nieuws

Klimaat beïnvloedde graan- en maïsoogst reeds negatief

nieuws
Om na te gaan hoe klimaatverandering in de toekomst de voedselproductie kan beïnvloeden, onderzocht Stanford University in welke mate het klimaat de landbouwproductie reeds veranderd heeft in de afgelopen 30 jaar. Zonder de effecten van de klimaatverandering zou er wereldwijd 5,5 procent meer maïs geproduceerd zijn en bijna 4 procent meer graan.
27 juni 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:15
Lees meer over:

Om na te gaan hoe klimaatverandering in de toekomst de voedselproductie kan beïnvloeden, onderzocht een team onder leiding van David Lobell van Stanford University in welke mate het klimaat de landbouwproductie reeds veranderd heeft in de afgelopen 30 jaar. Zonder de effecten van de klimaatverandering zou er wereldwijd 5,5 procent meer maïs geproduceerd zijn en bijna 4 procent meer graan.

De onderzoekers, onder leiding van David Lobell van Stanford University, maakten een databank met wereldwijde gegevens over de productie van maïs, graan, rijst en soja - samen goed voor 75 procent van de calorieën die we direct of indirect opnemen - tijdens de periode 1980-2008. Daarbij werd telkens de maandelijkse temperatuur en neerslag vermeld. Al die gegevens werden vervolgens in een statistisch model gestopt.

Vooral de stijgende temperaturen wegen op de productie van landbouwgewassen want de invloed door regenval is slechts in enkele landen meer bepalend. Het team van Lobell kwam tot de conclusie dat de maïsopbrengst 5,5 procent en de graanopbrengst bijna 4 procent lager lag dan in het geval de klimaateffecten zich niet zouden hebben voorgedaan.

De grootste verliezen worden opgetekend voor de graanproductie in Rusland, India en Frankrijk en de maïsproductie in China en Brazilië. De effecten op rijst en soja waren statistisch niet significant. Vreemd genoeg bleek in de VS de impact van de stijgende temperaturen ook voor maïs en graan verwaarloosbaar.

De Amerikaanse onderzoekers houden de door de klimaatverandering afgeremde landbouwproductie verantwoordelijk voor een wereldwijde prijsstijging van landbouwgrondstoffen met 20 procent. Indien het positieve effect van CO2 voor gewasgroei meegeteld wordt, dan romen ze het effect op de prijzen af tot vijf procent. "Jaarlijks komt dat neer op een extra uitgave van 50 miljard dollar aan voedsel", luidt het.

Het statistisch model kan ook gebruikt worden om voorspellingen te doen over toekomstige oogstverwachtingen en zodoende overheden en landbouwers wijzen op de noodzaak om hun landgebruik tijdig aan de klimaatopwarming aan te passen.

Meer info: Climate trend and global crop production since 1980

Bron: eigen verslaggeving/De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek