header.home link

KBC krijgt 55 procent van jonge starters over de vloer

8 januari 2009
"Eind september 2008 stond de teller op 172 starters die bij het VLIF een aanvraag indienden voor vestigingssteun. Daarvan klopten er 99 aan bij ons", weet Patrick Kindt van KBC.
Lees meer over:

"Eind september 2008 stond de teller op 172 starters die bij het VLIF een aanvraag indienden voor vestigingssteun. Daarvan klopten er 99 aan bij ons", weet Patrick Kindt van KBC.

De Vlaamse land- en tuinbouwsector telde in 2007 31.984 bedrijven, stelde 46.783 voltijdse arbeids­krachten tewerk en bewerkte 622.133 ha. De afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven gedaald met gemiddeld 3,2 procent per jaar. Het gaat dan vooral om boeren die met pensioen gaan en alle activiteit stopzetten. Daartegenover staan heel wat minder starters, maar ze zijn er nog wel. Volgens Patrick Kindt, die aan het hoofd staat van het Land- en Tuinbouwcenter van KBC, werden tijdens de eerste drie kwartalen van vorig jaar 172 starters opgetekend.

Vorig jaar waren er alvast meer starters dan in 2007. Toen werden 135 aanvragen voor steun geregistreerd. In 2006 werden er nog 429 aanvragen ingediend. "Maar dit had voor een groot deel te maken met de wijzigende subsidieregeling", zegt Kindt, die aan het hoofd staat van het Land- en Tuinbouwcenter van KBC. De aard van de investering loopt uiteen. Soms wordt een bedrijf volledig overgenomen, inclusief de gebouwen, in andere gevallen gaat het alleen om de bedrijfsbekleding. Interessant om weten: ten opzichte van 1997 is de gemiddelde bedrijfsoppervlakte met 37 procent gegroeid.

"Alleen in de tuinbouw zagen we de voorbije jaren dat een volledig nieuw bedrijf werd opgestart, niet in de landbouwsector. Dat had uiteraard te maken met de standstill, opgelegd door de milieuwetgeving", aldus Kindt, die in Het Nieuwsblad nog eens bevestigt dat de huidige crisis geen impact heeft op het kredietbeleid van KBC. "Ons acceptatiebeleid is gebaseerd op gemiddelden van meerdere jaren. Onze jarenlange ervaring maakt dat we goed vertrouwd zijn met de cycli die in de land- en tuinbouw voorkomen".

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek