header.home link

Klimaatonderzoek VUB: Vlaanderen onder water bij scenario met hoge uitstoot

9 november 2020

Een nieuwe studie van glacioloog Jonas Van Breedam van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) voorspelt een natte toekomst voor Vlaanderen. Bij projecties voor de stijging van het zeeniveau voor de komende 10.000 jaar is het duidelijk dat Vlaanderen zo goed als volledig onder het zeeniveau komt te liggen. Het verschil tussen een scenario met lage en hoge uitstoot van broeikasgassen is bovendien groot.

Lees meer over:

De meeste projecties van de globale stijging van het zeeniveau lopen tot eind deze eeuw. Het smelten van de ijskappen is echter een zeer langzaam proces en eens de ijskappen uit evenwicht zijn, kan het nog honderden tot duizenden jaren duren voor een nieuw evenwicht is gevonden. 

De VUB-onderzoeksgroep Fysische Geografie onder leiding van professor Philippe Huybrechts maakte projecties voor de stijging van het zeeniveau tijdens de komende 10.000 jaar. Ze deden dit voor een reeks van klimaatscenario’s die gaan van een CO2-piek tijdens de komende 30 jaar tot het uitstoten van de meeste beschikbare CO2 reserves tijdens de komende 200 jaar. Het hoogste scenario houdt ook rekening met een versterkt broeikaseffect wanneer de permafrost op land en op de oceaanbodem smelt en methaan hierdoor in grote hoeveelheden zou vrijkomen.

Vlaanderen opgeslokt

De grootste bijdrage komt van de ijskappen. De Groenlandse ijskap zal bij een lage-emissiescenario het meest tot de stijging van het zeeniveau bijdragen, terwijl de Antarctische ijskap de grootste bijdrage zal leveren bij een hoge-emissiescenario, want die verliest in dat geval tot de helft van zijn massa. Afhankelijk van de uitstoot van broeikasgassen zou het zeeniveau dus tussen de 9,2 en 37,4 meter stijgen.

In het hoge-emissiescenario stijgt het zeeniveau tijdens de eerste 2.000 jaar met gemiddeld meer dan 1 meter per eeuw. Het lage-emissiescenario houdt rekening met een stijging van gemiddeld 11 centimeter per eeuw en ligt dus tien keer lager. De snelheid van de stijging is sterk afhankelijk van de CO2-uitstoot.

Als we de emissies van CO2 niet snel tot nul kunnen herleiden, zal een groot deel van Vlaanderen zo goed als volledig onder het zeeniveau komen te liggen

Jonas Van Breedam - Glacioloog VUB

"Deze studie toont aan dat het effect van de huidige opwarming op het zeeniveau voor duizenden jaren zichtbaar zal blijven, vooral door de trage reactiesnelheid van de Groenlandse en Antarctische ijskappen op een verandering in temperatuur. Als we de emissies van CO2 niet snel tot nul kunnen herleiden, zal Vlaanderen, met uitzondering van een deel van Limburg, zo goed als volledig onder het zeeniveau komen te liggen", verzekert Van Breedam.

Het herstel zal bovendien erg traag gaan, want pas na 10.000 jaar is het zeeniveau weer in evenwicht met de klimaatverandering en daalt de stijging tot maximaal 5 centimeter per 100 jaar.

Raadpleeg de volledige studie.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek