header.home link

Insectenscanner moet biodiversiteit op het veld meetbaar maken

Hoe meet je de biodiversiteit op een akker en geef je ondertussen telers het inzicht in de balans tussen plagen en nuttigen in hun gewas? Syngenta en Faunabit gaan hiervoor de toepassing van een insectenscanner in de landbouw onderzoeken.

23 september 2021  – Laatste update 23 september 2021 16:58
syngenta-insectenscanner-1250

Voor Syngenta, producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen, is het verbeteren van de biodiversiteit en bodemgezondheid op landbouwgronden een prioriteit. “Dat maakt ook deel uit van ons Good Growth Plan”, vertelt Hanneke Verhelst, hoofd duurzaamheid. “Dit doen we onder meer door kennis te delen over goede landbouwpraktijken en bloemrijke akkerranden te stimuleren. De vraag is vaak: werkt het? Technologieën zoals een insectenscanner kunnen helpen om de impact van landbouw op de biodiversiteit beter meetbaar te maken. Telers kunnen met die info ook aan de slag om de biodiversiteit op hun percelen verder te ondersteunen.”

Om het meten van biodiversiteit in de landbouw op grote schaal mogelijk te maken, werkt Syngenta samen met Europese onderzoeksinstituten en startups om nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Maurits van der Hout, agronoom bij Syngenta: “We geloven dat een insectenscanner helpt om zicht te krijgen op de balans tussen nuttigen en plagen in het veld. Hierdoor kan een landbouwer betere beslissingen nemen of het noodzakelijk is om in te grijpen om schade aan het gewas te voorkomen.”

Met het inzicht in de balans tussen nuttigen en plagen, kan een landbouwer betere beslissingen nemen of het noodzakelijk is om in te grijpen om schade aan het gewas te voorkomen

Maurits van der Hout - Syngenta

De DIOPSIS insectenscanner wordt geproduceerd door de Nederlandse ontwikkelaar van meetsystemen Faunabit, die benadrukt dat het gaat om een bewezen technologie. “Er zijn er reeds 115 actief in Nederland die de aantallen en biomassa van verschillende soorten insecten in kaart brengen”, zegt Stephan Peterse van de technologieleverancier. “Het doel daarbij is om algehele trends in de insectenstand beter te begrijpen. Een toepassing van deze technologie in de landbouw zou hierop een mooie aanvulling vormen.”

De scanner fotografeert, herkent en monitort automatisch insecten met een digitale camera met software die speciaal voor de scanner ontworpen en gebouwd is. Insecten worden aangetrokken tot het scherm en worden gefotografeerd als ze op het scherm zitten. Gespecialiseerde deep learning software analyseert vervolgens de foto en vergelijkt die met een grote databank van allerlei insecten die door specialisten op naam gebracht zijn.

De insectenscanner wordt gedemonstreerd tijdens het groentenplatform van 4- 15 oktober in Ossendrecht (Nederland).

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek