header.home link

Jacht op patrijzen toelaten of niet?

Jagersvereniging Hubertus lanceert een petitie voor het behoud van de patrijzenjacht. Volgens de vereniging is het mogelijk om de populatie in stand te houden én de jacht toe te laten. Maar hiermee wordt het debat opnieuw geopend. Aan de andere kant van het spectrum: de natuur- en vogelorganisaties.

22 februari 2021  – Laatste update 22 februari 2021 10:31
Lees meer over:
patrijs-1920

Hubertus Vereniging Vlaanderen wil met deze petitie aantonen dat er wel degelijk een draagvlak bestaat voor de patrijzenjacht. “Wij vinden dat een sluiting van de patrijsjacht een negatieve invloed zal hebben op het patrijzenbestand”, vertelt communicatieverantwoordelijke Maarten Goethals. “In Nederland is er al een verbod op de patrijsjacht en daar zie je dat de populatie blijft dalen. De mensen die aanvankelijk voor een verbod waren, zijn van mening veranderd en halen nu bakzeil. Wij willen aantonen dat de jagers niet de oorzaak zijn van het probleem, maar de omgeving.”

Met die omgeving doelt Goethals op het leefgebied van de akkervogel. “Er is steeds minder geschikte biotoop voor de patrijs. De patrijs heeft nood aan gevarieerde klimaten, met een combinatie van gewassen.”

De jagers willen ook een eerlijk debat voeren. “Zij krijgen altijd de meeste kritiek en moeten telkens de rekening betalen terwijl het hun schuld niet is”, aldus Goethals. “Wij vinden dat we geen eerlijke kans krijgen om aan het debat deel te nemen, ook al hebben we stevige argumenten. Het is wel degelijk mogelijk om de patrijzenpopulatie in stand te houden én de jacht op patrijzen toe te laten.”

Wij willen aantonen dat de jagers niet de oorzaak zijn van het probleem, maar de omgeving

Maarten Goethals - Woordvoerder Hubertus Vereniging Vlaanderen

“Jacht én behoud? Contradictorisch beleid”

Een compleet ander geluid is te horen bij Vogelbescherming Vlaanderen, die vindt dat de Vlaamse overheid zoveel mogelijk beschermingsmaatregelen moet nemen. Daar hoort ook een verbod op de jacht op patrijzen bij. “Je kan het als overheid niet maken om de patrijs enerzijds op de rode lijst te plaatsen als kwetsbare soort en tegelijk de jacht erop toelaten”, stelt woordvoerder Jan Rodts. “Als een soort op de rode lijst staat, worden er initiatieven genomen om die in stand te houden en als je daarop de jacht toelaat, dan ben je contradictorisch in je beleid. Je moet als overheid alle mogelijke negatieve invloeden op die soort vermijden.”

Je kan het als overheid niet maken om de patrijs enerzijds op de rode lijst te plaatsen als kwetsbare soort en tegelijk de jacht erop toelaten

Jan Rodts - Woordvoerder Vogelbescherming Vlaanderen

Rodts hekelt het opportunisme van de jagers. “Het is een beetje godgeklaagd dat de jachtlobby het spel altijd zo wil spelen. Ze hebben ook al gezegd dat ze hun terrein voor de patrijs niet meer zullen verzorgen als de jacht op die dieren verboden wordt. Dan spreken we echt wel van handelen uit eigen belang.”

Bron: Krant van West-Vlaanderen / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek