"Jacht op vos doet populatie enkel groeien"

Na de Panorama-uitzending over de vos op Canvas is de vos en dan vooral de jacht op de vos opnieuw brandend actueel. Nieuw is het standpunt van bioloog Koen Van Den Berghe van het INBO. “Bestrijding leidt er enkel toe dat vossen reproductief gaan reageren. Meer wijfjes nemen deel aan de voortplanting en hun worpen worden groter”, stelt hij.
7 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Na de Panorama-uitzending over de vos op Canvas is de vos en dan vooral de jacht op de vos opnieuw brandend actueel. Nieuw is het standpunt van bioloog Koen Van Den Berghe van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). “Bestrijding leidt er enkel toe dat vossen reproductief gaan reageren. Meer wijfjes nemen deel aan de voortplanting en hun worpen worden groter”, stelt hij.

Eind december versoepelde de Vlaamse regering de bestrijding van de vos. Volgens bevoegd minister Joke Schauvliege ontvangen gemeenten almaar meer klachten over doodgebeten kippen en eenden. Daarom mag in gebieden waar vossen lelijk huishouden in een straal van 500 meter “populatieregelende actie” ondernomen worden. “Maar daarmee willen we de vos zeker niet vogelvrij verklaren”, stelt Schauvliege.

In Vlaanderen blijven de meningen over de jacht op de vos lijnrecht tegenover elkaar staan. De Hubertus Vereniging Vlaanderen stelt in de Panorama-reportage dat de vos “een opportunist is zonder natuurlijke vijanden” en dat de jacht op de vos nodig is om “de Vlaamse biodiversiteit gezond te houden”. Volgens jagers regent het de laatste jaren ook klachten over de schade die vossen aanrichten bij landbouwers en kippeneigenaars. “De natuurlijke voedselketen staat helemaal op zijn kop, met een smalle basis en een brede top.”

Volgens de natuurverenigingen denken de jagers enkel aan hun eigenbelang. “De vos is voor hen enkel een voedselconcurrent”, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. Hij voegt er ook aan toe dat de meeste landbouwers net een natuurlijke bondgenoot hebben gevonden in de vos. Die eet immers ratten, woelmuizen en andere dieren op die hun gewassen beschadigen.

Nu haalden de makers van Panorama er ook de wetenschap bij. Koen Van Den Berghe wordt internationaal erkend als dé vossenexpert en levert via INBO wetenschappelijk advies aan het Vlaamse bestuur. “Als je de vos bestrijdt of neerschiet, bekom je enkel dat de populatie vossen sneller gaat groeien”, concludeert hij na 25 jaar onderzoek naar de vos.

“De versoepeling van de jachtwetgeving heeft in mijn ogen dan ook geen enkel nut. Van de kust tot aan de Maas, overal zit de vos. Als elke burger dan zegt dat het territorium waar zijn kippenhok staat, moet worden leeggemaakt, dan roeien we de vos uit”, meent Van Den Berghe. Hij besluit dat de enige legitieme reden om op vossen te jagen, het bevoordelen is van de concurrentiepositie van de jagers tegenover de vos die allebei op dezelfde prooien jagen.

Bron: Panorama/De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek