nieuws

Listeria-uitbraak bij Franse kaasproducent leidt tot terugroepingen in Belgische winkels

nieuws

Een reeks Franse kazen op basis van rauwe melk die mogelijk besmet zijn met de listeria-bacterie worden door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) teruggefloten uit Belgische supermarkten. De uitbraak zou te herleiden zijn tot één Franse kaasfabrikant. "Het probleem is dat Franse kaasboeren hun kaas onder verschillende merknamen en in verschillende verpakkingen in onze supermarkten verkopen", klinkt het bij FAVV.

10 oktober 2024 Joris Rigo
Schermafbeelding 2024-10-10 144752

Uitbraak bij Franse kaasproducent

Ettelijke Franse kazen worden teruggeroepen uit verschillende Belgische supermarkten omdat ze mogelijk besmet zijn met de listeria-bacterie. Dat meldt het Federaal Voedselagentschap FAVV. "We hebben een Europese melding gekregen over een Franse kaasfabrikant met een listeriaprobleem. De fabrikant levert ook aan België", zegt FAVV-woordvoerder Hélène Bonte. Het gaat onder meer om de Sablé de Wissant-kaas van het merk Frères Bernard, verkocht bij Delhaize en verschillende kazen van het merk Fromagerie de la Côte d'Opale, verkocht bij Cora. "Het probleem is dat Franse kaasboeren hun kaas onder verschillende merknamen en in verschillende verpakkingen in onze supermarkten verkopen", klinkt het bij FAVV. Volgens Bonte loopt in Frankrijk de tracering nog volop, maar de uitbraak zou te herleiden zijn tot één fabrikant.

Alle producten die in Belgische winkels worden verkocht en mogelijk besmet zijn met listeria, zijn uit de handel genomen. Het FAVV roept consumenten op om de voedingsmiddelen in kwestie niet meer op te eten, ze te vernietigen of terug te brengen voor een terugbetaling. Het voedselagentschap benadrukt dat de lijst met betrokken producten vooralsnog onvolledig is en sluit niet uit dat er nog terugroepingen zullen volgen. “Wie op de hoogte wil blijven, raden we aan om de socialemediakanalen van het FAVV in de gaten te houden”, klinkt het.

Eerdere listeriaproblemen

De Belgische voedingsgroep Ter Beke kwam in 2019 in het oog van de storm te staan nadat drie mensen overleden en één vrouw een miskraam kreeg. Uit DNA-onderzoek bleek dat alle slachtoffers besmet waren met dezelfde listeriabacterie die ook in de dochteronderneming ‘Offerman’ werd aangetroffen. Ook in ons land geraakte toen volgens Gezondheidsinstituut Sciensano twee mensen besmet. De Nederlandse fabriek produceerde verpakte vleesproducten zoals salami en rosbief, maar sloot na het incident definitief de deuren.

In de kaasfabriek van Milcobel in het West-Vlaamse Moorslede werd in 2022 de listeriabacterie aangetroffen in een pekelbad waar kazen worden verwerkt. De productie werd toen voor enige tijd stilgelegd. Hoewel het toen om een lage besmetting ging, nam het bedrijf geen risico en werden alle producten geblokkeerd. Volgens Milcobel hebben toen geen onveilige producten de handel of de consument bereikt.

Wat is listeria?

Listeria monocytogenes is een bacterie die overal in onze leefomgeving aanwezig is: in de lucht, de bodem, in water en soms ook in voeding. Mensen raken bijna altijd geïnfecteerd door het eten van besmette voedingswaren wat in sommige gevallen kan leiden tot één van de meest ernstige voedselinfecties: listeriose.

Voedingsproducten raken besmet door het gebruik van rauwe besmette ingrediënten. De bacterie kan zowel in plataardige als in dierlijke producten voorkomen. Risicoproducten zijn vooral gekoelde producten die zonder verhitting worden gegeten zoals zachte kazen op basis van ongepasteuriseerde melk (zoals sommige soorten brie, camembert, feta en blauwe kaas), vleesproducten (zoals gehakt, filet américain en paté), rauwe groenten en gerookte vis. Dit komt omdat de bacterie nog kan overleven en groeien in een koud en vochtig klimaat. Ook kan tijdens de productie van voeding ‘kruisbesmetting’ optreden. Bijvoorbeeld bij de bereiding van kant-en-klare producten of het wassen van sla met besmet water. In Europa is listeria jaarlijks verantwoordelijk voor meer dan 2.000 gevallen van listeriose.

Risicoprofielen

Niet iedereen die voeding besmet met listeria consumeert zal ziek worden. Bij gezonde mensen met een normale afweer verloopt de ziekte zonder klachten dan wel met milde griepachtige symptomen zoals koorts, spierpijn, hoofdpijn, maag- en darmproblemen. "De symptomen lijken op die van salmonella", zegt Bonte. De symptomen doen zich meestal voor 2 tot 60 dagen na besmetting.

Toch zijn er enkele risicogroepen waarbij listeria een ernstige infectie kan veroorzaken. Het gaat om baby’s en kinderen tot vijf jaar, 65-plussers, zwangere vrouwen en personen met een verminderde weerstand zoals mensen die lijden aan een chronische ziekte. Aan die risicoprofielen wordt afgeraden om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden omdat ze een verhoogde kans hebben op een listeria-besmetting. Zo wordt bijvoorbeeld aanbevolen om geen rauw vlees of rauwe vis te eten en om diepvriesproducten niet te ontdooien in de koelkast maar ze meteen te verhitten in de microgolfoven. Het Federaal Voedselagentschap raadt mensen met symptomen aan om een huisarts te raadplegen.

9 op 10 voedingsbedrijven krijgen goed rapport van FAVV-inspectie
Uitgelicht
Het federaal voedselagentschap heeft vorig jaar 9.780 bedrijven uit de primaire sector bezocht. Bij meer dan 10.700 controles bleek 91,2 procent een gunstig resultaat te halen...
2 juli 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek