ING bezorgd over prijzen bewerkte levensmiddelen
nieuwsDe onderliggende inflatie geeft de fundamentele prijstendens weer. Hierbij wordt de inflatie gezuiverd van sterk schommelende componenten of administratieve beslissingen. Worden daarom uitgesloten bij de berekening van de onderliggende inflatie: het effect van wijzigingen van BTW, accijnzen en andere indirecte belastingen, de verkeersbelasting, het kijk- en luistergeld, alsook het prijsverloop van waterverbruik, energie, tabak, alcohol, vleesproducten en verse groenten en fruit.
Die onderliggende inflatie steeg in België van 1,1 procent in januari 2006 tot 2,5 procent in januari dit jaar. Volgens de ING-studiedienst is dat vooral te wijten aan de explosieve ontwikkeling van bewerkte levensmiddelen. Die prijzen stegen met 8,5 procent, tegen 5,1 procent in de eurozone. Een deel kan worden verklaard door de problematiek van biobrandstoffen, het klimaat en de toenemende vraag naar levensmiddelen in bijvoorbeeld China. Maar dit verklaart niet alles, want niet-bewerkte levensmiddelen kenden een veel lagere prijsstijging. Volgens de studiedienst van ING is het dan ook essentieel "dat over de prijsstijging bij bewerkte levensmiddelen klaarheid komt om de rust op koopkrachtgebied te herstellen".
Maar een besmetting van de hele economie door de hoge voedings- en olieprijzen lijkt nog niet het geval. Zo blijft de diensteninflatie in ons land heel beperkt, en zelfs lager dan in de rest van de eurozone.(KS)
Lees ook: geVILT: Chris Moris (Fevia): "Voedingssector rekent prijsstijging niet volledig door"
Bron: Belga