header.home link

Inflatie in supermarkt bereikt nieuw record

2 maart 2023

Terwijl de inflatie in de supermarkt vorige maand nog daalde, is die in februari naar een nieuwe recordhoogte gestegen van maar liefst 19,76 procent. Dat blijkt uit de berekening van Testaankoop.

Lees meer over:
supermarkt-tomaat-retail-winkel-1250

De algemene inflatie mag dan wel aan het dalen zijn, de voedingsprijzen doen dat nog niet. Integendeel zelfs, Testaankoop noteert voor februari 2023 de hoogste inflatie in de supermarkt sinds november 2021 – het begin van de opvolging. Maandelijks berekent de consumentenorganisatie de inflatie op basis van een 3.000-tal producten uit zeven supermarktketens.

De inflatie voor februari komt op 19,76 procent, waarmee het vorige recordcijfer van december 2022 (19,67%) verbroken wordt. Concreet wil dit zeggen dat een gemiddeld gezin met 2 personen nu maandelijks ongeveer 512 euro uitgeeft aan boodschappen, dat is 85 euro meer dan vorig jaar. De hoge energieprijzen, die ook leiden tot hoge productiekosten, de gestegen loonkosten en de transportkosten zijn de oorzaak van de steeds verder stijgende prijzen.

Diepvriesfrieten en bloemkool

Diepvriesfrieten nemen voor de tweede maand op rij de plaats van de sterkste stijger in. Ze zijn nu 51 procent duurder dan in februari vorig jaar. Verder zijn ook bloemkool (+49%) en tomatenpuree (+46%) erg duur in vergelijking met een jaar geleden. Braadkip (+44%) en komkommer (+44%) staan mee in de top 5.

Groenten zijn in het algemeen erg duur geworden, ze kosten vandaag gemiddeld 24 procent meer dan vorig jaar. En als je aardappelen uit die categorie haalt, is de inflatie zelfs 30 procent. Zo zijn ook ijsbergsla (+33%) en tomaten (+28%) een pak duurder geworden.

De stijging bij de groenten ziet Testaankoop ook vertaald in heel wat afgeleide producten. Tomatenpuree is maar liefst 46 procent duurder dan vorig jaar, maar ook ketchup bijvoorbeeld (+36%).

Papierwaren en zuivel

Twee categorieën staan al maandenlang erg hoog in de lijst van stijgers: papierwaren en zuivel. Keukenpapier, toiletpapier en papierzakdoekjes zijn ongeveer 42 procent duurder dan vorig jaar, bij zuivel springen vooral de jonge (gouda)kaas (+42%), room (+35%) en boter (+30%) eruit. Ook eieren zijn ontzettend duur geworden, daar betaal je nu ongeveer 33 procent meer voor dan een jaar geleden.

“Met zo’n cijfers kunnen we niet anders dan spreken van een voedingscrisis, zeker omdat we niet verwachten dat die prijzen volgende maand gaan dalen”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Wij roepen de overheden daarom op na te denken over manieren om huishoudens te helpen, zoals de anti-inflatiemand die nu in Frankrijk haar intrede doet. Het gaat om een aantal basisproducten waarvan de prijs een bepaalde tijd wordt vastgezet.”

Minst stijgende categorieën

De inflatie voor vlees en charcuterie bedraagt 17 procent, hoewel die voor gevogelte door onder meer de vogelgriep wel erg hoog ligt (31%). Vis kost nu ongeveer 16 procent meer dan vorig jaar, fruit 14 procent, dranken zijn 12 procent duurder en de persoonlijke hygiëneproducten zijn het minst gestegen in prijs, met ongeveer 11 procent.

Uitgelicht
Het leven was iets minder duur deze maand in vergelijking met vorig maand. De Belgische inflatie daalde in februari naar 6,62 procent, terwijl dit in januari nog 8,05 procent...
27 februari 2023 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek