header.home link

"Voedselproductie is een strategisch goed en verdient geen spielerei"

31 oktober 2022

Het voorstel van het nieuwe mestactieplan (MAP 7), dat dit weekend uitlekte in De Tijd, bracht een stortvloed aan kritische reacties teweeg. Ook Jan de Keyser, landbouwdirecteur van BNP Paribas en cd&v'er kraakt de plannen van de overheid en spreekt van ‘spielerei’. Hij constateert, op basis van de inhoud van het artikel in de zakenkrant, dat de Vlaamse voedselproductie op de schop gaat en zo de voedselveiligheid in het gedrang komt. “Voedselproductie is een strategisch goed en verdient geen spielerei”, waarschuwt hij.

Lees meer over:
aardappeloogst

Ik verslikte me in m’n koffie toen ik de weekendeditie van De Tijd zag. Wat hebben we de voorbije maanden geleerd? Afhankelijkheid van essentiële grondstoffen is een zeer grote handicap en niet wenselijk. In turbulente tijden is ‘economie’ nog méér de ruggenwervel van de maatschappij. Rechtszekerheid is essentieel. Plannen van ministers zijn best vergezeld met impactstudies zodat het geen rechtsonzekere spielerei wordt.

Aanpassingen aan het mestbeleid hebben een grote impact op de manier van werken van de land- en tuinbouwers en moeten daarom steeds op een doordachte en gedragen manier uitgetekend worden. Op basis van realistische doelstellingen kan de landbouwsector - samen met wetenschappers en experten - een werkbaar en resultaatgericht plan uittekenen waarbij ook rekening gehouden wordt met de rentabiliteit van onze land- en tuinbouwsector.

Jan de Keyser

Enkel op basis van realistische doelstellingen kan een werkbaar en resultaatgericht plan uitgetekend worden waarbij ook rekening gehouden wordt met de rentabiliteit van onze land- en tuinbouwsector

Jan De Keyser - Landbouwdirecteur BNP Paribas Fortis

Op basis van het artikel kan ik enkel maar besluiten dat wat nu hier op tafel wordt gelegd, ervoor zal zorgen dat een groot deel van onze Vlaamse voedselproductie op de schop gaat. Eén van de gevolgen van het huidige voorstel zou een daling zijn van maar liefst 80 procent van de Vlaamse aardappelproductie. Die aardappelen uit eigen bodem worden dan schaarser waardoor er meer import nodig is en waardoor de prijs zal stijgen. Dat is voor mij allesbehalve een duurzame voedselstrategie.

Voedselproductie is een strategisch goed en verdient geen spielerei. Agrarische ondernemers verdienen rechtszekerheid en verdienen geen spielerei.
De agrovoedingssector is een belangrijke (zo niet de belangrijkste) economische sector en verdient geen spielerei. En ja, deze middag eet ik met nog meer overtuiging Belgische frietjes met lekkere lokale seizoensgroenten. Ik geef niet op!

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek