Lidstaten controleren overbevissing slecht

De controle op de visserij is de afgelopen jaren verbeterd, maar er blijven ernstige problemen. Dat stelt de Europese commissie, die meteen de lidstaten op de vingers tikt. Volgens de commissie zou Europa beter overschakelen op eengecentraliseerde controle.
28 september 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:52
De controle op de visserij is de afgelopen jaren verbeterd, maar er blijven ernstige problemen. Dat stelt de Europese commissie, die meteen de lidstaten op de vingers tikt. Volgens de commissie zou Europa beter overschakelen op een gecentraliseerde controle.

Momenteel is de controle op de visserij een taak voor de lidstaten. De EU-commissie heeft enkel twintig inspecteurs, die de nationale inspectiediensten moeten controleren. Uit het werk van die twintig inspecteurs wordt nu besloten dat de nationale controlesystemen niet goed werken. Het commissierapport maakt wel niet precies duidelijk hoe erg de problemen zijn, en geeft ook nauwelijks detaillering per lidstaat.

Landbouwcommissaris Franz Fischler stelt wel dat er nieuwe methoden nodig zijn om de controles te verbeteren, of dat anders "de geloofwaardigheid van het systeem een fatale klap zal krijgen". De gevolgen op het visbestand zegt de commissie niet te kunnen inschatten.

Europa heeft nochtans sinds vele jaren regels voor de controle op het respect voor visquota en de capaciteit van de vloot. Die regels gaan echter niet ver genoeg en worden in de diverse landen verschillend toegepast.

De commissie stelt voor om beter samen te werken, maar zou liefst de nationale en Europese middelen samenbrengen, in een Europees controle-agentschap. Over dit voorstel wordt nu gediscussieerd met de betrokkenen en daarna zal de commissie een officieel voorstel opstellen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek