Label voor kwaliteitsbier gebrouwen van Belgische hop
nieuwsDe stad Poperinge en de vzw Hop lanceren met de steun van VLAM een nieuw label voor bieren die met Belgische hop zijn gebrouwen. Door de grote aandacht voor streekproducten, duurzaamheid en authenticiteit, moet dit Belgische brouwers overtuigen om hop te kopen bij de Poperingse telers. Zij beleven immers moeilijke tijden door lage prijzen en een slechte oogst, bericht Het Laatste Nieuws.
Toeristisch gaat het hop voor de wind. Het aantal bezoekers, proevers, fietsers en overnachters dat zich laat overtuigen door de hop- en biercultuur van Poperinge zit in de lift sinds de regio het ambassadeurschap van Vlaanderen Lekkerland won. Komend weekend vallen de driejaarlijkse hoppefeesten samen met het allereerste Tournée Générale-weekend en wordt een massa volk verwacht. De stad Poperinge en vzw Hop maken daarvan gebruik om een nieuw label te lanceren.
"Brouwers die met Belgische hop kwaliteitsbier brouwen, kunnen het logo 'Belgische hop' aanvragen en op hun etiket zetten. Heel wat brouwers gebruiken al hop van bij ons, maar het kan nog beter. In Poperinge schakelen heel wat telers over op aroma- in plaats van bitterhoppen omdat die meer geschikt zijn voor zwaardere bieren", vertelt burgemeester Christof Dejaegher. "Als alle kleine brouwerijen kiezen voor Belgische hop, dan is de hele oogst van Poperinge verkocht."
De Belgische hopteelt concentreert zich voornamelijk rond het West-Vlaamse Poperinge. Momenteel bedraagt het areaal ruim 180 hectare, wat overeenkomt met een hopproductie van circa 363 ton per jaar. In 2009 bekwam de Poperingse hop een erkenning als streekproduct. Tussen 2004 en 2007 ging het de Poperingse hop voor de wind door de komst van het voedingssupplement Menohop, een belangrijke kwaliteitsverhoging en een schaarste op de wereldmarkt.
De voorbije drie jaar drukt een mondiaal overschot opnieuw de prijzen en werkten de Poperingse telers met verlies. Dit jaar wordt zo mogelijk nog slechter want het onregelmatige weer weegt op de opbrengst, terwijl de oogst in hopreus Duitsland uitstekend gelukt is. Bovendien lopen heel wat interessante voorcontracten af, wat een grote invloed zal hebben op het totale hopareaal. Meerdere boeren zijn van plan deze winter een kwart tot een derde van hun hop definitief te rooien, enkele ouderen geven er helemaal de brui aan.
Bron: Het Laatste Nieuws/eigen verslaggeving