Innovatieve mestverwerkingsconcepten gezocht voor Ivan Tolpe Prijs 2023

Het Vlaams Coördinatiecentrum voor Mestverwerking (VCM) organiseert tweejaarlijks de ‘Ivan Tolpe Prijs voor innovatie in de mestverwerking’. Het roept ontwikkelaars of bedenkers van een innovatief mestverwerkingsconcept op om mee te doen. De prijs werd al vier keer uitgereikt aan een deelnemer met een innovatief idee dat bijdraagt aan het verwerken van mest op een meer duurzame en kostenefficiënte manier. De prijs is een eerbetoon aan wijlen Ivan Tolpe, een pionier in de mestverwerking uit West-Vlaanderen.

8 december 2022  – Laatst bijgewerkt om 8 december 2022 13:05
2022113011502656_ivan-tolpe-prijs-logo.jpg-width

Ivan Tolpe was een landbouwer en ondernemer die 7 varkensboerderijen en 3 mestverwerkingsinstallaties beheerde. In 2013 overleed hij onverwacht door een tragisch ongeluk op de boerderij. Als eerbetoon aan deze pionier en drijvende kracht in de sector, heeft VCM de ‘Ivan Tolpe Prijs’ opgericht. Een prijs voor innovatie in de mestverwerking. Het doel is om innovatieve, veelbelovende technieken te helpen ontwikkelen en steunen, om de voortrekkersrol van Vlaanderen in de mestverwerking te behouden.

De prijs werd in 2015 voor het eerst uitgereikt. Verschillende projecten werden in de loop der jaren ingezonden, niet enkel door academici en onderzoekers, maar ook door constructeurs en landbouwers. Tijdens de eerste editie ging landbouwer Marc Bollaert met de prijs aan de haal. Hij ontwikkelde een nieuw type mestscheider met zeefschijven, die zowel varkensmest als rundermest kan scheiden en een hoog scheidingsrendement haalt.

Marc Bollaert wint Ivan Tolpe prijs met mestscheider
Uitgelicht
Varkenshouder Marc Bollaert uit Beervelde mocht donderdag de eerste ‘Ivan Tolpe prijs’ in ontvangst nemen voor de ontwikkeling van een nieuw type mestscheider. Met deze prijs...
13 februari 2015 Lees meer

Tijdens de laatste editie werden er 8 projecten ingezonden uit Vlaanderen, Nederland, Ierland, Frankrijk en Denemarken. Uit deze inzendingen selecteerde een jury van deskundigen vier genomineerden. Uiteindelijk ging het Nederlandse bedrijf Colsen met de eer aan de haal. Het bedrijf ontwikkelde de AMFER-technologie waarmee stikstof uit ruwe mest of digestaat teruggewonnen kan worden via stripping-scrubbing. De stikstof in mest of digestaat bestaat voornamelijk uit ammoniumstikstof (NH4-N). Door de pH en/of de temperatuur te verhogen zal deze oplosbare stikstof uit de vloeistof ontsnappen als ammoniakgas. AMFER werkt bij relatief lage temperaturen (55-65°C) en gebruikt voor de pH-verhoging geen chemicaliën (zoals NaOH of Ca(OH)2), maar stript hiervoor CO2 uit de mest of het digestaat.

Deadline indiening projecten voor 2023

Voor de vijfde editie van de ‘Ivan Tolpe Prijs’ kunnen tot 10 maart 2023 concepten ingediend worden via deze link. Uit de ingezonden dossiers zullen door de jury minstens twee genomineerden worden geselecteerd die op de algemene vergadering van VCM worden uitgenodigd om hun concept voor te stellen. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 23 mei. Aan de prijs is een award verbonden en een geldprijs van 2.000 euro. De winnaar krijgt bovendien de mogelijkheid om zijn of haar concept te presenteren op het internationaal Manuresource congres in 2024.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek