header.home link

Kmo's pessimistischer over toegang tot krediet

24 december 2008
KeFiK, het kenniscentrum voor financiering van kmo's, ziet de toegang voor financiering bij kleine en middelgrote ondernemingen in de maand december verder verslechteren. Het pessimisme neemt vooral toe bij de kleine ondernemingen in Vlaanderen, met maximaal tien werknemers. Maandelijks ondervraagt KeFiK een 600-tal kmo's over hoe zij de kredietmarkt percipiëren. In december zakte de barometer voor België naar 89,7 punten, tegen 91,6 in november. Een score van 100 wordt als neutraal beschouwd.
Lees meer over:
KeFiK, het kenniscentrum voor financiering van kmo's, ziet de toegang voor financiering bij kleine en middelgrote ondernemingen in de maand december verder verslechteren. Het pessimisme neemt vooral toe bij de kleine ondernemingen in Vlaanderen, met maximaal tien werknemers.

Maandelijks ondervraagt KeFiK een 600-tal kmo's over hoe zij de kredietmarkt percipiëren. In december zakte de barometer voor België naar 89,7 punten, tegen 91,6 in november. Een score van 100 wordt als neutraal beschouwd. Opvallend deze maand is het toegenomen pessimisme in Vlaanderen: de barometer zakte er van 99,9 in november tot 92,9 punten in december. In Wallonië staat de algemene score nog lager, met name op 88,4 punten, maar er is wel een lichte verbetering tegenover november. Toen werd een score opgetekend van 85,3.

Onderliggende tendensen van de vorige barometer worden in december nog versterkt, met name dat de prijzen van kredieten verder zijn gestegen en dat er meer waarborgen en informatie wordt gevraagd vooraleer een krediet toe te kennen. In december was er vooral een duidelijke verslechtering voor het verkrijgen en uitbreiden van kaskrediet, aldus KeFiK.

Ook het algemene ondernemersklimaat is er volgens de ondervraagde kmo's in december op achteruit gegaan: van 4,02 naar 3,83 punten. De vrees dat de huidige financiële crisis een impact zal hebben op de toekomst van het bedrijf neemt toe, tot 4,07 punten. Beide scores worden wel nog gekwalificeerd als "neutraal".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek