header.home link

Limburgse fruittelers meten vorstschade op

Het Proefcentrum voor de Fruitteelt (pcfruit) in Sint-Truiden is nog volop bezig met het opmeten van de schade die de nachtvorst heeft aangericht. "Het is vroeg om het heel juist in te schatten, maar dat er schade zal zijn, dat is duidelijk", zegt Serge Remy van pcfruit. Bovendien betekent het slechte weer na de vorst geen goed nieuws voor de fruittelers. Ook wijnbouwers houden hun hart vast.

5 april 2022  – Laatste update 5 april 2022 13:36
Lees meer over:
nachtvorst-bloesems-fruitteelt-copyrightwapserveen

De schade hangt heel sterk af van wat fruittelers gedaan hebben om de vorst te bestrijden, klinkt het bij pcfruit. "De temperaturen zijn gegaan zijn van -3 tot minder dan -7 op sommige plaatsen. Dat waren heel schadelijke temperaturen", vertelt Serge Remy, diensthoofd van de afdeling pomologie of teeltonderzoek bij pcfruit.

Op plaatsen waar het fruit niet beschermd werd, blijken soms alle bloemetjes van de peer beschadigd te zijn. Waar er wel vorstbescherming was, blijkt de schade een heel stuk minder. Het voordeel van de Conferencepeer is dat die zelfs bij beschadiging toch nog vruchten heeft. Bij appel is dat echter niet het geval, en bij de meeste andere perenrassen evenmin. De vruchtkwaliteit zal dan ook navenant zijn, en dus niet zo goed als andere jaren zijn, klinkt het.

De vroege kersen staan momenteel eveneens in bloei. Daar kon de schade beperkt worden door het gebruik van regenkappen en eventueel vuurpotten. De latere kersenrassen - de belangrijkste voor ons land - komen later.

Bijkomend probleem is het slechte weer na de vorst. "Dat is vooral slecht bestuivingsweer. Er vliegen bijna geen insecten, wat negatief is voor de vruchtzetting", aldus Remy. "En we verwachten met dit weer en de vorstschade voor de peren en kersen nog problemen met bacterieziekten. Je kan bijna al voorspellen dat we daar ook problemen mee gaan hebben. Er is dus weinig goed nieuws te melden."

Infraroodbuizen in de wijngaard

De late winterprik bezorgt ook wijnbouwers slapeloze nachten. Peter Dael, die het wijndomein Koudekot in Heuvelland runt, doet er alles aan om zijn 1.300 wijnranken te beschermen. In 2017 vernielde de nachtvorst nog 60 procent van zijn wijnstokken.

“Deze wijngaard ligt relatief laag in een ‘kom’, waar de koude blijft hangen”, vertelt Dael aan Radio 2. “De voorbije jaren ging ik net als andere collega’s ’s nachts aan de slag met vuurpotten en behandelde ik de planten met eiwitten om ze weerbaarder te maken.” Maar daar kwamen grote kosten en veel nachtelijke arbeid bij kijken.

nachtvorst-wijnbouw-infrarood-copyrightHostellerieKemmelberg

De West-Vlaming ging aan de slag met een systeem van infraroodbuisjes. “Die buisjes mogen tot op tien centimeter van de knoppen bevestigd worden. De stralingswarmte zorgt ervoor dat ze niet bevriezen”, legt hij uit. Dael kreeg het materiaal net op tijd in zijn wijngaard. “Het gaat al snel om 1.200 meter aan infraroodbuizen en nog eens 1.200 meter aan verlengkabels. Een investering van ongeveer 6.000 euro.”

Bron: Belga / Radio 2 / Eigen verslaggeving

Beeld: Wapserveen.com via Twitter

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek