header.home link

Jambon tracht antidumpingheffing voor diepvriesfrieten in Zuid-Afrika te vermijden

6 april 2022

De Belgische producenten van diepvriesfrieten hebben het moeilijk om de Zuid-Afrikaanse markt te betreden. Een werkbezoek van Vlaams minister-president Jan Jambon aan Zuid-Afrika moet de zaak van de frietproducenten vooruithelpen. Belgisch varkensvlees is dan weer wel welkom in Zuid-Afrika.

Lees meer over:
frieten-1280

Diepgevroren aardappelproducten zijn voor België een belangrijk exportproduct. Maar in Zuid-Afrika loopt niet alles op rolletjes voor de producenten, vertelt Luc Fabry van Flanders Investment and Trade (FIT), het agentschap dat onze internationale handel promoot en begeleidt.

Wat is er aan de hand? Vijf jaar geleden werd door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten een antidumpingheffing opgelegd voor diepvriesfrieten uit België en andere EU-landen. Wellicht wil het land zo zijn eigen lokale aardappeltelers en -producenten beschermen.

De Europese Unie vocht de heffing aan. Uiteindelijk werd de antidumpingmaatregel opgeheven. Maar intussen werd een nieuwe procedure opgestart en worden de Belgische producten voor een tweede maal met een antidumpingheffing van 11 procent bedreigd.

Uitgelicht
Belgische, Nederlandse en Duitse uitvoerders van diepgevroren frieten moeten sinds 1 november een antidumpingheffing betalen in het Zuid-Amerikaanse land Colombia. De hoogte v...
8 november 2018 Lees meer

Minister-president Jambon - op zending in Zuid-Afrika - bracht het dossier ter sprake tijdens een onderhoud met de Zuid-Afrikaanse minister van Handel en Industrie Ebrahim Patel.

Goed nieuws is er dan weer voor de Belgische varkensvleesproducenten. Na een jarenlang verbod op de invoer van varkensvlees uit ons land - een gevolg van de Afrikaanse varkenspest - is de Zuid-Afrikaanse markt weer open. Vooral ribbetjes en varkensvet gaan vanuit ons land richting Zuid-Afrika.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek