Klimaatverandering: 9,5 miljard kosten in 2050

De klimaatverandering zal ons land tegen 2050 jaarlijks bijna 9,5 miljard kosten. Dat blijkt uit een evaluatie van de sociaal-economische impact van de klimaatverandering in opdracht van de Nationale Klimaatcommissie, een overlegorgaan tussen het federale niveau en de gewesten. ‘Frieten en bier dreigen hard geraakt te worden’, kopte de krant De Tijd naar aanleiding van het rapport.

17 september 2020  – Laatst bijgewerkt om 17 september 2020 16:43
Lees meer over:

De extreme hitte, droogte en overstromingen door de klimaatverandering kosten België tegen 2050 jaarlijks 9,5 miljard euro of 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De verwachte baten voor ons land zijn bescheidener. De zachtere winters leveren tegen het midden van de eeuw jaarlijks 3 miljard euro winst op (0,65% van het bbp). Dat blijkt uit een evaluatie van de sociaal-economische impact van de klimaatverandering in opdracht van de Nationale Klimaatcommissie.

België is erg kwetsbaar voor overstromingen en hittegolven, vooral in steden als Brussel, stellen de onderzoekers. “Aan de kust zal de zeespiegel aan het einde van de eeuw 69 centimeter gestegen zijn tegenover de periode 1991-2010”, klinkt het. “De jaarlijkse kosten voor overstromingen van rivieren en schade door de stijging van de zeespiegel kunnen tegen 2050 oplopen tot 940 miljoen euro.”

Het zijn echter niet enkel overstromingen waar we ons zorgen over moeten maken. De droogte in de zomer zal volgens het rapport leiden tot meer vertragingen of onderbrekeningen van de binnenvaart. “Dat en andere infrastructuurproblemen kosten tegen 2050 tot 766 miljoen euro per jaar”, klinkt het. “De hete zomers leiden ook tot een verlies aan productiviteit, voornamelijk bij buitenwerk zoals in de landbouw of de bouw, maar ook bij kantoorwerk. In het slechtste scenario kunnen de kosten oplopen tot 3,5 miljard euro.”

Nog een voorspelling: de verzekeringsclaims voor overstromingen, storm en droogte zullen tegen 2050 verdubbelen tegenover de jaarlijks 220 miljoen euro nu en de schadeclaims voor hagel zullen met 33 procent toenemen.

De studie wijst enerzijds wel op hogere opbrengsten in de landbouw door de hogere temperaturen, maar ook verlies van productie door droogteperiodes en stormen. “De droogte en de hitte zullen de landbouwteelten hard treffen”, stellen de onderzoekers. Na de droogte in 2018 ontving het Vlaams Gewest voor 150 miljoen euro schadeclaims wegens de tegenvallende oogst van aardappelen, suikerbieten en graan. “Verzilting, erosie of overstromingen kunnen de totale opbrengst tegen 2050 jaarlijks met 606 miljoen euro doen dalen tegenover 2019.”

Vooral frieten en bier dreigen hard geraakt te worden: tegen 2050 kan de opbrengst van aardappelen met 35 procent dalen. Ook voor de verwerking is veel water nodig. Gerst, essentieel voor het brouwen van bier, wordt in ons land voor het grootste deel geïmporteerd. De daling van het aanbod door droogte zou de Belgische bierproductie met 10 tot 40 procent doen dalen. Ook voor hop worden de beschikbaarheid en de kwaliteit van drinkwater voor het productieproces een probleem.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek