Korenwolf nog lang niet gered

Sinds 2018 heeft de Vlaamse regering ruim 600.000 euro vrijgemaakt om de wilde hamster te redden. Op de akkers van Widooie werden maandag maar 5 burchten gevonden.

27 juli 2022  – Laatst bijgewerkt om 28 juli 2022 9:33
Lees meer over:

Natuurpunt Limburg, de Limburgse Koepel voor Natuuronderzoek (Likona) en de Zoogdierenwerkgroep gaan al meer dan 20 jaar op zoek naar hamsterburchten op de akkers in Widooie, een deelgemeente van Tongeren. De enige plek in Vlaanderen waar de wilde hamster nog voorkomt.

De voorbije 3 jaar werden er in totaal ook 150 gekweekte Europese hamsters uitgezet. In het soortenbeschermingsplan liet Joke Schauvliege (cd&v), toenmalig bevoegd minister, opnemen dat de akkers moesten worden aangeplant met “hamstervriendelijke” gewassen en dat er stroken niet gemaaid zouden worden zodat de diertjes zich konden verschuilen voor roofdieren. Het totaalbudget voor het soortbeschermingsprogramma bedroeg 623.000 euro, al werd dat budget de voorbije jaren nooit volledig ingevuld.

Hoopvol

Maandagavond vonden vrijwilligers 5 burchten in de pas geoogste akkers in Widooie. “Het bewijs dat er dit jaar hamsteractiviteit was”, zegt Luc Crevecoeur van het provinciaal natuurcentrum. Volgens hem is dat een beter resultaat dan verwacht voor een eerste screening. In 2020 werden 18 hamsterburchten geteld. Vorig jaar slechts een tiental. Een gezonde populatie telt een honderdtal burchten.

Specialisten stellen nu een nieuw vijfjarig soortenbeschermingsplan op. Zo wordt het noodzakelijk dat er met de landbouwers wordt samengewerkt en dat de hamsterpopulatie de komende jaren wordt versterkt met gekweekte exemplaren. Aangezien de hamster een Europees beschermde soort is, moet Vlaanderen alles doen om ze te redden. Als dat niet gebeurt, riskeert de Vlaamse overheid tegen een Europese veroordeling aan te lopen.

Bron: De Standaard / eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek