Koud weer remt groei vollegrondsgroenten en stuwt prijzen

De koude aprilmaand is nadelig voor de teelt van voorjaarsgroenten zoals asperges, terwijl ook de introductie van producten als bloemkool en bepaalde slasoorten uit vollegrond vertraging oploopt. Aan de andere kant wordt de groei van wintergroenten zoals prei geremd en kan de consument langer Vlaamse prei op zijn bord terugvinden.

5 mei 2021  – Laatst bijgewerkt om 5 mei 2021 21:15
Lees meer over:

Goede prijzen voor prei

"April was één van de koudste aprilmaanden van de afgelopen 30 of 40 jaar", vertelt Paul Demyttenaere, algemeen directeur van de REO veiling in Roeselare. De ongekend lage temperaturen voor de tijd van het jaar hebben onder meer tot gevolg dat de oogst van prei flink geremd is. “Normaal gezien wordt de laatste prei medio april gerooid, maar door de koude is de groei vertraagd waardoor we nu nog volop productie hebben.”

De lagere aanvoer op de veiling heeft gunstige gevolgen voor de preiprijzen. “Doordat het aanbod lager is en mensen door het koude weer sneller naar wintergroenten grijpen en de vraag dus hoger is, zijn de prijzen goed", aldus Demyttenaere.

Benny Cuypers van de groente- en fruitveiling BelOrta uit Sint-Katelijne-Waver beaamt dat de preiprijzen al een tijdje op een goed niveau liggen. “Sinds februari, een zeer koude maand, liggen de volumes laag en worden er goede prijzen betaald.” Hij verwacht dat de prijzen pas gaan zakken als de jonge prei op de markt komt over enkele weken.

Tot een derde minder asperges

BelOrta heeft ook tal van aspergetelers onder zijn leden. Ook voor deze sector hebben de lage temperaturen sterke groeivertraging tot gevolg. Sofie Lavrijsen-Maris, die samen met haar man in het Limburgse Herk-de-Stad een aspergebedrijf uitbaat van 35 hectare, stelt dat de productie begin mei een pak lager ligt dan tijdens een normale jaargang. “Normaal zijn we rond deze periode volop in productie, maar nu verloopt de groei langzaam en komen de asperges maar met mondjesmaat door.”

Vooral de nachttemperatuur, die regelmatig rond het nulpunt schommelt, is funest. “Overdag als de zon schijnt en de zwarte folie de grond verwarmt, verloopt de groei wel redelijk, maar als het in de nacht zo sterk afkoelt dan stopt de ontwikkeling. De onderneemster, die de productievermindering op een derde schat, hoopt de schade later dit voorjaar in te halen. “Maar veel is afhankelijk van het weer. Als het nu een paar dagen 25 graden wordt, hebben we ineens veel productie. Het beste is een lange periode van twintig graden, gecombineerd met nachten die niet kouder zijn dan acht graden.”

Ook groenten in vollegrond hebben vertraging

Ook de introductie van tal van voorjaarsgroenten in vollegrond loopt vertraging op omdat het kiemingsproces trager verloopt. Worden de eerste bloemkolen normaal gezien half mei al geoogst, dan zou dat dit jaar wel eens uitgesteld kunnen worden tot eind mei of begin juni, verwacht Benny Cuypers. Een lagere volume op de veiling heeft vaak betere prijzen tot gevolg, waardoor de omzet hetzelfde kan uitpakken. “Onze telers kunnen de beste zaken doen als de productie in andere delen van Europa tegenvalt in vergelijking met de teelt hier”, besluit Cuypers.

Aspergetelers maken zich op voor periode na Pasen
Uitgelicht
Het aspergeseizoen wordt traditioneel met Pasen op gang getrokken. Door de lage temperaturen in februari en maart komen de feestdagen nu iets te vroeg. Het aanbod is lager dan...
31 maart 2021 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek