Italianen vrezen voor tekort aan pasta van eigen bodem

nieuws
Slecht nieuws voor liefhebbers van de authentieke Italiaanse pasta. Door mislukte oogsten in Zuid-Italië is immers een tekort ontstaan aan olijfolie, tomaten en tarwe - de drie hoofdingrediënten van pasta. Italiaanse boeren vrezen een toevloed aan buitenlandse ersatz-pasta, zo schrijft de Britse krantThe Times maandag.
28 augustus 2001  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:52
Slecht nieuws voor liefhebbers van de authentieke Italiaanse pasta. Door mislukte oogsten in Zuid-Italië is immers een tekort ontstaan aan olijfolie, tomaten en tarwe - de drie hoofdingrediënten van pasta. Italiaanse boeren vrezen een toevloed aan buitenlandse ersatz-pasta, zo schrijft de Britse krant The Times maandag.

Ten gevolge van het tekort aan de basisingrediënten is het volgens Coldiretti, de grootste boerenvakbond in het Zuideuropese land, niet ondenkbaar dat Italiaanse gezinnen hun toevlucht zullen moeten zoeken bij minderwaardige buitenlandse vervangmiddelen.

"In plaats van de 'spaghetti al dente' met extra olijfolie, kunnen families geconfronteerd worden met een bord stomende, te lang gekookte pasta, op smaak gebracht met niet-Europese olijfolie en onrijpe tomaten", vreest de organisatie. "De kans neemt toe dat er pogingen zullen worden ondernomen om in het buitenland deze drie producten na te apen, onder het label 'made in Italy'".

Door een tekort aan regen bracht de graanoogst in Zuid-Europa niet het resultaat van andere jaren. Volgens Coldiretti leden vooral Puglia en andere landbouwzones in het zuiden van Italië schade. Op basis van cijfers van een onderzoeksbureau, zegt Coldiretti dat de productie van olijfolie liefst 32 procent daalde. De graanopbrengst lag dertien procent lager en de tomatenoogst zakte met zeven procent, aldus nog de vakbond.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek