzelfde schuitje en zullen elkaar hard nodig hebben”, klinkt het onder de landbouwers uit de regio Ravels die voor dag en dauw vertrokken zijn. Ook uit andere grensregio’s trekken Vlaamse boeren naar de protestactie.  

22 juni 2022  – Laatste update 22 juni 2022 7:58
Lees meer over:
IMG-20220621-WA0010

Om 3u30 is een groep Vlaamse landbouwers vanaf het gemeentehuis van Weelde vertrokken per tractor naar Nederland. Daar hebben zij zich net over de grens in Alphen aangesloten bij Nederlandse collega’s en rijden ze samen richting de Stroe, het plaatsje waar vandaag de grote boerenprotestactie tegen het stikstofakkoord plaatsvindt. Van Alphen rijden de boeren in colonne naar Gorkum waar andere boeren zich aansluiten om vervolgens in deze stad onder politiebegeleiding de Waal over te steken.

Het is het enige stukje snelweg dat de boeren deze keer zullen zien. Dit in tegenstelling tot 2019 tijdens het grote boerenprotest in Den Haag toen duizenden boeren over de snelweg naar het Nederlandse politieke centrum waren afgezakt. Om de bevolking niet te irriteren is deze keer door de  organisatie verkozen om de snelwegen te vermijden. Ook is voor een andere locatie gekozen dan de politieke hoofdstad van Nederland. “Den Haag heeft ons de rug toe gekeerd. Waarom zullen wij daarheen gaan om te protesteren”, legde Jeroen van Maanen, melkveehouder en organisator van het protest, de locatiekeuze uit.

Net zoals in Vlaanderen, worden in Nederland de boeren ernstig getroffen door de stikstofplannen die enkele weken geleden bekend gemaakt werden. In deze plannen is in sommige, natuurrijke gebieden een sterke inkrimping van de veeteelt voorzien, in sommige gevallen zelfs tot 90 procent. “We zitten feitelijk in hetzelfde schuitje en moeten solidair zijn. Wie weet kunnen we ooit samen in Brussel gaan demonstreren”, vertelt Gunter Klaassen, braadkippenhouder uit Ravels in het Turnhouts Vennengebied.

We zitten in hetzelfde schuitje en moeten solidair zijn. Wie weet kunnen we ooit samen in Brussel gaan demonstreren

Gunter Klaassen - Braadkippenhouder en deelnemer aan boerenprotest in Nederland

Live verslag van het boerenprotest

Klaassen is één van de landbouwers die vandaag met de tractor afreist naar het boerenprotest waar tienduizenden tractoren verwacht worden. “Ik heb zelf een kleine cabrio tractor en zag het niet zitten daarmee de tocht van 140 kilometer (4 uur met de tractor) te maken. Daarna heb ik naar een georganiseerde bus gekeken, maar uiteindelijk kan ik meerijden met een boer in de omgeving.” Klaassen belooft om VILT op de hoogte te houden tijdens zijn tractorrit met foto’s en commentaar.

Ook loonwerker Jelle Pauwels uit Vlimmeren (Beerse) belooft ons op de hoogte houden. Dinsdagavond was het besluit tot deelname genomen en enkele uren later was zijn tractorbord gereed. Alhoewel het de boeren in Vlaanderen en Nederland zijn die rechtstreeks door het stikstof getroffen worden, delen de loonwerkers ook in de klappen. “Mijn klanten zijn landbouwers. Dit stikstofakkoord is funest voor de landbouw in Vlaanderen. Over tien jaar zijn er nauwelijks nog boeren over”, vertelt Pauwels. Ook uit andere Vlaamse gemeenten sijpelen berichten door van landbouwers die zich solidair verklaren. “We zijn met weinig, maar laten zo onze stem wel horen”, klinkt het strijdvaardig en solidair.

Volg het protest vandaag op de voet via onze liveblog:

LIVEBLOG: Dit was het Nederlandse (en Vlaamse) boerenprotest tegen het stikstofbeleid
Uitgelicht
Tienduizenden Nederlandse landbouwers protesteerden woensdag tegen het stikstofbeleid van de regering-Rutte. Met ruim 40.000 boeren die afzakten naar het dorpje Stroe, gaat he...
22 juni 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek