header.home link

Nieuwe publicatie bundelt kennis patrijzenbescherming

26 augustus 2020
Het Europese Interregproject Partridge onderzoekt sinds 2016 de haalbaarheid en het effect van ‘natuur- en diervriendelijke landbouwvoering’ op patrijzenpopulaties en de biodiversiteit in het algemeen. De wetenschappelijke kennis die aan de basis lag voor de aanpak van dit project is nu in een publicatie gegoten. Het is een handleiding voor wie de achteruitgang van de patrijs, en bij uitbreiding de achteruitgang van de biodiversiteit op het platteland, wil stoppen.
Het Europese Interregproject Partridge onderzoekt sinds 2016 de haalbaarheid en het effect van ‘natuur- en diervriendelijke landbouwvoering’ op patrijzenpopulaties en de biodiversiteit in het algemeen. De wetenschappelijke kennis die aan de basis lag voor de aanpak van dit project is nu in een publicatie gegoten. Het is een handleiding voor wie de achteruitgang van de patrijs, en bij uitbreiding de achteruitgang van de biodiversiteit op het platteland, wil stoppen.
In het PARTRIDGE-project slaan landbouwers, jagers, onderzoekers, adviseurs, natuurbeschermers en beleidsmakers uit zes landen de handen in elkaar om in tien voorbeeldgebieden van elk 500 hectare groot de biodiversiteit met 30 procent te laten toenemen.
 
Op minstens 7 procent van de oppervlakte van het gebied, werden gepaste maatregelen voor akkervogels via beheerovereenkomsten aangelegd. De symboolsoort van dit project is de patrijs, één van de snelst achteruitgaande akkervogelsoorten in Europa, en bovendien een goede indicator voor de ecologische toestand van landbouwgebieden. De aanpak om deze doelstelling te realiseren, is van bij de start van het project gestoeld op een wetenschappelijke basis.
 
De bestaande praktische en wetenschappelijke kennis over de patrijs is zeer uitgebreid, maar weinig toegankelijk, want die is verspreid over meerdere wetenschappelijke studies. De projectpartners namen daarom het initiatief om al deze informatie te bundelen in een mooi geïllustreerde publicatie waarin een actueel overzicht wordt gegeven van de wetenschappelijke kennis van de ecologie en de bescherming van de patrijs in Europa. Hiervoor werd een selectie gebruikt van maar liefst 168 relevante wetenschappelijke studies en rapporten. Daarnaast wordt in de publicatie ook dieper ingegaan op hoe de bescherming van de patrijs kan bijdragen aan het oplossen van de biodiversiteitscrisis op het platteland.
 
“Met deze nieuwe publicatie is er een bruikbare en praktische handleiding beschikbaar voor beleidsmakers, landbouwers, jagers en voor iedereen die de handen uit de mouwen wil steken voor de patrijs in het bijzonder en de biodiversiteit in landbouwgebied in het algemeen”, stelt Els Seghers van Vlaamse Landmaatschappij (VLM). Later volgen nog rapporten met de resultaten die deze aanpak heeft opgeleverd.
 
De Vlaamse versie van de publicatie kreeg de titel ’Boeren met natuur – patrijzenbescherming als leidraad voor herstel van de boerennatuur’. De publicatie is digitaal beschikbaar via het portaal van de Vlaamse overheid.
 
Een gedrukt exemplaar is beschikbaar bij de Vlaamse partners (VLM, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), Boerennatuur Vlaanderen, Inagro en Hubertus Vereniging Vlaanderen) zolang de voorraad strekt.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek