La Ferme Nos Pilifs mag serres van Stuivenberg in Laken tien jaar uitbaten

De Brusselse regering heeft de uitbating  van de serres van Stuivenberg toevertrouwd aan La Ferme Nos Pilifs, een Brusselse onderneming binnen de sociale economie met het ecodynamische label. Dat meldt minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) vrijdag.

22 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 22 maart 2024 10:29
Lees meer over:
serresvanstuivenberg2

In september vorig jaar werden de serres van Stuivenberg in hun oude glorie hersteld na twee jaar werkzaamheden. Ze werden op het einde van de 19e eeuw gebouwd op vraag van koning Leopold II en werden gebruikt om planten te kweken voor het Koninklijk Domein en de Brusselse parken. Na meer dan drie decennia van verwaarlozing erfde Leefmilieu Brussel in 2020 het beheer ervan en is de restauratie geleidelijk van start gegaan.

La Ferme Nos Pilifs gaat jaarlijks meer dan 100.000 voornamelijk eetbare planten produceren met inachtname van de biologische landbouwpraktijken. Het gaat voornamelijk om groenten, aromatische kruiden en klein fruit (aardbeien, frambozen, aalbessen, enz.). De planten zullen in eerste instantie verkocht worden bij Nos Pilifs in Neder-Over-Heembeek en later in de serres van Stuivenberg. Een team van zeven tuinders staat in voor de productie.

serresvanstuivenberg1

De Bûûmplanters, die al fruitbomen planten en verdelen onder de Brusselaars, hebben zich bij het project aangesloten. Zij zullen een reeks pedagogische activiteiten organiseren, waaronder workshops over het snoeien en stekken van fruitbomen, lessen over tuinieren, enzovoort.

"Het project is gebaseerd op duurzame landbouwpraktijken en zal buurtbewoners de mogelijkheid bieden om de band met de aarde weer aan te knopen en lokale producten rechtstreeks van producenten te kopen. Het ligt daarom volledig in lijn met de gewestelijke strategie voor economische transitie, Shifting Economy, die tot doel heeft onze economie meer rekening te laten houden met mens en milieu", aldus minister Maron.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek