header.home link

Kipster ontwikkelt vegan ei

7 oktober 2020

Het Nederlandse bedrijf Kipster, naar eigen zeggen de meest dier- en mileuvriendelijke legboerderij ter wereld, heeft een vegan ei ontwikkeld. “De eerste Veggs-exemplaren zijn gemaakt, maar de productie staat nog in de kinderschoenen”, reageert mede-initiatiefnemer Ruud Zanders.

Lees meer over:

Ruim twee jaar hebben de kippenhouders van Kipster in het geheim aan het vegan ei ontwikkeld. “Het is een lange weg om het ongeëvenaarde mondgevoel van een roerei met plantaardige ingrediënten na te bootsen”, weet Ruud Zanders, één van de initiatiefnemers. Om te komen waar het vegan ei nu staat, werkte Kipster samen met voedseltechnologen van TOP BV, studenten van Wageningen Universiteit, topkoks en tal van andere partijen, waaronder Flevo Campus.

Het plantaardige ei bestaat voor het grootste deel uit gist, eiwit en soja. De eerste Veggs-exemplaren zijn gemaakt, maar de productie staat nog in de kinderschoenen. Volgend jaar wil Kipster dat het product in de supermarkten verkrijgbaar is. “Verfijnen, opschalen en het bouwen van een productiefaciliteit, de Vegan Farm, zijn de eerstvolgende te nemen stappen”, aldus Ruud Zanders.

“In het laboratorium doen we hetzelfde als op onze boerderij”, zegt Ruud. “We hebben plantaardige grondstoffen en daar maken we een ei van. Op de boerderij stoppen we die grondstoffen in een kip. In de keuken van het het lab stoppen we het in een ketel. Voor Veggs hoeft geen dier geëxploiteerd te worden en als het in de toekomst lukt om met veel minder dieren, tot misschien wel geen dieren, in ons voedsel te voorzien, dan hebben we met Veggs toch de mogelijkheid voor een heerlijk roereitje bij het ontbijt.”

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek