Japanse oester kaapt voedsel weg van Zeeuwse mossel
nieuws"De Japanse oester is een vijftiental jaar geleden in de Oosterschelde geïntroduceerd, toen de kweek van Zeeuwse oesters in een diepe crisis zat", legt marinebioloog Jan Haelters uit. "Een deel van die aquacultuur is verwilderd en plant zich nu met zeer veel succes voort in de hele Noordzee-regio. Je kunt ze al meer dan tien jaar aantreffen van Nieuwpoort tot aan de Duitse Waddenzee".
Volgens recente studies is de wilde Japanse oester zelfs stilaan de dominante schelpdierensoort in de Oosterschelde. Dat betekent dat ze ook het meeste voedsel voor haar rekening neemt. "Tot nog toe heeft de wilde oester nog geen economische schade aangericht. Maar als we dat zo willen houden, moeten we nu ingrijpen", zegt Edwin Foudraine van mosselproducent Prins en Dingemanse.
"Als gevolg van de deltawerken is het totale voedselaanbod in de Oosterschelde sowieso geslonken. De lagere concentratie fosfaten in ons afvalwater heeft dat proces de jongste jaren versneld. Wilde oesters vormen dus een reële voedselbedreiging voor de Zeeuwse mossel. Als het vissen van wilde oesters niet volstaat, moeten we zelfs overwegen om de verbinding tussen de Oosterschelde en de Westerschelde weer open te maken", luidt het bij de mosselproducenten.
In tegenstelling tot de geweekte oester is de wilde variant commercieel niet interessant. Foudraine: "In het wild maakt de oester meer schelp aan dan vlees. Dat maakt hem ongeschikt voor consumptie".
Bron: Gazet van Antwerpen