Kerstboomkwekers in de clinch met Ikea

Op de markt van de kerstboomverkopers worden geen cadeautjes uitgedeeld. De Union Ardennaise des pépinièristes (UAP), de Waalse federatie van boomkwekers, heeft in de pers uitgehaald naar de concurrentie van Ikea. De Zweedse meubelgigant laat dat niet over zijn kant gaan.
8 december 2019  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:52
Lees meer over:
Op de markt van de kerstboomverkopers worden geen cadeautjes uitgedeeld. De Union Ardennaise des pépinièristes (UAP), de Waalse federatie van boomkwekers, heeft in de pers uitgehaald naar de concurrentie van Ikea. De Zweedse meubelgigant laat dat niet over zijn kant gaan. En ook in Vlaanderen komt er reactie van het Algemeen Verbond van Belgische Siertelers (AVBS) over het braderen met kerstbomen door grote winkelketens.
Voorzitter van UAP, Jonathan Rigaux had vrijdag in de Franstalige pers een "netelig" probleem aangekaart. Volgens hem "bevuilt Ikea de markt in België en Frankrijk en trekt het bedrijf de prijzen naar beneden". "Van de 64 boomkwekers van de UAP levert er slechts één aan Ikea, de rest komt uit het oosten waar de bomen op industriële wijze worden geproduceerd", kloeg hij aan.
 
Niets van aan, zo reageert Ikea België zaterdag. "Alle kerstbomen die bij Ikea België worden verkocht komen van een Belgische leverancier", zo stelt het bedrijf in een persmededeling. Als de prijzen desondanks "laag" zijn, dan komt dat omdat Ikea de middelen heeft om "op grote schaal" aan te kopen, klinkt het.
 
In het VTM-nieuws reageerde AVBS ook op de lage prijzen waaraan grote winkelketens kerstbomen aanbieden. Bij Brico bijvoorbeeld kost een kerstboom 19,99 euro en je krijgt er een aankoopbon van 15 euro bovenop. "Op lange termijn zijn die prijzen voor de Vlaamse telers niet houdbaar", zegt Pieter Van Oost, secretaris van AVBS. "Onze kerstbomen kunnen geen lokproduct zijn. Een eerlijke prijs voor een duurzame kerstboom schommelt tussen de 30 en 50 euro."
 
België is na Duitsland en Denemarken de derde grootste producent van kerstbomen. 85 procent van de productie is bestemd voor de export. Het neemt niet weg dat de meeste boomkwekers volgens Rigaux de voorbije jaren weinig winst hebben kunnen maken. De voorzitter vindt dat de prijzen herzien moeten worden. "Het is op lange termijn niet meer houdbaar."

Bron: Belga

Beeld: UAP

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek