"Kredietverlening gezinnen en bedrijven vrijwaren"

De Vlaamse regering heeft in spoedberaad beslist om 2 miljard te pompen in de noodlijdende bank KBC. "Dé motivatie hiervoor is het vrijwaren van de kredietverschaffing van de bank aan de Vlaamse gezinnen en bedrijven". Dat zei Vlaams minister-president Kris Peeters donderdag. "Het is cruciaal dat de Vlaamse economie zonder kleerscheuren door deze periode geraakt", voegde viceminister-president Frank Vandenbroucke eraan toe.
22 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

De Vlaamse regering heeft in spoedberaad beslist om 2 miljard te pompen in de noodlijdende bank KBC. "Dé motivatie hiervoor is het vrijwaren van de kredietverschaffing van de bank aan de Vlaamse gezinnen en bedrijven". Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters donderdag gezegd.

"Omwille van het belang van KBC Groep voor de Vlaamse bedrijven en gezinnen, en het fundamenteel gezond karakter van de bankverzekeringsgroep, is de Vlaamse regering van oordeel dat deze transactie noodzakelijk is voor de welvaart en het welzijn van Vlaanderen", aldus Peeters. "De Vlaamse regering heeft ook verkozen in te grijpen vooraleer echte moeilijkheden zich voordeden".

Volgens minister van Begroting Dirk Van Mechelen zijn met KBC ook afspraken gemaakt om de kredietverschaffing aan kmo's en bedrijven op peil te houden. Dat is belangrijk gezien de inplanting in de lokale economie van KBC, luidt het. KBC-topman André Bergen wees er nog op dat in 2008 de verhouding toegestane kredieten op aangevraagde kredieten, gelijk gebleven is.

Als belangrijke aandeelhouder van KBC liet Boerenbond eerder al verstaan dat de reserves zouden aangesproken worden om de werking in stand te houden. Maar ook heel wat individuele landbouwers worden getroffen door de beursmalaise, via hun aandelen in de coöperatieve holdings KBC Ancora en Cera, die samen dertig procent van de KBC-aandelen vertegenwoordigen. Die aandelen zijn een relict van de vroegere coöperatieve structuur van de Raiffeisenkas, waaruit Cera en later KBC zou voortkomen.

De koers van KBC steeg donderdag met 49,9 procent tot 11,24 euro. Die enorme sprong kwam er nadat het aandeel van KBC vier dagen lang meer dan twintig procent achteruit boerde.

Bron: Belga/De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek