Nederlandse oppositiepartijen willen reparatiewet stikstof

De BoerBurgerBeweging (BBB) en JA21 hebben woensdag, de dag van het boerenprotest in Stroe, een tienpuntenplan stikstof gelanceerd. Met het initiatief willen Kamerleden Joost Eerdmans (JA21) en Caroline van der Plas (BBB) “Nederland van het slot halen, persoonlijk leed voorkomen en toekomstige generaties niet opzadelen met een extra stikstofschuld van 25 miljard euro.”

22 juni 2022  – Laatst bijgewerkt om 22 juni 2022 13:39
Lees meer over:
caroline van der plas BBB_BBB

De BoerBurgerBeweging (BBB) is voorlopig nog een eenvrouwsfractie rond de ex-landbouwjournaliste Caroline Van der Plas. In de peilingen die in Nederland wekelijks gebeuren is de BBB ondertussen gegroeid tot de derde partij van het land. Ook het liberaal-conservatieve JA21, de partij van ex-europarlementslid voor Lijst Dedecker, Derk-Jan Eppink, staat op winst in de peilingen, vooral ten koste van de regeringspartij VVD.

Beide partijen presenteren nu gezamenlijk een tienpuntenplan om uit de stikstofcrisis te raken. Regeringspartijen VVD, CDA, en ChristenUnie worden opgeroepen om zich “niet langer te laten gijzelen door D66 en deze punten samen met ons uit te voeren.” D66 is de links-liberale partij in Nederland – bij de verkiezingen de tweede grootste partij - die zich in het stikstofdossier vooral profileert op een inkrimping van de veestapel. In de peilingen staat D66 ondertussen op zwaar verlies.

Onderdeel van het tienpuntenplan is onder meer een reparatiewet stikstof die de resultaatverplichting voor stikstofwaarden uit de Wet Natuurbescherming moet halen. Deze zegt volgens de initiatiefnemers niets over de staat van de natuur.

Opvallend is ook dat de beide partijen de kleinste natura200-gebieden willen schrappen. “Flora en fauna floreert niet op postzegel landschappen, maar op uitgestrekte natuurgebieden. Van de 162 Natura-gebieden zijn er 32 kleiner dan 200 hectare. Circa tachtig procent daarvan is volgens de modellen overbelast met stikstof. Van de top tien grootste N2000-gebieden met meer dan 50.000 hectare is volgens de modellen slechts twintig procent overbelast. Piepkleine natuurgebieden zouden niet als Natura 2000-gebied mogen tellen.”

Daarnaast wordt gepleit voor monitoring van natuurbeleid door middel van waarnemingen in plaats van rekenmodellen. Voorts zouden de sociaal-economische gevolgen van het natuurbeleid en het belang van voedselzekerheid geborgd moeten worden in de wet. Het volledige tienpuntenplan is te lezen op de website van de BBB.

Bron: Nieuwe Oogst

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek