Kopzorgen door koeien die zwemmend landsgrenzen oversteken

In de natuurgebieden rond de Grensmaas – het deel van de Maas Belgisch en Nederlands Limburg scheidt - grazen Belgische en Nederlandse koeien en paarden vrij rond. Het gebeurt wel eens dat de dieren nietsvermoedend de landsgrenzen oversteken en dat levert een hele hoop problemen op. Onderzoekers binnen het Europese project GrazeLIFE pleiten voor een aparte status van het hele natuurgebied, dieren incluis.

5 november 2020  – Laatste update 5 november 2020 12:07
Lees meer over:

Koeien en paarden die grazen in natuurgebieden hebben de status van vee en vallen daardoor onder de regelgeving voor de landbouw en voedselveiligheid. In de natuurgebieden rond de Grensmaas zwemmen de beesten al eens nietsvermoedend de Maas over of wandelen ze bij lage waterstand van het ene naar het andere land. Dat zorgt voor een hele hoop praktische problemen. “Een koe mag je bijvoorbeeld niet zomaar importeren van Nederland naar België”, reageert Frans Verstraeten, directeur van Limburgs Landschap. “Daar zijn strikte regels voor om fraude te bestrijden.”

Frans Verstraeten laat aan onze kant van de Maas zo'n 100 gallowayrunderen en 80 konikpaarden grazen in de natuurgebieden Hochter Bampd, Negenoord-Kerkeweerd en Mazenhoven. Aan de overkant hebben organisaties als ARK en Natuurmonumenten enkele honderden galloways en koniks.

Overstekende hengsten

Onze noorderburen hebben ervoor gekozen om de grazers zo goed mogelijk als wilde dieren te laten. Een van de gevolgen is wel dat jonge hengsten hun natuurlijke gedrag vertonen en de rivier oversteken om op zoek te gaan naar merries. “Als zo'n hengst uit Nederland betrapt wordt in België, moet men hem terugbrengen”, klinkt het. Ook runderen maken af en toe de oversteek.

De uitstapjes zorgen niet allen voor dat de kuddes zich mengen, er worden zo ook verschillende landsregels overtreden. “Zo moet een kudde in Vlaanderen vrij zijn van de koeienziekte IBR, maar in Nederland is men iets minder streng”, weet Frans Verstraeten. “Als er koeien vanuit Nederland overzwemmen, kunnen we dus niet meer waarborgen dat onze kudde IBR-vrij is.”

We pleiten voor een nieuw label voor het gebied en voor de populaties grazers: 'semi-wild'

GrazeLIFE

Status: semi-wild

In het Europees project GrazeLIFE worden al deze praktische problemen opgelijst. Volgens de onderzoekers is de meest gewenste oplossing om het hele natuurgebied aan beide zijden van de grens één aparte status te geven. Zij pleiten voor een nieuw label voor het gebied en voor de populaties grazers: 'semi-wild'. “Die status zou dan bestaan naast de reeds bestaande juridische statussen van gehouden dieren, dierentuindieren en wilde dieren”, klinkt het. “Als de dieren de grens oversteken en als kuddes mengen, heeft dit geen invloed op de andere kuddes van de beheerders buiten dit gebied. Het zou een primeur zijn in Europa.”

Volgens de onderzoekers bespreekt de Nederlandse organisatie ARK deze mogelijkheid met de Nederlandse overheid die op haar beurt hierover contact heeft met haar Belgische collega's. Bij Limburgs Landschap hebben ze niets tegen het aparte statuut, zolang de gemeenschap er geen last van heeft.

Prikkeldraad

“We hebben hetzelfde doel, maar het kan voor ons niet als anderen daar last van krijgen”, benadrukt Frans Verstraeten. “Wat als een paard op een weg terechtkomt en er rijdt een auto tegen? Wij willen ook niet dat halfwilde grazers de koeien van boeren bevruchten. Wij willen alles goed onder controle houden. Zo trekken wij regelmatig bloed en gaan we de grazers ook bijvoederen.”

Een gemeenschappelijke aanpak zal er nog niet meteen inzitten. Alleen al de vele privégronden aan deze kant nopen tot diplomatie. “De Nederlanders hebben al voorgesteld om prikkeldraad te zetten, maar ik zie onze landbouwers dat nog niet snel toestemmen”, gaat Frans Verstraeten verder. “Waarom zet je die prikkeldraad dan niet aan de Nederlandse kant? Wij willen zo veel mogelijk respect voor de andere gebruikers van de open ruimte.”

Bron: Het Belang van Limburg

Beeld: Limburgs Landschap

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek