Italianen vrezen voor tekort aan pasta van eigen bodem
nieuwsTen gevolge van het tekort aan de basisingrediënten is het volgens Coldiretti, de grootste boerenvakbond in het Zuideuropese land, niet ondenkbaar dat Italiaanse gezinnen hun toevlucht zullen moeten zoeken bij minderwaardige buitenlandse vervangmiddelen.
"In plaats van de 'spaghetti al dente' met extra olijfolie, kunnen families geconfronteerd worden met een bord stomende, te lang gekookte pasta, op smaak gebracht met niet-Europese olijfolie en onrijpe tomaten", vreest de organisatie. "De kans neemt toe dat er pogingen zullen worden ondernomen om in het buitenland deze drie producten na te apen, onder het label 'made in Italy'".
Door een tekort aan regen bracht de graanoogst in Zuid-Europa niet het resultaat van andere jaren. Volgens Coldiretti leden vooral Puglia en andere landbouwzones in het zuiden van Italië schade. Op basis van cijfers van een onderzoeksbureau, zegt Coldiretti dat de productie van olijfolie liefst 32 procent daalde. De graanopbrengst lag dertien procent lager en de tomatenoogst zakte met zeven procent, aldus nog de vakbond.
Bron: Belga