nieuws

Lage verkoopprijzen wegen op resultaat PinguinLutosa

nieuws
De diepvriesgroentenspecialist PinguinLutosa kon de grotere verkoop in de eerste jaarhelft niet omzetten in rendabiliteit door de neerwaartse druk op de prijzen. In combinatie met stijgende energie- en grondstoffenprijzen, wogen de lage verkoopprijzen zwaar op het financieel resultaat. Het bedrijf verwacht wel een kentering in de tweede jaarhelft.
19 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12

De diepvriesgroentenspecialist PinguinLutosa heeft er een dieprode eerste jaarhelft opzitten. Het bedrijf kon de grotere verkoop niet omzetten in rendabiliteit door de neerwaartse druk op de prijzen. In combinatie met stijgende energie- en grondstoffenprijzen, wogen de lage verkoopprijzen zwaar op het financieel resultaat. "We verwachten wel een kentering in de tweede jaarhelft", klinkt het bij de groep uit Westrozebeke.

De omzet kwam 4,5 procent hoger uit op 224,7 miljoen euro. Zowel de diepvriesgroenten- als de aardappeldivisie noteerden een hoger verkoopvolume, terwijl voor de diepvriesgroenten ook een positief wisselkoerseffect meespeelde.

Maar de winstmarges gingen wel onderuit. In de sector werkt men voornamelijk met jaarcontracten, wat maakt dat de huidige prijzen nog tot stand zijn gekomen in de deflatoire economische marktomstandigheden van vorig jaar. Een combinatie van die lage verkoopprijzen met stijgende energie- en grondstoffenprijzen, woog zwaar op de rendabiliteit. Bovendien kwam het groenteseizoen door het koude voorjaar later op gang dan vorig jaar.

De recurrente bedrijfskasstroom viel dan ook enorm terug: van 12 miljoen euro in de eerste helft van 2009 tot 2,9 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2010. Het groepsverlies kwam uit op 5,67 miljoen euro, waar vorig jaar in dezelfde periode een verlies van 2,54 miljoen euro moest worden geslikt.

PinguinLutosa verwacht wel beterschap in de traditioneel belangrijkere tweede jaarhelft. Dat seizoenseffect wordt nog versterkt door verbeterde marktvooruitzichten. Vanaf augustus of september worden nieuwe contracten afgesloten, die door de "potentiële schaarste van bepaalde producten" gunstiger zouden moeten uitvallen voor de groep. Het tweede semester zou dus "beduidend beter" moeten zijn dan het eerste, maar becijferde vooruitzichten worden niet gegeven.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek