LIVEBLOG: Grimmige sfeer kleurde boerenprotest in Brussel

Maandag hielden verschillende boerenorganisaties een nieuwe betoging in de hoofdstad, naar aanleiding van de Europese top van de ministers van Landbouw. Net geen 1.000 tractoren trokken naar de Europese wijk, waar de sfeer bij momenten grimmig werd. (Her)beleef de hoogtepunten van het protest.

26 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 26 februari 2024 20:09
Lees meer over:
boerenprotestBXL260224-AlexanderBakkerviaTwitter

16u56 - Belga: Drie agenten raken gewond tijdens betoging

Bij het boerenprotest van maandag zijn drie agenten gewond geraakt. De politie zal ook camerabeelden analyseren om zo de relschoppers te proberen te identificeren, meldt de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene.

De politie telde zowat 900 tractoren die op een aantal Brusselse hoofdassen stonden, zoals de Europese wijk, de Wetstraat, de Belliardstraat en het Luxemburgplein. Er waren ook een 700-tal buitenlandse betogers aanwezig, voornamelijk afkomstig uit Italië en Spanje, klinkt het.

"We kunnen bevestigen dat er een aanzienlijke hoeveelheid autobanden en stro in brand werden gestoken aan de barrage aan de Wetstraat ter hoogte van de Willem de Zwijgerstraat. Er werden vanop de brug van de Wetstraat ook brandende banden en stro naar beneden gegooid op de Etterbeeksesteenweg. Dankzij een tussenkomst van de sproeiwagens van de politie en de brandweer kon dit vuur geblust worden", klinkt het.

De politie meldt verder dat er ook gebruik gemaakt werd van gas omdat "omdat men met tractoren het politiedispositief wilde forceren". "Er is onmiddellijk een onderzoek gestart om de relschoppers te identificeren op basis van de analyse van de beelden", klinkt het.

De politiezone maakt verder gewag van een aantal kleine incidenten, "maar zonder gevolgen". Drie agenten raakten gewond, maar over hun toestand is niets bekend.


16u02 - Belga: Politie stuurt laatste boeren weg

De politie heeft de laatste boeren die nog rond een brandhaard stonden op de Wetstraat weggestuurd, zodat de brandweer het vuur kon blussen. Protesterende boeren hadden eerder op de dag net voor het Schumanplein een berg plastic en banden in brand gestoken. Dat veroorzaakte zwarte rookpluimen in het midden van de Europese wijk.

De boeren dropen na wat aandringen af en beloofden volgende week terug te komen. Het afval van de boze boeren (stro, tractorbanden, lege blikken...) is net als enkele smeulende brandhaarden de stille getuige van een onstuimige protestactie.

15u51 - Belga: EU-ministers steunen administratieve vereenvoudiging voor landbouwers, maar willen meer

De Europese ministers van Landbouw steunen de voorstellen van de Commissie om op korte termijn de administratieve lasten voor boeren te verminderen, maar vinden dat het Europese antwoord op de crisis in de sector daar niet mag stoppen. Er worden meer ingrijpende wijzigingen in het regelgevend kader in het vooruitzicht gesteld.

De ministers vergaderden onder de druk van honderden protesterende landbouwers, die maandag de Europese wijk in Brussel hebben ingepalmd. In de aanloop naar de vergadering had de Europese Commissie - die nu eenmaal het initiatiefrecht heeft als het op Europese regelgeving aankomt - al een aantal kortetermijnmaatregelen in het vooruitzicht gesteld om de administratieve lasten voor landbouwers te verlichten. Zo wil ze minder akkerbouwarealen laten omzetten in blijvend grasland en het aantal bezoeken van de nationale autoriteiten aan landbouwbedrijven verminderen.

"De Raad vindt dat deze voorstellen in de goede richting gaan. Het is een eerste stap om op Europees niveau een snel antwoord te bieden aan de situatie waar de boeren voor staan, maar het is niet genoeg", zei Belgisch minister David Clarinval achteraf. Hij zat de vergadering voor. "De Commissie wordt gevraagd haar voorstellen snel aan te vullen met nieuwe, nog ambitieuzere maatregelen."

Zo is een meerderheid van de lidstaten gewonnen voor een aanpassing van verschillende duurzaamheidsvoorwaarden die met het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) gepaard gaan. Het gaat dan specifiek om de vereisten inzake minimale bodembedekking (de zogenaamde GLMC 6), gewasrotatie op landbouwland (GLMC 7) en braakligging (GLMC 8). Eerder had de Commissie al een nieuwe, tijdelijke afwijking voorgesteld van de vereiste om 4 procent van het akkerland braak te laten liggen.

"De Commissie gaat deze bijkomende flexibiliteit koppelen aan de ecoregelingen uit het GLB, en dat is toch niet niets", zei Clarinval. Die ecoregelingen bieden steun aan landbouwers die via hun bedrijfsvoering de Europese milieu- en klimaatdoelstellingen helpen bereiken.


15u18 - Belga: Eerste boeren keren huiswaarts


Omstreeks 15.00 uur keren maandag de eerste protesterende boeren in Brussel hun kar en zetten ze onder politiebegeleiding koers naar huis. Op de Brusselse kleine ring, ter hoogte van de Wetstraat, vertrokken enkele tientallen tractoren. Dat stelde een journalist van Belga ter plaatse vast. De politie waarschuwt dat de uittocht van de boeren voor de nodige verkeershinder zal zorgen.

In de Wetstraat zelf en bij het Schumanplein zijn de tractoren wel nog altijd in groten getale aanwezig.

Enkele tractoren die al een paar uur tegenover de politie stonden op de Etterbeeksesteenweg zijn ook vertrokken. Een tiental boeren staat daar momenteel nog onder de brug. Af en toe weerklinkt er nog een luide knal. De straat ligt vol met glas en afval dat in de richting van de politie is gegooid.

De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene waarschuwt in een bericht op X (het vroegere Twitter) dat de uittocht van de boeren met hun tractoren voor de nodige verkeershinder zal zorgen op de grote verkeersassen.



14u53 - Belga: Verlinden vraagt politie relschoppers te identificeren

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden vraagt de boeren die in Brussel manifesteren, respect te tonen voor de politie. Ze vraagt de agenten relschoppers te identificeren, zeker indien die ingaan tegen de bevelen van de politie en als mensen verwondingen oplopen.

Enkele tientallen landbouwers zoeken met hun gebruik van hun tractor de confrontatie op met de politie. Ze gooiden ook met paaltjes en flessen en staken banden in brand.

"Als landbouwers vandaag opnieuw mogen samenkomen in Brussel om hun stem te laten horen en om respect en aandacht te vragen voor hun werk en toekomst, dat moeten ze ook datzelfde respect tonen voor de vele politiemensen die de manifestatie in goede banen leiden", reageert minister Verlinden op X. 

"Onze politie zet in de eerste plaats in op het handhaven en herstellen van de openbare orde. Maar ik vraag de politiediensten ook om relschoppers te identificeren, al zeker als de bevelen van onze politiemensen niet worden opgevolgd en als personen gekwetst raken. Het recht op manifesteren is ons dierbaar, het moet dan ook met respect worden behandeld", aldus de minister.


14u03 - Belga: Tractor probeert blokkade te doorbreken, politie antwoordt met traangas en waterkanon

Een veertigtal boeren, die zich onder de spoorwegbrug op de Etterbeeksesteenweg in Brussel bevinden, hebben maandag omstreeks 13.20 uur nogmaals geprobeerd om de politieblokkade daar te doorbreken. Dat stelde een journalist van Belga ter plaatse vast. Er werd met vuurwerk en andere projectielen naar de politie gegooid.

Een boer reed met een tractor vooruit, maar werd al snel opnieuw achteruitgedreven door het waterkanon. De politie gebruikte ook traangas om de boeren op afstand te houden.

Het kat-en-muisspelletje tussen de boeren en de politie blijft ondertussen duren. Korte tijd later probeerden de boeren met vijf tractoren de politie nog eens te naderen, maar opnieuw werden ze tegengehouden door het waterkanon.


13u41 - Belga: Ook Spaanse landbouwers voeren mee actie in Brussel

Een vijftigtal vertegenwoordigers van de Spaanse Landbouworganisatie Asaja hebben zich aangesloten bij het boerenprotest maandag in Brussel. Ook zij verzetten zich tegen het geplande Europese vrijhandelsakkoord met Zuid-Amerikaanse landen.

"Waarom mogen boeren in andere landen pesticiden gebruiken voor hun producten die in de Europese Unie al lang verboden zijn?", luidt het.  Daarnaast zeggen leden van Asaja in Brussel op straat te komen tegen "de administratieve lasten en bureaucratie vanuit Europa".


13u35 - Belga: Brussels Airport adviseert reizigers om trein te nemen naar luchthaven

Tractoren blokkeren maandagmiddag een rotonde in de buurt van Zaventem, waardoor er files ontstaan rond en in de richting van de luchthaven. Brussels Airport adviseert reizigers daarom om met de trein naar de luchthaven te komen.

Er is sprake van een tiental tractoren die er de rotonde blokkeren.


13u04 - Belga: Boerenorganisaties protesteren tegen Europese vrijhandelsakkoorden

De Europese landbouworganisatie Via Campesina heeft maandag in Brussel, samen met de Franstalige boerenorganisaties Mouvement d'action paysanne en Fugea, de Europese leiders opgeroepen om af te zien van het vrijhandelsakkoord waarover de EU momenteel onderhandelt met een aantal Zuid-Amerikaanse landen. Ze vragen eerlijkere prijzen voor landbouwproducten.

"We moeten dit neoliberaal beleid stoppen", zegt Morgane Ody van Via Campesina. De organisaties zijn ook niet te spreken over nieuwe Europese regels voor GGO's.

"Wij weten als landbouwers maar al te goed dat de klimaatverandering een realiteit is. Het is een echt probleem voor onze boerderijen. We krijgen te maken met hittegolven, overstromingen, stormen,... Maar kunnen daar geen antwoord op bieden als de prijzen voor onze producten onder de productiekost liggen", aldus Ody.


12u58 - Belga: Minister Clarinval en Europees commissaris Wojciechowski ontvangen jonge landbouwers

Na afloop van de vergadering van de Europese ministers van Landbouw zullen Belgisch minister David Clarinval, die de vergadering voorzit, en Europees commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski maandagmiddag een delegatie jonge boeren ontvangen. Dat valt te horen in de omgeving van Clarinval.

Na afloop van de vergadering, omstreeks 14.30 uur, zullen minister Clarinval en Eurocommissaris Wojciechowski enkele jonge landbouwers ontvangen in het gebouw van de Raad van de EU, waar de ministerraad plaatsvindt.

Doordat de protesterende landbouwers in de Europese wijk de confrontatie met de politie opzoeken, is de toegang tot het Raadsgebouw voorlopig geblokkeerd. Journalisten kunnen niet meer naar binnen vanwege de veiligheidsperimeter die de politie heeft ingesteld.

Het einde van de ministerraad, met aansluitende persconferentie, wordt rond 14 uur verwacht.


12u31 - Belga: Boerenbond: "Niet onze manier van actievoeren"

Boerenbond neemt maandag afstand van de relletjes en opstoten waarmee het boerenprotest in Brussel gepaard gaat. "De protestacties in Vlaanderen zijn de voorbije weken altijd sereen en veilig verlopen. Wat we vandaag in Brussel zien, staat in schril contrast. Dat is niet onze manier van actievoeren. Deze organisaties en individuen doen dit op eigen verantwoordelijkheid", zegt Boerenbond-woordvoerster Elisabeth Mertens.

"Voor ons gaat het om de boodschap die men hier vandaag wil geven, namelijk de Europese beleidsmakers oproepen om het strategische belang van de landbouwsector te erkennen. De lat voor onze Europese boeren moet altijd hoger, maar landbouwers uit derde landen laat men vlot onder de lat passeren", aldus Mertens.


12u38 - Belga: Boerenforum komt op straat tegen "neoliberale politiek waarin alles wordt uitverkocht"

De landbouwers komen op straat om hun woede kenbaar te maken tegen "een neoliberale politiek waarin alles wordt uitverkocht". Dat stelt alvast Tijs Boelens, voorzitter van het Boerenforum. Boelens pleit ervoor dat de Europese Unie het over een volledig andere boeg gooit en de "kille cijfers" loslaat voor een beleid dat de sociaal zwakkeren, waartoe de landbouwers volgens hem behoren, meeneemt.

De onderhandelingen met een aantal Zuid-Amerikaanse landen voor een nieuw vrijhandelsakkoord, het zogenaamde Mercosur-akkoord, is volgens het Boerenforum slechts de laatste uitwas van een politiek die het economisch gewin als enige streefdoel ziet. Eerder waren er al onder meer het vrijhandelsakkoord met Canada en maatregelen omtrent de import van goedkope gewassen uit Oekraïne.

De frustraties bij de boeren dateren zelfs al uit de jaren 80. Landbouwers hebben die ook herhaaldelijk op vreedzame manier geuit. "Maar er wordt alleen maar schoorvoetend naar ons geluisterd als we de boel in rep en roer zetten."

De toezeggingen die de Europese Commissie reeds heeft gedaan, zoals het verder toelaten van pesticidegebruik en het uitstel van de verplichte braakligging van een deel van het landbouwareaal, doet Boelens af als "kruimels". "Ze willen ons enkele kruimels geven, maar wij willen brood en zelfs de hele bakkerij", stelt Boelens. "Daarmee bedoel ik dat de echte oplossing ligt in een ander handelsbeleid, waarbij de voedselstrategie in eigen handen gehouden wordt." Boelens pleit voor een New New Deal, waarbij de rijkdom wordt herverdeeld binnen Europa.

"Als je boeren economisch naar het graf draagt en ze dan nog eens ecologisch het mes op de keel zet, dan krijg je deze frustratie", onderstreept Boelens. "Europa kiest ervoor om wanhoop en miserie te zaaien, wel dan zal ze colère oogsten. En wij als boeren weten heel goed wat dat is, zaaien en oogsten", besluit Boelens.

De echte oplossing ligt in een ander handelsbeleid, waarbij de voedselstrategie in eigen handen gehouden wordt

Tijs Boelens - Boerenforum

12u26 - Belga: Relschoppers zoeken confrontatie met de politie, die antwoordt met traangas

Enkele relschoppers hebben maandagvoormiddag tijdens de boerenbetoging in Brussel de confrontatie met de politie opgezocht. De oproerpolitie werd door een handvol relschoppers bekogeld met paaltjes en flessen. De politie heeft daarop traangas afgevuurd. In de achterhoede rukken boeren aan met dozen eieren onder de arm, zo stelde een journalist van Belga ter plaatse vast.

Op de Etterbeeksesteenweg hebben protesterende boeren een nieuwe brandhaard aangestoken met banden, stro en straatmeubilair. Door de rook ziet de groep boeren de politie niet goed staan. De oproerpolitie zet ook hier het waterkanon in om te proberen de vlammen te blussen.


11u55 -  Belga: Raad en Commissie ontvangen delegatie landbouwers om 14u30

Een delegatie van jonge landbouwers zal maandagnamiddag worden ontvangen door het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU en door de Europese Commissie, na afloop van de vergadering van de EU-ministers van Landbouw in de gebouwen van de Raad. Dat heeft het Belgische voorzitterschap bekendgemaakt.

Bijna duizend tractoren stroomden maandag de Europese wijk binnen om druk uit te oefenen op de Europese Unie.

De lang geplande vergadering van maandag zou het mogelijk moeten maken om vooruitgang te boeken met de maatregelen om het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) te vereenvoudigen, in afwachting van een tweede pakket voorstellen in maart over de lonen van de landbouwers, benadrukte de Belgische minister David Clarinval bij zijn aankomst.



11u23 - Belga: Vooral Mercosur-handelsakkoord is kop van Jut

Het Mercosur-handelsakkoord, waarover de EU momenteel onderhandelt met een aantal Zuid-Amerikaanse landen, vormt voor de Verenigde Jonge Landbouwers het voornaamste struikelblok. Terwijl boeren binnen België aan zeer strenge voorwaarden moeten voldoen, zou door het handelsakkoord de deur worden opengezet voor vlees en graan waarbij allerlei hormonen en pesticiden kunnen worden gebruikt zonder dat daar ook maar enige controle aan te pas komt. "Als de landbouwer geen voedsel meer kan produceren in Vlaanderen, dan stopt het verhaal voor ons maar ook voor de consument", onderstreept woordvoerder Stijn Zelderloo.

De landbouwers hebben het gevoel dat ze moeten dienen als pasmunt voor de export van de Duitse industrie en dat de regels die voor hen in Europa gelden, overboord zullen worden gekieperd voor goedkopere voedselwaren uit Zuid-Amerika.

De toezeggingen die de Europese Commissie al heeft gedaan, zoals het uitstel van de verplichte braakligging, doen de Verenigde Jonge Landbouwers af als "een druppel op een hete plaat die moet dienen om de boeren even te sussen".

"Daarmee gaan we de landbouw niet redden. Europa heeft niet door dat het goud in handen heeft", vervolgt Eveline Dedoncker van de Verenigde Jonge Landbouwers. "We beschikken in Europa over de meest vruchtbare grond in combinatie met het meest gunstige klimaat om voeding te produceren. Onze Belgische voedselveiligheidsvoorwaarden zijn bovendien strenger dan gelijk waar in Europa." Net daarom vinden ze het zo frustrerend dat producten vanuit Zuid-Amerika zonder ook maar enige voorwaarden de Europese en Belgische markten zouden mogen overspoelen.

Die goedkopere producten ondermijnen ook de prijs, die nu al op een laag pitje staat. Daarom pleit de landbouworganisatie ook voor een waardige prijs. "Wij willen betaald worden voor onze producten en niet met subsidies. Wij willen niet afhankelijk zijn van iemand die beslist hoeveel we elk jaar krijgen", besluit Dedoncker.


Europa heeft niet door dat het goud in handen heeft

Eveline Dedoncker - de Verenigde Jonge Landbouwers

11u28 - Belga: Boeren bekogelen gebouwen Europese instellingen met eieren

Protesterende boeren hebben het Lexgebouw, een van de gebouwen van de Europese instellingen in de buurt van het Schumanplein, maandagvoormiddag bekogeld met eieren. Dat stelde een journalist van Belga ter plaatse vast.

Er is daarnaast een grote brandhaard op de brug van de Wetstraat over de Steenweg op Etterbeek. Een andere brand in het midden van de Wetstraat is na een interventie van de brandweer geblust. De gedoofde strobalen en tractorbanden liggen wel nog steeds in het midden van de weg.



11u16 - Belga: Negenhonderd tractoren in Brussel, volgens politie

De actievoerende boeren zijn in totaal met 900 tractoren aanwezig in Brussel. Dat blijkt maandagvoormiddag uit de officiële telling van de politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene.

De landbouwers betogen maandag aan het Brusselse Schumanplein, in de Europese wijk. De boeren voeren al verscheidene weken actie, onder meer tegen dalende inkomsten en te strenge Europese milieuregels. Ze verzetten zich ook tegen de vrijhandelsovereenkomst met de Mercosur-landen. Dat verdrag tussen de EU en Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay wordt maandag besproken in Brussel en heeft als doel goedkope producten op elkaars markt toe te laten.



10u09 - Belga: Rook en stro in Europese wijk

Het heeft maandagochtend even stro geregend in de Europese wijk in Brussel. Een boer versnipperde een strobaal en bedekte de Steenweg op Etterbeek met een laagje stro, zo stelde een journalist van Belga ter plaatse vast.

Boze boeren staken vervolgens een deel van het stro in brand. Daardoor hangt er heel wat rook ter hoogte van de brug over de steenweg. Actievoerders gooien ook met bommetjes en licht vuurwerk.

Ondertussen probeert de politie nog steeds de brandhaard op de Wetstraat te blussen met het waterkanon.



10u07 (update 10u53) - Belga: Europese ministers buigen zich over administratieve verlichting landbouwers

De Europese ministers van Landbouw vergaderen maandag met de hete adem van de protesterende boeren in hun nek. Terwijl honderden tractoren de Europese wijk in Brussel bezetten, buigen de ministers zich over maatregelen die alvast de administratieve druk op de boeren moeten verlichten. "Het is belangrijk dat we vandaag een duidelijk signaal geven", zegt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v).

In de aanloop naar de landbouwraad heeft de Europese Commissie een 'non-paper' op tafel gelegd met daarin een aantal ingrepen die al op korte termijn perspectief moeten geven aan de boeren. Zo wil ze minder akkerbouwarealen laten omzetten in weiland, een maatregel die al in maart van kracht zou moeten worden.

Ook wil ze het aantal bezoeken van de nationale autoriteiten aan landbouwbedrijven tot 50 procent verminderen. Het begrip overmacht zou worden verduidelijkt, zodat landbouwers die door droogte, overstromingen of andere onvoorziene omstandigheden niet aan hun verplichtingen inzake het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) kunnen voldoen, niet meteen gesanctioneerd worden.

De vergadering wordt maandag voorgezeten door Belgisch federaal minister van Landbouw David Clarinval. "Ik hoop dat we de boeren een betere verloning kunnen bieden, maar daarvoor is het wachten op wat de Commissie concreet voorstelt, want de details hebben we nog niet", zei hij voor de start. "Ik weet dat de boeren willen dat we met iets over de brug komen, maar in Europa is dat niet altijd makkelijk. Maar we zijn nu wel sneller dan anders."

Het belangrijkste signaal dat 'Europa' aan de boeren kan geven, aldus Clarinval, is dat het hele GLB vereenvoudigd wordt. "In haar non-paper stelt de Commissie al stappen voor de korte termijn voor, maar maakt ze ook openingen voor maatregelen op middellange en lange termijn - en dat is voor mij het belangrijkste."

Het is afwachten hoe ver de lidstaten willen gaan bij het hertekenen van het landbouwbeleid. Verschillende landen zouden aan de basiswetgeving van het GLB willen sleutelen. "De doelstellingen van het bestaande beleid zijn goed, maar de manier waarop we die willen bereiken, is soms te zwaar", schetst een diplomaat de discussie.

De verwachting is dat er maandag overeenstemming zal gevonden worden over enkele kortetermijnmaatregelen, en dat er een routekaart zal worden aangenomen voor toekomstige maatregelen.

"Het is belangrijk dat we vandaag een duidelijk signaal geven", zei ook Vlaams landbouwminister Brouns voor aanvang. "Naast de administratieve vereenvoudiging moeten we ook naar structurele oplossingen kijken."

In die context sprak Clarinval over de inspanningen die van de landbouwers gevraagd worden die buiten het GLB vallen, bijvoorbeeld inzake de klimaatagenda van de Europese Unie. De boeren moeten ook daarvoor beter vergoed worden, net als voor de gevolgen van het Russische beleid om "graan als oorlogswapen te gebruiken". De internationale graanprijs is momenteel bijzonder laag.

Vlaams minister Brouns wees er evenwel op dat de Green Deal niet uit het oog verloren mag worden. "Landbouwers moeten de kans krijgen te verduurzamen. Je voelt heel vaak dat ze wel willen, maar dat het allemaal te moeilijk is, te zwaar. En daar gaat het over vandaag: meer kansen, minder administratieve lasten, meer vertrouwen... om samen dat doel te bereiken."


Ik weet dat de boeren willen dat we met iets over de brug komen, maar in Europa is dat niet altijd makkelijk. Maar we zijn nu wel sneller dan anders

David Clarinval - Federaal minister van Landbouw


9u45 - Belga: Politie zet waterkanon in om brandhaard te blussen

De politie heeft maandagochtend in Brussel het waterkanon ingezet om een brandje in de Wetstraat te blussen. Protesterende boeren staken er strobalen en tractorbanden in brand. De oproerpolitie is ter plaatse en heeft de toegang tot het Schumanplein afgesloten.

De boeren proberen het vuur in de Wetstraat nog wat aan te wakkeren met extra banden en stro. De oproerpolitie is aanwezig met twee wagens die over een waterkanon beschikken.

Wegens het boerenprotest stoppen er voorlopig ook geen treinen in het station Schuman.



9u35 - Belga: Boeren doorbreken politieblokkade

Enkele boeren zijn er maandagochtend met hun tractoren in geslaagd om in Brussel op het kruispunt van de Oudergemselaan en de Belliardstraat een politieblokkade te doorbreken. Dat stelde een journaliste van Belga ter plaatse vast.

De politie laat in ijltempo versterkingen aanrukken. Ondertussen worden de politiemensen ook met mest bestookt,  waardoor ze zich verder moeten terugtrekken.

De politie heeft de perimeter nu ingeperkt tot de hoek van de Oudergemselaan en het Schumanplein. Extra politievoertuigen worden gepositioneerd. Enkele boeren bekogelen de aanwezige agenten met sinaasappels en bommetjes

Eerder werd een eerste politieblokkade op het kruispunt eenvoudigweg omzeild. De blokkade hield namelijk geen rekening met het fietspad en voetpad, waardoor tractoren zich zo een weg konden banen richting het Schumanplein.

Het politievoertuig, een soort straatafzetter, werd ook klemgereden door verschillende tractoren. De politieagent die het voertuig bestuurde kon dan ook niet anders dan de aftocht blazen.



9u29 - Belga: Al 300-tal tractoren aanwezig in Europese wijk

In de Europese wijk in Brussel zijn maandag rond 8.30 uur al een driehonderdtal tractoren aanwezig. Dat heeft de Brusselse politie meegedeeld.

De landbouwers gaan maandag betogen aan het Brusselse Schumanplein. Rond 8.30 uur zijn de boeren al massaal aanwezig in de Wetstraat, die door de stoet van tractoren is afgesloten voor het verkeer. De landbouwers hebben ook een mengsel van mest en banden uitgestort voor een politiebarricade aan de rand van het Schumanplein. "Je moet de koe melken, niet de boer", zo staat ook te lezen op een spandoek dat op een van de landbouwvoertuigen hangt. 

"Er zijn al ongeveer 300 tractoren aanwezig in de Europese wijk. Maar er gaan er waarschijnlijk nog honderden bijkomen in de loop van de voormiddag", meldt de politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene.

Sommige deelnemers van het boerenprotest zijn afkomstig uit Italië, zo valt tot slot op te maken uit gele vlaggen van de Italiaanse landbouworganisatei Coldiretti.


9u18 - Belga: Boeren blokkeren Brusselse binnenring in Ruisbroek, stilstaand verkeer vanaf Halle

Boze boeren hebben maandagochtend omstreeks 09.00 uur het verkeer volledig geblokkeerd op de Brusselse binnenring ter hoogte van Ruisbroek. Het verkeer richting Brussel staat ondertussen stil vanaf Halle. De wachttijden lopen er op van anderhalf uur tot een uur en drie kwartier. Dat is vernomen van het Vlaams Verkeerscentrum.

Hinder is er maandagochtend rond 09.00 uur ook op de E40 tussen Tienen en Heverlee, waar een colonne tractoren op weg is naar Brussel. Automobilisten moeten er rekening houden met meer dan een uur vertraging.


8u47 - Belga: Al tientallen boeren op post

Horden tractoren staan maandag omstreeks 8.00 uur al rijendik tussen de Wetstraat en het Schumanplein. Ondertussen weerklinkt ook luid getoeter en worden de eerst (rook)bommetjes afgestoken.

De politie heeft een ruime perimeter ingesteld ter hoogte van het Lexgebouw, iets voor de metrohalte Schuman in de Wetstraat.


8u33 - Belga: Boeren stoken vuurtjes en plegen vandalisme


Een aantal boeren proberen maandagochtend in Brussel een verkeerspaal tegen de grond te werken. Ondanks verwoede pogingen zijn ze daar vooralsnog niet in geslaagd.

Ondertussen worden ook de eerste vuurtjes opgepookt, onder meer de pmd-zakken uit de buurt moeten eraan geloven.


7u20 - Belga: Tractoren op de Brusselse Grote Markt

In Brussel zijn enkele tientallen tractoren maandagochtend luid toeterend het historisch centrum binnengereden, ook op de Grote Markt. Er worden vandaag opnieuw honderden tractoren verwacht in de hoofdstad, waar ze in de Europese wijk gaan actievoeren.

De boeren voeren al verscheidene weken actie, tegen te strenge Europese milieuregels en dalende inkomsten. De landbouworganisaties vragen de Europese Unie onder meer om zich terug te trekken uit vrijhandelsovereenkomsten met Zuid-Amerikaanse landen.


7u19 - Belga: Verschillende tunnels gesloten in Brussel

Door het landbouwersprotest zijn in Brussel al verschillende tunnels gesloten. De Reyers-centrumtunnel, Tervurentunnel, Jubelparktunnel en Wettunnel zijn sinds 6.00 uur afgesloten voor het verkeer richting centrum, zo meldt Brussel Mobiliteit op X, het vroegere Twitter.

De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene meldt dat bovendien ook de Belliardstraat en de metrostations Maalbeek en Schuman zijn afgesloten.

Omdat er grote verkeershinder dreigt, raadt de politie pendelaars aan om zo veel mogelijk het openbaar vervoer te nemen, met een voorkeur voor metro en trein, of gebruik te maken van andere vervoersmiddelen. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht vooral hinder op de tramlijnen en roept reizigers op metro of premetro te nemen.

De landbouworganisaties vragen de Europese Unie onder meer om zich terug te trekken uit vrijhandelsovereenkomsten, zoals met de Mercosur-landen. Het verdrag tussen de EU en Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay wordt maandag besproken in Brussel en heeft als doel goedkope producten op elkaars markt toe te laten. De deelnemers aan de actie vragen verder onder meer eerlijke prijzen, een volwaardig landbouw- en voedselbeleid en een aanpassing van het stikstofdecreet. Tot slot eisen ze dat landbouwgrond agrarisch wordt gehouden en dus geen natuurgebied of bos wordt.



4u - Belga: Honderden tractoren trekken opnieuw naar Brussel voor boerenbetoging

De landbouwers verzamelen om 11.00 uur aan het Schumanplein, in de Europese wijk in Brussel. Het merendeel van de deelnemers aan de betoging zal zich reeds van 's morgens vroeg via verschillende invalswegen verplaatsen om voor aanvang van de EU-vergadering aanwezig te zijn. Daardoor is tijdens de ochtendspits grote verkeershinder mogelijk in de hoofdstad en op de invalswegen.

De politie sluit daarom maandagochtend vanaf 6.00 uur de Wetstraat af tussen het rondpunt Schuman en de R20, de kleine Brusselse ring, net als de Reyerstunnel komende van de E40 richting centrum en de Jubelparktunnel richting de Wetstraat. "De kleine Brusselse ring kan op bepaalde momenten ontoegankelijk zijn voor het autoverkeer, evenals het kruispunt Kunst-Wet. Ook de straten in de omgeving van de Wetstraat en de Europese wijk kunnen verkeershinder ondervinden", klinkt het.

De politie raadt pendelaars dan ook aan om zoveel mogelijk het openbaar vervoer te nemen, met een voorkeur voor metro en trein, of gebruik te maken van andere vervoersmiddelen. De MIVB verwacht vooral hinder op de tramlijnen en roept reizigers op metro of premetro te nemen.

De actie is een initiatief van de Europese organisatie Via Campesina (ECVC), die kleine en middelgrote landbouwbedrijven vertegenwoordigt. Aan Vlaamse kant zijn het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Boerenforum en de Verenigde Jonge Landbouwers vertegenwoordigd. Vanuit Wallonië nemen de belangrijkste boerenorganisaties deel, zoals Fugea, FWA (Fédération wallonne de l'agriculture) en de jonge landbouwers van FJA (Fédération des jeunes agriculteurs).

De organisaties vragen de Europese Unie onder meer om zich terug te trekken uit vrijhandelsovereenkomsten, zoals met de Mercosur-landen. Het verdrag tussen de EU en Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay wordt maandag besproken in Brussel en heeft als doel goedkope producten op elkaars markt toe te laten. En dat is nefast voor West-Europese boeren "die al jaren veel inspanningen doen om ecologisch, duurzaam en veilig voedsel te produceren en door deze deal terug onder druk komen te staan om goedkoper te produceren", aldus de onafhankelijke jonge landbouwers.

De deelnemers aan de actie vragen verder onder meer eerlijke prijzen, een volwaardig landbouw- en voedselbeleid en een aanpassing van het stikstofdecreet. Tot slot eisen ze dat landbouwgrond agrarisch wordt gehouden en dus geen natuurgebied of bos wordt.

"De antilandbouwpolitiek moet stoppen. Zowel voor de toekomst van de landbouw als voor de toekomst van ons land en de EU", aldus de onafhankelijke jonge landbouwers. "Wij hopen dat mevrouw Von der Leyen haar gezond boerenverstand teruggevonden heeft en dat ze beseft dat de landbouwsector een cruciale rol heeft in de toekomst van Europa."

Bij een eerdere betoging in Brussel, op 1 februari, legden ruim duizend tractoren de hoofdstad lam. Hoeveel tractoren maandag naar Brussel afzakken, is nog onduidelijk, maar het valt niet uit te sluiten dat het er evenveel of zelfs meer zullen zijn.

Beeld: Alexander Bakker (via Twitter)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek