Landelijke Gilden draagt een steentje bij tot ontharding Vlaamse tuinen

De afgelopen jaren was er veel te doen over de lage stand van het grondwater. Als antwoord hierop kwamen al heel wat gemeentebesturen in Vlaanderen op de proppen met een onthardingsplan. Door verharde grond weer vrij te maken, moet het water weer in de grond kunnen sijpelen zodat onze watervoorraad, maar ook die van bomen en planten niet in het gedrang komt. Ook Landelijke Gilden komen nu met de ambitieuze campagne ‘Van tegel naar egel’, die zowel bedrijven als particulieren helpt bij het ontharden van tuinen.

19 oktober 2021  – Laatste update 19 oktober 2021 15:18
Lees meer over:
demir-ontharding-1250

“Als grootste plattelandsbeweging houdt Landelijke Gilden vinger aan de pols op het Vlaamse platteland”, zegt Sonja De Becker, voorzitter van Landelijke Gilden. “Ook daar leeft de klimaatuitdaging en biedt het areaal aan tuinen potentieel om waterinsijpeling en biodiversiteit te stimuleren, onder meer door middel van ontharding. Met deze campagne willen we plattelandsbewoners sensibiliseren en inspireren om concreet hun steentje bij te dragen, of net weg te halen!”

Om de campagne tot op het platteland te brengen, lanceert Landelijke Gilden de website vantegelnaaregel.be. Daar kan iedereen terecht om zich te laten inspireren en zich te engageren. Zo vind je er naast artikels met concrete tips ook een heuse tegelteller, die berekent hoeveel jouw ontharding je oplevert op vlak van waterinsijpeling en biodiversiteit.

En voor wat, hoort wat natuurlijk. Wie het engagement aangaat om de eigen tuin van meer groen en minder grijs te voorzien, maakt kans op mooie prijzen. In de prijzenpot? Handige tuintools én als hoofprijs een exclusief werk van Herr Seele, het gezicht van de campagne. Hij schilderde het campagnebeeld, met zichzelf en Cowboy Henk als hoofdrolspelers.

Natuurlijke tuinen waar ruimte is voor groen en water, zijn niet alleen aangenaam voor ons als mens, ook de natuur profiteert mee.

Zuhal Demir - Vlaams minister voor Natuur

Particulieren en bedrijven

Niet alleen de tuineigenaar wordt aangesproken, de campagne richt zich via organisaties AVBS (de sierteelt en groenfederatie van Boerenbond), Groen Groeien en Sint-Fiacre ook op tuinaannemers.

“Tuinaannemers en siertelers zijn het best geplaatst om de tuineigenaars te adviseren over een tuininrichting met voldoende mogelijkheid tot waterinsijpeling, zonder daarbij te moeten inboeten aan comfort of onderhoudsvriendelijkheid”, klinkt het. Binnen de campagne is daarom ook een opleiding voor geïnteresseerde en geëngageerde tuinaannemers voorzien. Ook om het advies daarna in de praktijk om te zetten, kunnen deelnemers op professionele hulp rekenen."

“Als mede-initiatiefnemers van de Green Deal Natuurlijke Tuinen van het Departement omgeving, neemt de professionele tuinsector de verantwoordelijkheid om mee te werken aan minder verharding in Vlaanderen. Want die mogelijkheden zijn er”, beaamt ook Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA).

"Vlaanderen bestaat voor 9 procent uit tuinen. We hebben als Vlaming zelf dus heel veel in handen om Vlaanderen groener en klimaatbestendiger te maken. Door te ontharden waar nodig, kunnen we enorme winsten boeken. Natuurlijke tuinen waar ruimte is voor groen en water, zijn niet alleen aangenaam voor ons als mens, ook de natuur profiteert mee. 'Van Tegel naar egel' kan daarom op mijn steun rekenen, zodat onze stekelige vrienden na hun winterslaap wakker worden in een groener Vlaanderen”, aldus de minister.

Bron: Landelijke Gilden

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek