nieuws

Limburg stimuleert gemeenten tot biodiversiteitsplan

nieuws
Op 8 mei tekenden de provincie Limburg, Natuurpunt en Regionale Landschappen het 'Charter voor Biodiversiteit'. Het charter is een engagementsverklaring om samen werk te maken van de bescherming van (lokale) biodiversiteit. In Limburg is dit charter een aanzet om gemeenten warm te maken voor een actieplan rond lokale biodiversiteit.
9 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

Op 8 mei tekenden de provincie Limburg, Natuurpunt en Regionale Landschappen het 'Charter voor Biodiversiteit'. Het charter is een engagementsverklaring om samen werk te maken van de bescherming van (lokale) biodiversiteit. In Limburg is dit charter een aanzet om de maatregelen uit het GALS (GemeentenAdopterenLimburgseSoorten) levend te houden en nieuwe initiatieven een kans te geven.

Gemeenten krijgen heel wat biodiversiteitacties voorgeschoteld. Natuurpunt achtte het meer dan ooit nodig de aangegane engagementen te verduurzamen en waar nodig nieuw leven in te blazen. Het 'Charter voor Biodiversiteit' wil hierop inspelen. In dit charter wordt er gewerkt rond vier pijlers: gebiedsgerichte en soortgerichte maatregelen, natuur voor iedereen en natuur in de buurt. Inmiddels tekenden elders in Vlaanderen reeds 81 gemeenten en steden hun engagement voor een "kleurrijk natuurbeleid".

Het charter spoort gemeenten aan verder te werken aan het behoud van de geadopteerde soorten en eveneens actie te ondernemen voor andere soorten. Acties worden opgenomen in een lokaal actieplan, met projecten zowel binnen als buiten de natuurgebieden. In dit plan kunnen naast nog niet uitgevoerde acties van het GALS-project ook aanvullende en vernieuwende acties opgenomen worden.

Het Charter voor Biodiversiteit vormt dus een belangrijke schakel tussen het GALS-project én een ruimer biodiversiteitbeleid. Om dit project te promoten bij lokale besturen en Natuur(punt)verenigingen en voor de nodige verduidelijking te zorgen, tekende de provincie Limburg als derde provincie het Natuurpuntcharter. Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen deden dat vorig jaar al voor.

Gedeputeerde voor Leefmilieu Frank Smeets roept alle Limburgse gemeenten op om samen te werken met de lokale natuurverenigingen en een actieplan rond lokale biodiversiteit op te stellen. "Biodiversiteit blijft geen duur woord", zegt Smeets, "integendeel, lokale besturen worden betrokken bij de bescherming van 'hun' adoptiesoort."

Meer info: Charter voor Biodiversiteit

Beeld: Natuurpunt

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek