Korrelmaïs in trek door dreigend graantekort door Oekraïne-oorlog

De oorlog in Oekraïne en het dreigende tekort aan granen heeft ook een impact op het teeltplan van Vlaamse boeren. In de media wordt veel gespeculeerd over het potentieel van zomergranen. Zo suggereerde Theo Francken (N-VA) aan minister van Landbouw, Hilde Crevits (CD&V), om boeren op te roepen om zomertarwe te zaaien. In de praktijk lijken Vlaamse boeren eerder te kiezen voor korrelmaïs, alhoewel er maar beperkte speelruimte is in de teeltplannen.

15 maart 2022  – Laatst bijgewerkt om 15 maart 2022 15:15
Lees meer over:

“In NL en FR is er een oproep om zomertarwe in te zaaien. Kunnen we dat in VL ook doen? Is nu echt het moment.” Dit bericht van Theo Francken (NVA) op Twitter deed behoorlijk wat stof opwaaien op social media. Zo reageerde Thomas Truyen, agronoom en marketingverantwoordelijke bij Limagrain als volgt: “Opeens is iedereen van politicus tot bioloog landbouwspecialist en moeten boeren massaal zomertarwe zaaien. Zomertarwe moet zowat het minst rendabele gewas van de laatste jaren zijn.”

De laatste dagen is er veel bericht over de mogelijke gevolgen van een mislukte voorjaarscampagne in Oekraïne. Door de oorlog met de Russen zal Oekraïne vermoedelijk minder graan inzaaien, hetgeen later in een jaar een grote impact kan hebben op de graanprijzen. Het land is een belangrijke speler op de graanmarkt. Zo worden in de media prijzen van 700 euro per ton genoemd als Oekraïne als leverancier wegvalt. Dit zou mogelijkheden bieden voor Vlaamse akkerbouwers.

tarwe-graan-jongeboeren-akker-1250

Zomertarwe kleine teelt in Vlaanderen

Maar nu massaal overstappen op zomertarwe is volgens Truyen geen oplossing. Zomertarwe is een bijzonder kleine teelt in Vlaanderen en dat is niet zonder reden. “De opbrengsten zijn lager dan die van wintertarwe en zeer weersafhankelijk. Bij ideale weersomstandigheden kun je tot 8 ton van een hectare halen, maar na een droog voorjaar is het nog maar een fractie hiervan.”

Toch voorziet hij een groei in het areaal van zomertarwe dit jaar. “Maar dit moet niet overdreven worden. Meer van weinig is nog steeds weinig.” Het Vlaamse areaal zomertarwe varieert van 500 tot 1.000 hectare en dat zou mogelijk enkele procenten kunnen oplopen. Het zaaigoed voor zomertarwe bij zaaizaadbedrijven is inmiddels uitverkocht. “Maar deze voorraden zijn gebaseerd op het areaal van voorgaande jaren waardoor hier ook niet extreem veel rek op zit."

Truyen en andere experts zien meer verschuivingen richting korrelmaïs. Op basis van de verkoopcijfers schat Truyen dat er dit jaar 10 procent meer korrenmaïs ingezaaid zal worden. “Korrelmaïs is een relatief gemakkelijke teelt met goede, constante opbrengsten en wordt hierdoor vaak gebruikt om gaten op te vangen. Dat zien we nu ook gebeuren.”

Oorlog als gamechanger?

Volgens hem zijn het aardappel-, bieten- en industriegroentetelers die een klein gedeelte van hun teelten inruilen voor korrelmaïs. Doordat er bij deze gewassen met vaste contracten gewerkt wordt en er vaak ook een rotatiesysteem geldt, zijn de mogelijkheden om te switchen relatief klein. “Het gaat daarbij om enkele procenten”, benadrukt Truyen. Deze procenten samen maakt dus dat het areaal korrelmaïs in Vlaanderen – 45.000-50.000 hectare – met tien procent zal kunnen stijgen dit jaar.

De marketingverantwoordelijke van Limagrain is zelf ook landbouwer in bijberoep. Drie jaar geleden startte hij met de teelt van kikkererwten, volgens hemzelf als eerste boer in Vlaanderen. Ook op het gebied van eiwithoudende gewassen, kan de oorlog tussen Oekraïne en Rusland een gamechanger zijn. Eiwithoudende gewassen, zoals bijvoorbeeld veldbonen, hebben namelijk geen stikstofbemesting uit kunstmest nodig. “Bij hoog blijvende kunstmestprijzen kunnen dit soort gewassen een interessante optie worden”, vertelt Truyen die ook op dit gebied in eerste instantie geen wereldschokkende veranderingen verwacht. “Het areaal veldbonen in Vlaanderen bedraagt 550 hectare. Misschien dat dat dit jaar toeneemt tot 600 hectare.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek