Landbouwministers dicht bij akkoord over hervorming

De kans is groot dat de Europese ministers van Landbouw in de loop van volgende vrijdag een akkoord bereiken over een belangrijke hervorming van het Europees landbouwbeleid, en dan vooral de manier van subsidiëring. Het wordt wel nog een uiterst drukke week voor de experten.
7 juni 2003  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:53
De kans is groot dat de Europese ministers van Landbouw in de loop van volgende vrijdag een akkoord bereiken over een belangrijke hervorming van het Europees landbouwbeleid, en dan vooral de manier van subsidiëring. Het wordt wel nog een uiterst drukke week voor de experten.

De Europese Commissie dringt al vele maanden hard aan op een hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Ze heeft daarvoor twee goede redenen. Ten eerste is het huidige landbouwbeleid onbetaalbaar in het uitgebreide Europa. Ten tweede is dat landbouwbeleid niet compatibel met huidige en toekomstige afspraken binnen de Wereldhandelsorganisatie.

De Commissie werd van meet af aan gesteund door enkele noordelijke lidstaten. De meeste lidstaten echter wilden geen hervorming en geen besparing in de subsidies. De boeren zelf protesteren luidkeels tegen iedere ingreep.

Na maanden emoties en zeer technische discussies is een compromis nu bijna binnen handbereik. Het Griekse voorzitterschap van de EU zal dit weekend een concreet compromis-voorstel uitschrijven. Vanaf woensdagnamiddag zal dit in Luxemburg door de ministers van Landbouw besproken worden. Traditioneel zijn dit onderhandelingen die zeer moeilijk en traag verlopen. Algemeen wordt wel een akkoord verwacht.

Inhoudelijk wordt het een compromis tussen de hervormingsdrang van de Commissie en de wil om alles bij het oude te laten van de boeren. Zo wordt de subsidiëring slechts deels losgekoppeld van het productieniveau. Commissaris voor landbouw Franz Fischler wou de EU-subsidies vooral richten op diverse kwaliteitsaspecten en wou de productie meer afhankelijk maken van de markt.

Het akkoord van volgende vrijdag zal zich wel moeten houden aan de conclusies van de Top van Brussel van oktober vorig jaar. Toen hebben de Europese staats- en regeringsleiders het budget voor landbouw vastgelegd - een stagnatie de komende jaren - en ook de manier van besteden van het geld in grote lijnen afgebakend.

Voor België zitten vanaf woensdag drie ministers aan de onderhandelingstafel. Sinds de regionalisering van landbouw is het EU-beleid de bevoegdheid van de gewesten. Federaal is er enkel een coördinatie. Daarom zal het woord gevoerd worden door federaal minister Annemie Neyts (VLD). Dat woord zal worden ingefluisterd door Waals minister van Landbouw José Happart (PS) en zijn Vlaamse collega Ludo Sannen (Agalev).

De eensgezindheid tussen het Vlaams en het Waals gewest is echter beperkt. Ideologisch zijn er nogal wat verschillen, maar ook de structuur van de landbouw verschilt. Bovendien loopt door de recente regionalisering van de bevoegdheid landbouw het beleidsvoorbereidende werk nog niet zoals het hoort. België heeft dan ook de afgelopen maanden niet gewogen op de Europese onderhandelingen.

Lees ook: geVILT: "Hervorming verhoogt maatschappelijk draagvlak"

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek