Insecten veel vroeger actief door warm weer
nieuwsHet Proefcentrum van Destelbergen houdt professionele tuinaanleggers en planten- en boomkwekers geregeld op de hoogte van actuele problemen. Dit jaar werden al een aantal waarschuwingen uitgestuurd, onder meer voor netwantsen en beukenbladluizen. "De takluizen vormen een zeer groot probleem", zegt Jan Gouwy. "Ze zijn groter dan de gewone bladluizen en komen in conifeerhagen voor. De bladeren worden bruin en sterven af".
"Luizen zuigen de sappen op van de planten en scheiden een zoete stof af, honingdauw. Die vormt roetdauwschimmel op de bladeren waardoor die bruin worden", verklaart Kurt Vossaert, zaakvoerder van de meest bezochte tuinwebsite van de Benelux. "Door de zachte winter hebben de blad- en takluizen kunnen overleven. "Normaal sterven die af en blijven enkel de eitjes over. Rond deze tijd van het jaar komen dan gewoonlijk pas de eitjes uit. Maar nu zit het ongedierte al volop op de planten".
Het warme weer zorgt er ook voor dat de eitjes al vroeger zijn uitgekomen, zodat nu al de tweede generatie ongedierte in de tuin zit. Ze zijn daardoor niet alleen vroeger gekomen dan anders, maar ook feller aanwezig. "Doordat het ongedierte een voorsprong op het normale tijdschema heeft genomen, hebben veel telers zich laten verrassen en hebben zij hun gewassen niet preventief besproeid", zegt Gouwy. "De beste raad die ik nu kan geven, is de planten nu zo snel mogelijk te behandelen", voegt Vossaert eraan toe.(GL)
Bron: Het Laatste Nieuws